Nogomet

Predstavljamo Škotsku: Hrvatska crna mačka nikada nije prošla skupinu na velikim natjecanjima

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 31.05.2021.
Predstavljamo Škotsku: Hrvatska crna mačka nikada nije prošla skupinu na velikim natjecanjima
Foto: Pixsell

Škotska nogometna reprezentacija ima bogatu povijest, ali ne i velike rezultate. Na velikim natjecanjima već dugo nije bila, posljednja završnica koju je izborila bila je Svjetsko prvenstvo u Francuskoj gdje je zapela u skupini...

Glasgow je dobio domaćinstvo Europskog prvenstva, a kao šlag na tortu i škotska reprezentacija je kroz dodatne kvalifikacije izborila nastup na Euru. Već sam plasman na završnicu za Škote je veliki uspjeh, reprezentacije ja to koja nema visoku kvalitetu i koja ne dolazi tako lako do završnica.

Kroz povijest Škoti su ostajali vjerni svom stilu igre, sinonim su za čvrst nogomet, borben do krajnjih granica. Imaju tehničkih manjkavosti i onda koriste neke druge prednosti, prvenstveno srčanost i agresivnost kojom stvaraju probleme protivnicima.

To nije uvijek bilo dovoljno i imali su teških godina i kvalifikacijskih ciklusa. Baš zbog tih rezultata kao i zbog nedostatka tehničke dotjeranosti i atraktivnosti, Škoti su među navijačima nerijetko bili podcjenjivani dok s druge strane igrači baš i nisu bili oduševljeni kada su im oni bili na drugoj strani, znajući koliko borbe i "kopanja" im slijedi.

Škotski reprezentativci rijetko su nastupali van Otoka, uglavnom su nosili dres škotskih i engleskih klubova, a samo su rijetki odlazili u inozemstvo. Tako je bilo kroz povijest, a tako je i danas. Primjerice na popisu Stevea Clarkea nalazi se tek jedan igrač koji nastupa van Otoka i to Jack Hendry koji je prošle sezone nosio dres belgijskog Oostendea, no i tamo je bio na posudbi iz Celtica.

Od Škota ne treba očekivati čuda na ovom Europskom prvenstvu, ali svakog protivnika će namučiti, puhat će mu za vratom i neće mu olakšati posao. Činjenica da igraju u Glasgowu dvije utakmice to dodatno pojačava.

Europska prvenstva

Škoti nikada u svojoj povijesti nisu prošli grupnu fazu na velikim natjecanjima, kada bi se plasirali na završni turnir, uredno su zapinjali već u skupini. Lakše su dolazili do završnih turnira svjetskih prvenstava, tu su upisali čak osam nastupa dok su na europskim prvenstvima samo dva puta došli do završnog turnira.

1992. godine prvi put su nastupili na završnici Eura. Do završnice su stigli uz pomoć Bugara koji su u zadnjem susretu zaustavili Rumunjsku te odigrali s njom 1:1 čime je Rumunjska ostala bod prekratka i iza Škota na drugom mjestu. Pobjeda bi Rumunje odvela na Euro, a Škote ostavila u čekaonici.

Na Europskom prvenstvu Škoti su smješteni u skupinu II s Nizozemskom, Njemačkom i ZND-om, bivšim Sovjetskim Savezom. U debiju su igrali protiv branitelja naslova Nizozemske i tijesno su izgubili 1:0 golom Dennisa Bergkampa iz završnice susreta. Slijedio je dvoboj protiv Njemačke u kojem nije bilo prava na krivi korak, poraz je Škote ostavljao bez polufinala i on se dogodio. Njemačka je bila prejaka i slavila je 2:0 golovima Karl-Heinza Riedlea i Stefana Effenberga. Za oproštaj Škoti su ipak uspjeli upisati pobjedu i to 3:0 protiv ZND-a. Paul McStay, Brian McClair i Gary McAllister osigurali su pobjedu.

