Nogomet

Predstavljamo Sjevernu Makedoniju: Debitant uživa u najboljim danima u svojoj povijesti

Branimir Korać • petak, 21.05.2021.
Predstavljamo Sjevernu Makedoniju: Debitant uživa u najboljim danima u svojoj povijesti

Jedan od dva debitanta na završnici EP-a je Sjeverna Makedonija. Ona je iskoristila mogućnost plasmana preko Lige nacija i tako je pronašla po prvi put svoje mjesto na Europskom prvenstvu.

Sjeverna Makedonija napokon je dočekala plasman na veliko natjecanje. Nikada ranije nije uspjela proći kroz kvalifikacije, realno, bio bi to i ovdje pretežak zadatak, ali Makedonci su iskoristili kvotu kroz Ligu nacija.

Na ovom Europskom prvenstvu Makedonci će prije svega uživati. Prvi put su na ovakvom natjecanju i šteta je što neće osjetiti nastup u uzavreloj atmosferi s tribina prepunih elitnih stadiona diljem Europe. No i ovo će za njih biti poseban doživljaj.

Inače na popisu izbornika Angelovskog nalaze se i trojica iz HNL-a, Dinamovi Arijan Ademi i Stefan Ristovski te Rijekin Darko Velkovski.

Europska prvenstva

Sjeverna Makedonija dosad nije nijednom bila niti blizu prolaska na europsko prvenstvo. U kvalifikacijama je uglavnom završavala natjecanje na predzadnjoj ili zadnjoj poziciji u svojoj skupini, daleko od onih koji idu dalje.

Prvi nastup u kvalifikacijama imala je isto kao i Hrvatska za Euro u Engleskoj 1996. godine. Makedonci su bili u skupini sa Španjolskom, Danskom, Belgijom, a dva su išla dalje. U deset utakmica osvojili su sedam bodova, povijesnu prvu pobjedu upisali su protiv Ciprana koji su svladani 3:0 uz hat-trick Boška Đurovskog.

U sljedećim kvalifikacijama za Euro 2000. Makedonija je bila u skupini s Jugoslavijom i Hrvatskom te ponovno završila na četvrtom mjestu, ovaj put uz dvije pobjede protiv Malte. U Skoplju je pregažena s 4:0 uz po dva gola Riste Božinova i Artima Šakirija.

Nekog značajnijeg napretka nije bilo niti u sljedećem ciklusu kvalifikacija. Ponovno je pobjeda upisana protiv reprezentacije sa samog dna, ovaj put to je bio Lihtenštajn koji je svladan 3:1 golovima Sedloskog, Krsteva i Stojkova, ali taj isti Lihtenštajn svoj jedini bod (imao je gol razliku 2:22) ostvario je upravo protiv Makedonije remijem 1:1.

Najviše bodova Makedonci su osvojili u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. kada su stigli do čak četiri pobjede i 14 bodova. One su ostvarene dva puta protiv Andore, po 3:0 u gostima i kod kuće, 1:0 protiv Estonije i 2:0 protiv Hrvatske. U tim kvalifikacijama Makedonci su odigrali i 0:0 na Old Traffordu protiv Engleske, no za drugim mjestom i prolazom na Euro zaostali su deset bodova.

Andora im je bila mušterija i u sljedećim kvalifikacijama, upisane su dvije pobjede 2:0 i 1:0, ali i dalje to nije bilo niti blizu dovoljno ua neki značajniji rezultat.

Kvalifikacije za Euro 2016. godine bile su najlošije, zadnje mjesto u skupini čak i iza Luksemburga te samo četiri boda. Luksemburg je svladan s 3:2 golom bivšeg igraća Zagreba Besarta Abdurahimija u 92. minuti, a još je izvučen remi u Bjelorusiji bez pogodaka.

Kvalifikacije

Sjeverna Makedonija svoj najbolji kvalifikacijski nastup imala je u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo. Već u sklopu kvalifikacija, neovisno o Ligi nacija, nije bila daleko. Završila je na trećem mjestu u skupini s pet bodova iza drugoplasirane Austrije, a ostavila je iza sebe Sloveniju, Izrael i Latviju.

Makedonci su tu upisali četiri pobjede, prvu protiv Latvije u Skoplju s 3:1 uz dva gola Eljifa Elmasa i jedan Ezgjana Alioskog. Latvija je svladana i u Rigi i to s 2:0 golovima Pandeva i Bardhija. Elmas je dva puta bio strijelac i u pobjedi 2:1 protiv Slovenije u Skoplju, a golom Bobana Nikolova svladan je Izrael.

To nije bilo dovoljno za odlazak na Euro, ali postojala je još jedna nada i to kroz Ligu nacija. Tu su Makedonci nastupali u Ligi D, u svojoj skupini zauzeli su prvo mjesto i prošli su u play-off za Europsko prvenstvo. Armenija, Gibraltar i Lihtenštajn ostali su iza u skupini.

