Nogomet

Predstavljamo Nizozemsku: Sedam godina bez velikog natjecanja, skupina prolazna

Jan Šneler • petak, 04.06.2021.
Predstavljamo Nizozemsku: Sedam godina bez velikog natjecanja, skupina prolazna

Nakon sedam dugih godina, od Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014., Nizozemska se konačno vraća na velika natjecanja s ambicijama da postigne zapaženi uspjeh…

Nakon očajno odigranog Eura 2012. godine kada su grupnu fazu zaključili s tri poraza, Nizozemci su dvije godine kasnije u Brazilu igrali jako dobro i na kraju osvojili brončanu medalju. U dva navrata, 2010. kada su poraženi u finalu i četiri godine kasnije kada su osvojili spomenutu broncu, Nizozemci su potvrdili da se radi o izuzetnoj nogometnoj naciji koja će se etablirati na vrhu.

Ipak, dogodio se veliki pad. Nije ih bilo 2016. u Francuskoj pa potom niti 2018. u Rusiji te su pomalo svi zaboravili na jednu potentnu nizozemsku generaciju. Sada su se vratili, s pravom ćemo reći konačno, jer europski nogomet nije isti bez nizozemske reprezentacije. Neki cinici će reći da je uspjeh već sam plasman na Euro, ali Nizozemska definitivno ima snagu za napraviti neki dobar rezultat.

Na njihovu žalost, na Euru neće igrati njihova najveća zvijezda Virgil van Dijk. Bez premca, kada je zdrav, a što je pokazao u Liverpoolu, van Dijk spada među najbolje stopere na svijetu. Igrač je to koji ne plijeni samo nogometnom vještinom ili igračkim znanjem već i svojim stasom i utjecajem na ostatak ekipe.

Nizozemska će se morati „krpati“ na toj poziciji premda među centralnim braničima ima dobar dvojac koji čine Mathijs De Ligt i Stefan de Vrij, a tu su i Danny Blind te Nathan Ake.

Europska prvenstva

Kao što smo već i ranije naglasili, Nizozemska je jedna od najvećih nogometnih sila na svijetu. Trebalo bi nam nekoliko dana kada bismo nabrojali sve igrače koje je Nizozemska podarila nogometu, a što se tiče uspjeha na europskim smotrama, ona su sljedeća: jedno zlato, četiri bronce (u praksi samo jedna bronca jer nakon preostala tri polufinala nije se igrao susret za treće mjesto). Prilično dobar skor obzirom na to da su od početka Eura 1960. zaključno s Francuskom 2016. nastupili na devet od 15 natjecanja.

Prvo odličje došlo je 1976. godine na završnici koja se igrala u Jugoslaviji. Tada se u završnicama, nakon grupnih kvalifikacijskih faza, igralo samo polufinale te finale i susret za treće mjesto. Nizozemska je u polufinalu izgubila od Čehoslovačke nakon produžetaka (3:1), da bi na Maksimiru također nakon produžetaka svladala domaćina Jugoslaviju.

Nakon petog mjesta u Italiji 1980. i ne nastupanja četiri godine kasnije u Francuskoj, Nizozemci konačno dolaze do zlata u Njemačkoj 1988. godine. Fenomenalna generacija s Frankom Rijkaardom, Ruudom Gullitom, Marcom van Bastenom, a predvođena genijalnim Rinusom Michelsom naočigled se mučila kroz natjecanje (teška pobjeda protiv Zapadne Njemačke u polufinalu), ali na kraju svladala Sovjetski Savez u finalu s 2:0 i odnijela prvo zlato za tu naciju.

Od 1992. do 2004. godine, Nizozemci su na tri od četiri natjecanja poraženi u polufinalu. Uvijek im je nedostajao taj posljednji korak u polufinalu da ponovno dođu do finalnog susreta. Fascinantna je količina nesreće koju su imali tih godina. U Švedskoj 1992. godine, izgubili su od Danske u polufinalu na jedanaesterce. Kao jedini od domaćina 2000. godine, izgubili su u Amsterdamu od Italije ponovno na jedanaesterce. Konačno četiri godine kasnije, u Lisabonu su poraženi od Portugala s 2:1.

Kao što smo već rekli, kasnije nisu postizali neke zapažene uspjehe. U Švicarskoj i Austriji 2008. poraženi su u četvrtfinalu, četiri godine kasnije doživjeli su debakl u Poljskoj i Ukrajini, a nakon 1984. godine, ponovno se nisu uspjeli plasirati na Euro 2016. godine u Francuskoj.

Kvalifikacije

Kvalifikacijska skupina u kojoj se nalazila Nizozemska bila je prilično lagana da budemo do kraja iskreni. Osim favorizirane Njemačke, tu su se još nalazili Sjeverna Irska, Bjelorusija i Estonija. To su sve tri momčadi koje jednostavno ne mogu parirati Nizozemskoj kada igra na svojoj razini.

Najvažnije dvije utakmice imali su s Njemačkom i odradili ih prilično dobro. U Amsterdamu su poraženi s 3:2 i to pogotkom u posljednjoj minuti, ali su uzvratili za taj poraz Njemačkoj u Hamburgu. Sjajnom završnicom slavili su s 4:2 i na neki način došli do prednosti, kada bi se gledao međusobni omjer.

Kiksali su u pretposljednjem kolu u Belfastu kada su odigrali neriješenih 0:0 sa Sjevernom Irskom, ali to nije pretjerano utjecalo na konačni plasman jer su s druge pozicije direktno otišli na Euro. Ukupno 19 osvojenih bodova, gol razlika 24:7 i prilično dobro odrađena kvalifikacijska grupa.

