Nogomet

Dalić: 'Nemam ništa protiv da Hrvatska i Belgija budu u finalu Eura'

Mihaela Bradovski • subota, 05.06.2021.
Dalić: 'Nemam ništa protiv da Hrvatska i Belgija budu u finalu Eura'
Foto: Pixsell

Dvoboj protiv Belgije pružit će Zlatku Daliću odgovore na pitanja gdje je Hrvatska trenutno i što treba popraviti...

Hrvatska ima generalnu probu uoči Europskog prvenstva protiv Belgije. Koliko može i što može, vidjet će se na Euru, a Zlatko Dalić upozorava kako ovo nije ona momčad koja je uzela srebro u Rusiji.

"Mi smo napravili povijesni rezultat prije tri godine. Bili smo drugi na svijetu i ovo nije ista momčad koja je bila u to vrijeme. Došlo je nekoliko novih igrača, mladih, koji imaju veliki talenat, ali treba nam vremena da se uigramo i da budemo zapaženi. Nadam se da ćemo ponoviti dobar rezultat."

Belgija je iznimno težak protivnik, riječ je o reprezentaciji koja je prva na Fifinoj ljestvici, a Hrvatska dobrim rezultatom može puno toga dobiti.

"Točno je da igramo protiv najbolje momčadi na svijetu prema Fifinoj ljestvici. Imaju naš veliki respekt. Utakmica je jako važna, kao i svaka prijateljska, zbog rezultata jer on daje samopouzdanje, sigurnost, motiv i mi ga želimo napraviti. Bit će nam jako teško, ali sigurno će nam biti veliki izazov igrati protiv najbolje momčadi na svijetu u ovom trenutku pred Europsko prvenstvo. Sigurno da i jedni i drugi želimo veliki rezultat, ali s druge strane, šest-sedam dana prije naše prve utakmice trebat će voditi računa o svemu. Jako je važno da bude dobra utakmica, ali i da ne bude nikakvih ozljeda."

Koliki će srebro sa SP-a predstavljati pritisak na Euru?

"Mi smo to doživjeli nakon Svjetskog prvenstva, da nas protivnici drugačije gledaju nakon tog natjecanja. Postali smo meta svima s kim god smo igrali. Međutim, nema tu sad nekakvoga revanšizma i takvih nekih stvari. Mi znamo da Englezi žele pobjedu protiv nas, igraju na Wembleyju, prva je utakmica, sigurno im je ostalo u sjećanju i ono polufinale i taj poraz i zato će biti jako, jako teška utakmica. S te strane mi očekujemo agresivnu Englesku, koja će nas napasti i pokušati dati pogodak što prije i da što prije usmjeri utakmicu u svoju korist. Sigurno je da Hrvatska ne dolazi na Europsko prvenstvo kao autsajder, imamo svoju šansu, ali trebamo biti skromni i ići korak po korak, prvi cilj je proći grupu."

Dalić, naravno, najviše razmišlja o Hrvatskoj, ali mora pratiti i što se događa u ostalim reprezentacijama.

"Naravno da pratimo sve te utakmice i znamo uglavnom njihovo stanje. Znamo što nas očekuje. Pogotovo sad smo se fokusirali na Englesku, to je prva utakmica, prvi korak. Oni su imali utakmicu s Austrijom, ali samo s trojicom igrača koji će vjerojatno biti u sastavu protiv nas. I oni čuvaju svoje snage, nitko ne otkriva karte do kraja. S te strane mi isto tako moramo biti u tome svemu oprezni. Česi su sada izgubili od Italije 4:0, no te prijateljske utakmice ne znače toliko u smislu da će pokazati sve, možda se i čuvaju neki igrači od ozljeda. Škotska je igrala 2:2 s Nizozemskom, vodila do zadnje minute, dakle teški protivnici, pogotovo zato što mi igramo s dva domaćina. Znamo što nas očekuje, najopasniji nam je protivnik Engleska, ali nikako ne smijemo zanemariti Čehe i Škote, pogotovo Čehe. Ovo nas ne smije opustiti, ovaj rezultat s kojim su izgubili jer to će biti nešto sasvim drugo na Europskom prvenstvu."

Belgija neće imati na raspolaganju Kevina de Bruynea, ali i bez njega je to iznimno jaka reprezentacija.

"Neki igrači nedostaju i mi to znamo. Meni je žao da je De Bruyne ozlijeđen. Tako veliki igrač sigurno nedostaje i ja mu želim brzi oporavak i da zaigra na Europskom prvenstvu. Bila bi šteta da EP prođe bez takvog igrača. Po Fifinoj ljestvici prva su reprezentacija na svijetu, moj veliki respekt i poštovanje za gosp Martineza i mislim da je on jedan od najboljih trenera na svijetu, to je pokazao i na Svjetskom prvenstvu i kasnije. Možda je malo iznenađenje za sve da je Belgija ispred velikih poput Francuske, Argentine, Brazila, ali igraju dobro u kontinuitetu i zaslužuju svoju poziciju na ljestvici. Po meni su jedan od glavnih kandidata za osvojiti Europsko prvenstvo."

U Rusiji je Francuska spriječila dvoboj Hrvatske i Belgije, bilo je to potencijalno finale, Dalić ne bi imao nipšta protiv da se dogodi na Euru.

"Evo, ja nemam ništa protiv da to bude finale Europskog prvenstva."

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!