U play-offu u polufinalu protivnik u Skoplju u pandemijskim uvjetima pred praznim tribinama bilo je Kosovo, a pobjednički gol u slavlju 2:1 postigao je stoper Rijeke Darko Velkovski. U finalu kvalifikacija u Tbilisiju pobjedu 1:0 Makedoniji donijela je legenda makedonskog nogometa Goran Pandev.

Izbornik

Izbornik makedonske reprezentacije je 44-godišnji Igor Mrme Angelovski. Angelovski je na klupu Makedonije zasjeo 2015. godine naslijedivši Ljubinka Drulovića koji je prihvatio ponudu beogradskog Partizana i napustio reprezentaciju.

Upravo Angelovski ostat će u povijesti zapisan kao izbornik koji je odveo Sjevernu Makedoniju prvi put na neko veliko natjecanje, dugo se zadržao na klupi, a isprva je paralelno obavljao i posao trenera Rabotničkog od čega je ipak nekoliko mjeseci kasnije odustao i posve se posvetio reprezentaciji.

Igračku karijeru odradio je između ostalog u Cementarnici i Skoplju dok je u inozemstvu nastupao za Publikum iz Celja i Srem, daleko od nekih kombinacija za reprezentativni dres.

Titulu prvaka Makedonije osvajao je kao igrač i trener, kao igrač bio je prvak s Cementarnicom 2003.godine, a kao trener 11 godina kasnije do titule je odveo Rabotnički iz Skoplja. S Rabotničkim je osvojio te godine duplu krunu, a Kup je osvojio i godinu dana kasnije.

Zvijezda

Najveće i najuglednije makedonsko ime svakako je kapetan i živuća legenda makedonskog nogometa Goran Pandev. Pandev je najveći igrač kojeg je Makedonija imala od neovisnosti i unatoč poznim godinama još uvijek igra na visokoj razini i u klubu i u reprezentaciji.

Međutim igrač koji definitivno ima najveći potencijal i od kojeg se najviše očekuje je Eljif Elmas. Elmas je danas član Napolija u kojem je ove sezone skupio 44 nastupa uglavnom ulazeći s klupe, ali konkurencija u Napoliju u veznom redu je velika i za mladog igrača velika je stvar samo što je skupio toliko nastupa.

Elmas je karijeru započeo u Rabotničkom gdje je već sa 16-17 godina dobivao minutažu, ustalio se u prvoj momčadi i privukao strane skaute. Najuporniji su bili oni iz Fenerbahčea koji ga za svega 300 tisuća eura dovodi u svoje redove.

Iako još uvijek vrlo mlad igra. Elmas se probio i u Feneru koji nije izgledao dobro, a on je bio jedna od rijetkih svijetlih točaka. U ljeto 2019. godine napušta Fenerbahče i prelazi u Napoli koji plaća za njega 16 milijuna eura s tim da uz bonuse ta cijena može narasti i do 19 milijuna.

Inače Elmasova obiteljima turske korijene i Turci su ga pokušali dovesti pod svoju zastavu. Posebno uporan bio je Fatih Terim, ali Elmas je odlučio igrati za Sjevernu Makedoniju za koju je debitirao u lipnju 2017. godine, sa svega 17 godina, u kvalifikacijskom dvoboju protiv Španjolske.

Osim Pandeva i Elmasa, igrači koji svakako zaslužuju pozornost su i Enis Bardhi iz Levantea, Arijan Ademi, kapetan Dinama, lijevi bočni Leedsa Ezgjan Alioski, što potvrđuje kako ima tu igrača s iskustvom igranja protiv jakih protivnika.

Susreti protiv Hrvatske

Kvalifikacije za EURO 2000: Hrvatska - Makedonija 3:2 (Davor Šuker, Zvonimir Boban 2 / Saša Ćirić, Dževdat Šainovski)

Kvalifikacije za EURO 2000: Makedonija - Hrvatska 1:1 (Gjorgji Hristov / Davor Šuker)

Prijateljska utakmica: Hrvatska - Makedonija 2:2 (Marijo Marić, Srđan Andrić / Goce Sedloski, Goce Toleski)

Prijateljska utakmica: Makedonija - Hrvatska 0:1 (Ivan Klasnić)

Kvalifikacije za EURO 2008: Hrvatska - Makedonija 2:1 (Darijo Srna, Eduardo da Silva / Goce Sedloski)

Kvalifikacije za EURO 2008: Makedonija - Hrvatska 2:0 (Goran Maznov, Ilčo Naumoski)

Kvalifikacije za SP 2014: Hrvatska - Makedonija 1:0 (Nikica Jelavić)

Kvalifikacije za SP 2014: Makedonija - Hrvatska 1:2 (Agim Ibraimi / Vedran Ćorluka, Ivan Rakitić)

Raspored

Sjeverna Makedonija - Slovenija (Prijateljska, 1. lipnja, Skoplje)

Sjeverna Makedonija - Kazahstan (Prijateljska, 4. lipnja, Skoplje)

Austrija - Sjeverna Makedonija (EURO, 13. lipnja, Bukurešt)

Ukrajina - Sjeverna Makedonija (EURO, 17. lipnja, Bukurešt)

Sjeverna Makedonija - Nizozemska (EURO, 21. lipnja, Amsterdam)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!