Liga prvaka, nokaut faza, finale, 29.05.2021, 21:00 h
Manchester City
Manchester City 0:1 Chelsea
Chelsea

Havertz pogotkom donio Chelseaju naslov u sjajnom finalu!

Matej Kačan • subota, 29.05.2021.
Havertz pogotkom donio Chelseaju naslov u sjajnom finalu!

Nogometaši Chelseaja novi su prvaci Lige prvaka. Bluesi su u sjajnom finalu u Portu pred glasnim navijačima svladali engleske kolege iz Manchester Cityja s minimalnih 1:0 pogotkom Kaija Havertza...

Chelsea je na krovu po drugi put u svojoj povijesti, a Thomas Tuchel je treći put na proljeće svladao Pepa Guardiolu i uspio osvojiti Ligu prvaka u istoj sezoni u kojoj je dobio otkaz na sam Badnjak.

Epilog je to finala Lige prvaka i lude nogometne sezone koja je istima zaključena, a nogometna Europa se okreće reprezentativnim obvezama. U fantastičnom finalu prepuno trke, ritma, duela i šansi je Chelsea sveukupno gledano bio bolja ekipa i zasluženo je slavio, pa bilo to i minimalnim rezultatom.

Pobjednički pogodak djelo je ove sezone dosta osporavanog Kaija Havertza koji je u 42. minuti ušao iz drugog plana kao toliko puta ove sezone te je pobjegao Oleksandru Zinčenku. Sjajnom ga je loptom pronašao Mason Mount, a Nijemac je prvi dodir poslao u Edersona. No, lopta mu se odbila natrag te ju je lako pospremio u praznu mrežu.

I do tog trenutka je Chelsea pokazao više, ali se odlučio za nešto reaktivniji pristup koji bi Guardiolu kaznio kontrama. Zato je City imao posjed, ali je Chelsea po osvojenoj lopti iz čvrstog duela izlazio u tranziciju.

Bilo je u početku mnogo dobrih situacija, prilika i poluprilika u kojima se čistilo u posljednji trenutak ili je nedostajalo zadnje dodavanje, a primjer toga je situacija kad je Timo Werner sjajnu povratnu loptu jednostavno cijelu promašio. Njemački napadač ima problema s realizacijom pa je u 14. minuti pucao jako slabo i ravno u Edersona, a u praktički sljedećem napadu u vanjsku mrežu.

Imao je i City svojih šansi, ali ne toliko izraženih. U jednom je trenutku Raheem Sterling pobjegao obrani i Ederson ga je pogodio dugom loptom, ali obrana čisti nakon kompliciranja, dok u 28. Phil Foden glavom puca preko gola.

Problemi za Chelsea se naziru kad je u 39. igru morao napustiti , ali samo tri minute kasnije pada prvi i jedini pogodak. S 1:0 se ide i na poluvrijeme, a početak drugog je nešto mirniji. No, Guardiolinu momčad potpuno je presjekla 57. minuta.

Kevin de Bruyne je bio u skoku s Rudigerom i završio je na travi s ozljedom glave te mora iz igre. Kad se nastavila igra je iz jednog udarca građana lopta pogodila Reecea Jamesa u ruku, ali je sudac ocijenio da je prvo pogodila prsa pa nema potrebe za bijelom točkom.

City je sve više stiskao kako je susret išao kraju, ali nikako nije uspio stvoriti pravu šansu, uputiti pravi udarac i to je Tuchelova najveća pobjeda. u 73. opet Chelsea bježi, Havertz kombinira s Pulišićem te je na kraju krasno poslužio Amerikanca, ali ovaj iz pada šalje loptu kraj istrčalog Edersona, ali i vrata.

Guardiola je sve karte bacio u napad pa u igru ulaze i Gabriel Jesus, ali i Kun Agüero u posebnom trenutku svog posljednjeg nastupa za City. složili su Građani nekoliko situacija, ali obrana Chelseaja na čelu s kapetanom Azpilicuetom sve čisti.

U 80. minuti svoj prvi nastup u četvrtom mogućem finalu upisuje Mateo Kovačić, ali se fokusirao na obranu svog gola. Najbolju priliku za City je zapucao Riyad Mahrez u sedmoj minuti nadoknade, vremena više nije bilo i Chelsea slavi drugi naslov nakon 2012..

Tuchel je nastavio niz njemačkih trenera koji slave, Guardiola ostaje bez naslova od 2011. s Barcelonom, a City je još jedan debitant u finalu koji nije uzeo naslov.

Liga prvaka, nokaut faza

finale

Manchester City0:1Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!