Plasirali su se i na sljedeću završnicu i to s drugog mjesta u svojoj kvalifikacijskoj skupini. Bili su iza Rusije, a ispred Grčke i Finske, a sa samo tri primljena gola imali su drugu najbolju obranu kvalifikacija, tek je Francuska primila manje, svega dva gola.

Tu su Škoti bili najbliže prolasku u nokaut fazu. Imali su na kraju isti broj bodova kao Nizozemska, gol razliku minus jedan i jedni i drugi, a dalje je otišla Nizozemska zbog više postignutih golova. Međusobni dvoboj Nizozemaca i Škota okončan je 0:0 nakon čega je Škotska u drugom kolu poražena od Engleske s 2:0. U zadnjem kolu Škoti su znali da neće biti lako nadoknaditi gol razliku, ali ukazala se prilika, Svladali su Švicarsku 1:0 golom Allyja McCoista, istovremeno je Engleska s 4:1 pregazila Nizozemsku koju je od ispadanja dijelio jedan gol, a spasio ju je Patrick Kluivert koji je u 78. minuti smanjio na konačnih 1:4.

Naredna dva Eura ostala su nedohvatljiva za Škote koji su zapeli u dodatnim kvalifikacijama. Prvo protiv Engleske koja je slavila 2:0 u Glasgowu golovima Paula Scholesa pa Škotima nije puno značila 1:0 pobjeda na Wembleyju pogotkom Donalda Hutchinsona.

Play-off je bio koban i za Euro u Portugalu. Tu su Škoti teško stradali protiv Nizozemaca. U Glasgowu su slavili 1:0 golom Jamesa McFaddena, a onda je uslijedio epski potop u Amsterdamu i 6:0 za Nizozemsku uz hat-trick Ruuda van Nistelrooya.

Kvalifikacije

Škoti su imali vrlo izazovnu skupinu u kvalifikacijama i nisu uspjeli izravno proći na Europsko prvenstvo. Znali su da će protiv Belgije jako teško do bodova, ali svoju priliku vidjeli su u susretima s Rusijom. Međutim niti tu nisu ništa ušićarili, Belgija i Rusija svladali su ih oba puta, upisan je i ružan poraz od Kazahstana, ali po dva puta su svladani Cipar i San Marino, jednom Kazahstan i bilo je dovoljno za treće mjesto.

Na kraju je Škotska završila u play-offu kroz Ligu nacija i tamo uz dosta sreće izborila nastup na Europskom prvenstvu.

Prvi protivnik bio je Izrael koji je nakon 0:0 u 120 minuta svladan boljim izvođenjem jedanaesteraca. Presudio je promašaj Erana Zahavija još u prvoj seriji. Odlučujući dvoboj Škoti su imali u Beogradu gdje su poveli protiv Srbije golom Ryana Christieja, no Luka Jović u 90. minuti zabija za produžetke. Tamo golova nije bilo, ponovno su odlučivali jedanaesterci gdje je presudio promašaj Aleksandra Mitrovića u petoj seriji.

Izbornik

Nakon što su se Škoti obrukali na startu kvalifikacija za ovaj Euro porazom 3:0 u Kazahstanu, Alex McLeish podnio je ostavku, a za izbornika je pomalo neočekivano postavljen Steve Clarke. Clarke je dobar dio karijere bio poznat kao sjajan pomoćni trener, ali onda se osamostalio te je posljednje angažman imao u Kilmarnocku.

Spominjala su se brojna imena, niz otočkih stručnjaka provlačio se kroz medije, a odluka je pala na Clarkea kojem je to bio najveći izazov u dotadašnjoj karijeri.

Igrački dio karijere odradio je u samo dva kluba, nastupao je za St. Mirren prije nego je preselio u Chelsea gdje je odigrao u 11 sezona više od 300 utakmica.

Trenerska karijera krenula je 1998. godine kada je došao u Newcastlea kao pomoćnik Ruuda Gullita gdje je odradio jednu utakmicu kao privremeni treneri to je izgubio 5:1 od Manchester Uniteda.

