Košarka

Mršić najavio finale i otkrio: 'Bilo je naznaka, ali nije se otišlo u smjeru puštanja publike'

Matej Kačan • utorak, 25.05.2021.
Mršić najavio finale i otkrio: 'Bilo je naznaka, ali nije se otišlo u smjeru puštanja publike'
Foto: Pixsell

Trener Zadra Veljko Mršić položio je vijence na spomenik Kreši Ćosiću te je najavio početak finalne serije protiv Splita koja kreće u srijedu...

Prilikom polaganja vijenaca na spomeniku Krešimira Ćosića povodom 26. obljetnice smrti zadarskog i svjetskog velikana, trener Zadrana Veljko Mršić održao je konferenciju za medije na kojoj je najavio finalnu seriju protiv Splita u kojoj Zadar traži naslov nakon 13 godina.

"Ostvarili smo želju da uđemo u finale, i čim smo ušli, znači da imamo priliku osvojiti. Samo dvije ekipe imaju šansu, to smo Split i mi, očekujem jednu dobru seriju između dvije momčadi koje su najviše pokazale. Idemo utakmicu po utakmicu, cilj nam je odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku i vidjet ćemo gdje će nas to odvesti", započeo je Mršić pa se osvrnuo na poprilično lak prolazak Žutih protiv Cibone u polufinalu.

"Nije me iznenadilo da je Split prošao, možda jest malo lakoća, naročito u drugoj utakmici koju su igrali dan nakon Sparsa. Očekivao sam da će Cibona tu imati šansu, ali je Split došao u dobrom trenutku u pravu formu, igraju dobro i zasluženo su u finalu."

Iz svake riječi se vidi da Mršić iznimno respektira Splićane te nije išao toliko daleko da je najavio trofej ili Zadar predstavio kao favorita. Šanse su, po njemu, podjednake.

"To su dvije najbolje momčadi u hrvatskoj podjednakih šansi, svaka utakmica može promijeniti stanje momčadi, to smo vidjeli kod Splita u utakmici protiv Sparsa. Došli su u Sarajevo nakon poraza i u jednoj utakmici promijenili seriju tako da je nezahvalno prognozirati. Bez obzira na to što smo ih pobijedili u zadnje tri utakmice, oni su dobra momčad s dosta iskustva, jako su široki, najširi u Hrvatskoj. Prošlu utakmicu su van terena ostavili jednog Đokovića, vidjet ćemo tko se ovaj put neće skidati. Idemo iz utakmice u utakmicu, fokus nam je na prvoj da odigramo najbolje moguće pa ćemo vidjeti dalje."

Zadar je u posljednja tri susreta svladao Split u tri različita natjecanja pa bi to mogao biti dodatni psihološki poticaj Zadru, ali i nekakav teret očekivanja te je Mršić oprezan u najavama.

"Imali su oni 5-0 s Cibonom prije polufinalne serije pa se pričalo da će biti motiv Ciboni ili prednost Splitu, pokazalo se kao psihološka prednost Splitu. Kad dođe svaka nova utakmica igrači zaborave ono prije, možda malo u podsvijesti drže te utakmice, ali su preiskusni da bi živjeli u prošlosti. Ja od svojih igrača tražim da se sve ono prošlo zaboravi i da se okrenemo sljedećem posjedu, tako se može doći do cilja. Ne smijemo se teretiti krajnjim ishodom, nego u svakoj utakmici razmišljati o svakom posjedu", kazao je Mršić, a onda se osvrnuo na opasku da je dosta oprezan u najavama finala.

"Ne znam što bih trebao, bombastično pričati? Na terenu se priča, ovdje moramo biti realni, pričam što govorim i igračima i bilo bi neozbiljno govoriti išta drugo."

Ostalo je još samo tri do pet susreta do kraja sezone koja je na kraju za Mršića i Zadrane bila poprilično solidnog uspjeha i bez većih posrtaja i nemira.

"Ja uvijek očekujem malo više. Kako sam oprezan u najavama, tako i na svakom treningu očekujem više i guram igrače maksimalno do ruba. Svaki trening je na rubu incidenta, svađe, rata. To nas je dovelo do ovoga, ovo nije došlo slučajno. Meni je najvažnije da smo svaku utakmicu ove sezone kad je baš 'gorilo pod nogama' odigrali dobro i dobili. To je pokazatelj da momčad funkcionira i nadam se da ćemo tako nastaviti do kraja. No, imamo protivnika od kojeg također nešto ovisi i nešto se očekuje. Kao što sam rekao nakon poraza u Gorici, možda nam je taj poraz dobro došao jer smo se uljuljkali u seriji pobjeda od po 20 razlike pa nas je malo spustilo na zemlju. Rekli smo: 'Okej, nismo odigrali maksimalnu utakmicu, ali zasluge idu i Gorici koja je odigrala dobro.' Tako je i u finalnoj seriji, ne ovisi sve samo o jednoj momčadi. Na parketu su dva suparnika podjednake kvalitete."

Osim što je izbornik, Mršić ima priliku postati prvi trener nakon Rudolfa Juge 2005. koji bi sa Zadrom osvojio dvostruku krunu. Bio bi to velik pečat u "Gradu košarke".

"Značilo bi mi mnogo, već je sam velik uspjeh započeti i završiti sezonu na klupi Zadra s obzirom na povijest zadnjih godina. Puno bi mi to značilo jer vidim koliko bi to značilo navijačima i građanima Zadra i zato bi mi bilo jako drago, taj trofej bi sretnim učinio mnoge ljude. Mi se bavimo sportom da bi učinili ljude sretnima i to je velika stvar sporta, da tako djeluje na populaciju."

Povoljnija epidemiološka situacija i najava popuštanja mjera probudile su nadu da bi se na dalmatinsko finale mogli vratiti i gledatelji, ali je Mršić informacijama iz prve ruke otklonio tu mogućnost.

"Sigurno da bi nam bilo drago, bilo je čak nekih naznaka da će klubovi ići prema stožeru da se dopusti četvrtina kapaciteta dvorana, ali kako sam maloprije čudo, nije se išlo u tom smjeru. To nas žalosti, ljepše bi bilo igrati seriju pred gledateljima jer smo rekli koliko im to znači", zaključio je Mršić.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!