Ostali sportovi

Kristijan Draganić osvojio 3. Grand Prix Hrvatske snooker lige

Sportnet • četvrtak, 03.06.2021.
Kristijan Draganić osvojio 3. Grand Prix Hrvatske snooker lige

Treći ovosezonski Grand Prix turnir, održan u prostorima zagrebačkog Snooker kluba Nugget, kao i prva dva, ponovno je bio u znaku igrača koji su se nakon dužeg izbivanja uspješno vratili na pobjedničke staze.

Od osam nositelja u grupnoj fazi natjecanja, samo su trojica (Saša Novak (Mr Q), Marinko Gojić i Bruno Repanić (obojica Nugget)) svoj status opravdala maksimalnim brojem pobjeda. Za razliku od njih, Alen Rašan, Aleksandar Vučetić i Ivan Švehla (svi Nugget) su svoj nastup okončali već u prvoj fazi turnira, a prvi hrvatski štap, Imran Ayaz (Mr Q), u turnir je krenuo porazom protiv klupskog kolege Luke Lepesića te se teškom mukom u odlučujućem frameu izborio za nastavak natjecanja protiv Antonia Duspera (Nugget) i time spriječio najveće ovosezonsko iznenađenje.

U pozitivnom duhu sezonu je nastavio mladi David Lustig (Maximum), koji je, kao i na prošlom turniru, još jednom kao prvoplasirani prošao u subotnju eliminacijsku fazu natjecanja, napravivši pritom i sjajan break od 58 poena. Malo je nedostajalo da se ponovno nađe i u četvrtfinalu, no, u dramatičnoj završnici ga je na posljednjoj kugli u tome spriječio Saša Šturbek (Nugget). Sličan rasplet ponudio je i meč između dva igrača Nuggeta, Filipa Blažička i Alexandera Sabljaka te je prvospomenuti, nakon što je propustio vodstvo od 2:0, također na posljednjoj kugli uspio izvojevati vrijednu pobjedu i svoje novo četvrtfinale.

Odlučujući frame za plasman u četvrtfinale bio je potreban i u meču između Nina Reskušića i Renata Hermana (oba Nugget), a u njemu se Reskušić još jednom pokazao kao majstor završnica sa šest crvenih kugli i u susretu prepunom tenzija prvi prošao kroz ciljnu ravninu.

Nešto lakši put do pobjeda u osmini finala imali su Luka Lepesić (Mr Q) protiv Darka Gašparovića (Maximum), Marinko Gojić protiv Gorana Puškaša (Mr Q), Kristijan Draganić protiv Kreše Ceraja (oba Metropolis), Imran Ayaz protiv Bruna Repanića te Saša Novak protiv Luke Justinića (Nugget), budući da su pitanje pobjednika riješili u četiri framea.

Prvi igrač koji se u nedjeljnom četvrtfinalu plasirao korak dalje, očekivano je bio trenutno najbolji hrvatski igrač, Imran Ayaz, koji je s maksimalnih 3:0 svladao Sašu Šturbeka. Njega su pobjedama 3:1 slijedili Luka Lepesić (protiv Marinka Gojića) i Saša Novak (protiv Filipa Blažička), a Kristijan Draganić je dugo lomio otpor objektivno igrački inferiornijeg Nina Reskušića i to mu je uspjelo tek u odlučujućem frameu na 6 crvenih kugli, dakle, upravo u zoni u kojoj je protivnik najubojitiji, čime je Draganićev uspjeh još i veći.

Nakon proživljenog i preživljenog četvrtfinalnog trilera, Draganić je zaigrao puno slobodnije i efikasnije u polufinalu i gotovo niti u jednom trenutku njegova pobjeda protiv Lepesića nije dolazila pod znak pitanja te je konačnih 3:1 realna slika zbivanja na stolu. Istovremeno su klupski kolege Ayaz i Novak vodili veliku borbu i tek je poneki neoprezni Novakov potez i malo sreće na strani Ayaza u završnici odlučilo pobjednika.

Veliki finale ponudio je najbolji meč cijelog turnira i možda i najkvalitetniji finale kojem smo prisustvovali u posljednje vrijeme. Snooker koji su ponudili bio je dostojan završnice natjecanja na kojem sudjeluju najbolji hrvatski igrači snookera, a posebno je kvalitetna bila središnjica meča, u kojoj su, najprije Draganić, a potom Ayaz nanizali visoke 60+ breakove i time ušli u drugi dio meča potpuno izjednačeni.

Nakon što je Ayaz poveo s 3:2 i bio blizu pobjedi u 6. frameu, sve je ukazivalo na još jedan njegov trijumf, no, nakon što je promašio jednu od posljednjih kugli na stolu, Draganić je objeručke prihvatio prigodu koja mu se ukazala te hrabrim pogocima odveo finale u decider.

Odlučujući frame je bio pun taktičkog nadmudrivanja, a trenutak kada je Ayazu malo popustila koncentracija bio je dovoljan da ga protivnik kazni i prisili na kapitulaciju nakon tri i po sata vrlo kvalitetnog sportskog nadmetanja.

Ovom pobjedom, Kristija Draganić se nakon godinu i po dana izbivanja sa službenih natjecanja Hrvatske snooker lige vratio u velikom stilu i osvojio svoj prvi, a po prikazanoj igri, gotovo sigurno ne i posljednji Grand Prix pobjednički pehar te najavio da će se vrlo brzo uključiti u borbu za sam vrh na HSL rang listi. Tjedni kvalitetnog treninga kojima se posvetio prije nastupa urodili su plodom i sa sigurnošću možemo konstatirati da će se i u nastavku sezone njegovo ime redovito nalaziti u završnicama turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!