U Newcastleu se kratko zadržao te se vratio u Chelsea gdje je rado u nogometnoj akademiji. Dolaskom na klupu Josea Mourinha, Clarke je postavljen za njegovog pomoćnika, a ostao je i u stožeru Avrama Granta nakon Mourinhovog odlaska.

2008. godine napustio je Chelsea i pridružio se Gianfrancu Zoli u West Hamu te postao najskuplji pomoćni trener lige. Tamo se zadržao dvije sezone, napustio je klub 2010. godine, a ubrzo je stigao poziv Kennyja Dalglisha kojem se pridružio u Liverpoolu.

Prvi posao glavnog trenera stigao je 2013. godine kada e preuzeo WBA, prva sezona bila je odlična, druga neuspješna i napustio je klub. Ubrzo je preuzeo Reading s kojim je dogurao do polufinala FA kupa, ali nije se dugo zadržao, ubrzo se nakratko pridružio Robertu Di Matteu u Aston Villi da bi od 2017. godine vodio s dosta uspjeha Kilmarnock.

Zvijezda

Kapetan škotske reprezentacije Andrew Robertson igrač je bez kojeg Jürgen Klopp ne može zamisliti prvih 11 Liverpoola. Robbo okupira lijevi bok, a samo u zadnje tri sezone u Liverpoolu skupio je skoro 150 utakmica što dovoljno pokazuje koliko je bitan.

Rođen je u Glasgowu i od malih nogu veliki je navijač Celtica kroz čiju je akademiju prošao, ali bio je još jedna žrtva krive procjene jer su ga iz Celtica otpustili kao 15-godišnjaka smatrajući da je premali i fizički preslab.

Robertson se zatim koncentrirao na školu i usput je igrao za Queen's Park prije nego su ga primijetili u Dundee Unitedu gdje je preselio kao 18-godišnjak. Jedna sezona bila je dovoljna da odnese titulu najboljeg mladog igrača lige i završi u idealnih 11 škotskog prvenstva i već 2014. godine seli u Hull City koji je u biti skautirao Stuarta Armstronga, no zapazio Robertsona i odmah promijenio planove.

Nakon tri sezone u Hullu, preselio je u Liverpool gdje je krenuo kao zamjena Albertu Morenu, ali vrlo brzo uloge su zamijenjene i Robertson je do danas prva opcija Liverpoola na lijevom boku, ali i jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji u svijetu.

U dresu škotske reprezentacije debitirao je 5. ožujka 2014. godine, još uvijek kao igrač Dundee Uniteda, kod Gordona Strachana. Kapetansku traku dao mu je 2018. godine McLeish, a dosad je upisao tri pogotka u 43 reprezentativna nastupa. Zabio je 2014. godine Englezima u porazu 3:1 u prijateljskom susretu, zatim 2017. godine u kvalifikacijama za SP u pobjedi 3:0 protiv Litve te u zadnjim kvalifikacijama za Euro prvi pogodak na susretu u 2:1 pobjedi protiv Cipra.

Susreti protiv Hrvatske

Kvalifikacije za SP 2002: Hrvatska - Škotska 1:1 (Alen Bokšić / Kevin Gallacher)
Kvalifikacije za SP 2002: Škotska - Hrvatska 0:0
Prijateljska utakmica 2008. Škotska - Hrvatska 1:1 (Kenny Miller / Niko Kranjčar)
Kvalifikacije za SP 2014: Hrvatska - Škotska 0:1 (Robert Snodgrass)
Kvalifikacije za SP 2014: Škotska - Hrvatska 2:0 (Robert Snodgrass, Steven Naismith)

Raspored:

Nizozemska - Škotska (Almancil, 2. lipnja, prijateljska)
Luksemburg - Škotska (Luksemburg, 6. lipnja, prijateljska)
Škotska - Češka (Glasgow, 14. lipnja, EURO 2020)
Engleska - Škotska (London, 18. lipnja, EURO 2020)
Hrvatska - Škotska (Glasgow, 22. lipnja, EURO 2020)

FOTO: A.K./PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!