Vodeni sportovi

Prvog dana EP u klasi Zvijezda u Splitu poveo njemački jedriličar

Sportnet, Matej Kačan • srijeda, 26.05.2021.
Prvog dana EP u klasi Zvijezda u Splitu poveo njemački jedriličar

Odrađen je prvi dan Europskog prvenstva u klasi Zvijezda u Splitu, a nakon prvog dana vodi njemački jedriličar Hubert Merkelbach koji je ukupno bio najbolji nakon dva jedrenja...

Jedriličari nisu mogli poželjeti bolje vremenske uvjete na početku Europskog prvenstva u klasi Zvijezda koje se u Splitu u organizaciji jedriličarskog kluba Mornar održava do subote, 29. svibnja. Dva održana jedrenja po lijepom maestralu i sunčanom vremenu pokazali su zašto je regatno polje ispred Splita jedno od najljepših morskih igrališta na svijetu.

Prvi dan pripao je Nijemcu Hubertu Merkelbachu koji je u vodstvu nakon dva održana jedrenja, drugi je Talijan Enrico Chieffi, a treće mjesto zasad zauzima Amerikanac Augie Diaz. Najbolja hrvatska posada su Mate Arapov i Ante Šitić koji se nalaze na petom mjestu.

Prvo jedrenje dana pripalo je Flaviju Faviniju koje je najbolje pročitao uvjete na regatnom polju. Lijeva strana dobivala je više svježeg vjetra, a talijanski je jedriličar praktički odmah nakon starta prešao u vodstvo koje nije ispuštao do kraja. Drugo mjesto pripalo je splitskom jedriličaru Mati Arapovu, dok je treći u cilj ušao još jedan Talijan Enrico Chieffi.

U drugom jedrenju karte su bile malo drugačije zamiješane. Vjetar je počeo padati, a u tim se uvjetima najbolje snašao Nijemac Hubert Merkelbach koji je s pobjedom i četvrtim mjestom završio prvi splitski dan kao vodeći jedriličar. Konstantnost je disciplina koja nagrađuje jedriličare, a to pokazuje i rezultat Enrica Chieffija koji je s dva treća mjesta trenutačno drugi na Europskom prvenstvu. Iako već u veteranskim godinama, talijanski majstor je prvog dana u Splitu pokazao djelić svoje magije.

"Ovo je novost za mene. Nisam se posljednjih godina navikao vidjeti tako visoko u redoslijedu", našalio se Chieffi koji je danas potpredsjednik najprestižnijeg svjetskog proizvođača jedrilica Nautor's Swan.

Od hrvatskih posada zasad su najbolje plasirani Mate Arapov i Ante Šitić.

"Prvu smo mogli i pobijediti, ali isto tako u drugoj i bolje proći", rekao je Mate Arapov nakon drugog i 14. mjesta prvog dana.

Sedmo mjesto zauzimaju Marin Mišura i Tonko Barač (16,9), a pobjednik distrikta Tonči Stipanović i njegov flokist Tudor Bilić nisu imali najbolji dan i zasad su na 12. mjestu.

"Oba jedrenja smo na startu bili jako spori i teretni. U drugoj regati smo se uspjeli izvući i osvojiti četvrto mjesto, ali prva je bila za zaborav", rekao je Tonči Stipanović.

Regata u Splitu traje do subote, 29.05. Predviđeni start je svaki dan u 13:00 uz izravan prijenos na YouTube kanalu koji radi tvrtka CROATEL.

UKUPNI REDOSLIJED NAKON PRVOG DANA: 1. Merkelbach/Weise 5 (4,1), 2. Chieffi/Colaninno 6 (3,3) 3. Diaz/Nehammer 15 (8,7)…5. ARAPOV/ŠITIĆ 16 (2,14)…, 7. MIŠURA/BARAČ 25 (16,9)…12. STIPANOVIĆ/BILIĆ 28 (24,4)…19. VIŠIĆ/LULIĆ 36 (31,5)…, 25. MARINOVIĆ/AKRAP 43 (22,21)…

FOTO: Hrvoje Duvančić/regate.com.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!