Premda je Memphis Depay postigao šest pogodaka u kvalifikacijama, on nije bio najbolji strijelac. Za dlaku ga je prestigao Georginio Wijnaldum (8 golova) koji je zabio tri pogotka u posljednjem kolu protiv Estonije.

Izbornik

O izborniku Nizozemske Franku de Boeru ne treba previše pričati. Premda je bio sjajan igrač i postizao velike uspjehe s Ajaxom i Nizozemskom, ne može se reći niti da je trenerski anonimac. Doduše, mnogi će reći da je puno više obećavao ili pokazivao u prošlosti nego sada, ali nerijetko su i prevelike količine kritika upućene prema njemu.

Kao trener je vodio prilično uspješno Ajax šest godina i osvojio četiri uzastopna naslova prvaka Nizozemske. Kasnije je svoju trenersku karijeru malo kompromitirao neuspješnim angažmanima u Interu i Crystal Palaceu, a odradio je i dvije sezone u američkom MLS-u, u redovima Atlante United.

Izbornik Nizozemske je od rujna prošle godine kada je klupu napustio Ronald Koeman, a trenutno nema neki fenomenalan skor s Oranjem. Ipak, ne smije se zaboraviti kako je kod turnirskih natjecanja često puno važnija atmosfera u momčadi, cjelokupno ozračje i turnirski stil igre od nekih velikih taktičkih zamisli. Jednostavno, u reprezentaciji nema vremena za velike promjene i tada treneri koji mogu podrediti svoje ideje igračima dolaze do izražaja. Treba vidjeti može li de Boer to napraviti.

Zvijezda

Kao što smo i ranije naveli, najveća zvijezda Nizozemske je van Dijk, međutim njega neće biti na ovom Euru. Iz tog razloga, odlučili smo se izdvojiti 24-godišnjeg veznjaka Barcelone Frenkieja de Jonga. Igrač koji je bio jedan od ključnih u fenomenalnoj generaciji Ajaxa od prije par godine, već dvije godine igra u Barceloni.

Izuzetno važan za Barcelonu, još je važniji u igri Nizozemske. De Jong, premda mu je tek 24 godine, mora biti motor ove momčadi, poveznica između obrane i sjajnog napada. Često se govori kako Nizozemci imaju potencijal upravo u napadu gdje imaju nekoliko sjajnih opcija i nemoguće ih je promatrati kroz jednu ili dvije napadačke taktike.

Upravo će de Jong biti ključan kotačić u organizaciji igre i davanju ritma momčadi. De Boer mu izuzetno vjeruje, svjestan kako do uspjeha ne može doći bez njega. Usporedit ćemo de Jonga s Modrićem. Naime, obojica ne zabijaju puno, čak niti ne asistiraju previše, ali njihov utjecaj na momčad je često nevidljiv prosječnom gledatelju ili ga je teško iščitati iz jednostavnih statističkih podataka.

Nizozemska ima dovoljno igrača koji će zabiti, ima sjajne napadače, ali i veznjake poput Wijnalduma kojima nije strano zabijanje. Ovakvog igrača koji će podrediti svoju igru momčadi treba svaka momčad, a kada Nizozemska ima jednog od najboljih na svijetu na toj poziciji, onda je to apsolutni plus.

Kako će proći na Euru 2020.

Kao što smo rekli, skupina im je prilično dobra. Osim Nizozemske tu su Austrija, Ukrajina i Sjeverna Makedonija. Ne želeći podcjenjivati nikoga, Sjeverna Makedonija ima najmanje šanse za prolaz, a Nizozemci su sigurno favoriti skupine. Ukrajina ima velikih problema s formom i čini se kako bi Austrija koja je posložila vrlo respektabilnu momčad mogla biti najveći konkurent Nizozemcima.

U slučaju prvog mjesta u skupini, Nizozemska bi u osmini finala igrala u Budimpešti protiv trećeplasiranog iz skupina D, E ili F. Trenutačno je teško procijeniti tko bi to mogao biti, ali skupina D je ona u kojoj se nalazi i Hrvatska tako da teoretski postoji mogućnost da se Vatreni i Oranje sastanu po treći put.

Kada bi zauzeli drugu poziciju, išli bi u osminu finala na prvoplasiranog iz skupine A u kojoj su Italija, Švicarska, Turska i Wales. Trenutno svi očekuju Talijane na tom prvom mjestu, ali skupina je prilično izjednačena i neugodna tako da niti tu ne treba ništa uzimati zdravo za gotovo.

Obzirom na to da je daleko teže nego inače procijeniti daljnji tijek natjecanja, nećemo ići daleko u tom smjeru, ali objektivno, Nizozemska bi morala proći skupinu i biti vrlo ozbiljan protivnik svakoj momčadi u nokaut fazi. Ne bi bilo nemoguće da ih vidimo jako daleko, ako im ždrijeb bude naklonjen.

Susreti protiv Hrvatske

Svjetsko prvenstvo 1998., utakmica za treće mjesto: Nizozemska – Hrvatska 1:2 (Zenden / Prosinečki, Šuker)

Prijateljska utakmica, 2008.: Hrvatska – Nizozemska 0:3 (Heitinga, Huntelaar, Hesselink)

Raspored

Nizozemska – Gruzija (prijateljska, 6. lipnja, Enschede)

Nizozemska – Ukrajina (EURO, 13. lipnja, Amsterdam)

Nizozemska – Austrija (EURO, 17. lipnja, Amsterdam)

Sjeverna Makedonija – Nizozemska (EURO, 21. lipnja, Amsterdam)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!