Nogomet

Predstavljamo Švicarsku: Uvijek neugodna, a samo jednom prošla skupinu

Branimir Korać • nedjelja, 06.06.2021.
Predstavljamo Švicarsku: Uvijek neugodna, a samo jednom prošla skupinu

Švicarska će na ovom Europskom prvenstvu upisati svoj peti nastup na europskim završnicama. Samo jednom dosad je prošla u nokaut fazu i to na prošlom izdanju...

Švicarska za osnovni cilj i na ovom Prvenstvu ima prolazak skupine. Skupina je prolazna, Italija je iznad svih ostalih, ali ostale tri reprezentacije vide svoju šansu, među njima i Švicarska. Ova reprezentacija je već neko vrijeme na okupu, dobar je spoj mladosti i iskustva, a onih značajnijih izostanaka nema, svi glavni aduti su tu.

U švicarskom dresu nastupit će i jedan igrač iz HNL-a, naravno, riječ je o Dinamovom napadaču Mariju Gavranoviću kojem izbornik Vladimir Petković vjeruje i daje mu minutažu, a Gavranović to već neko vrijeme uzvraća golovima. Čak sedam od svojih 14 golova u dresu reprezentacije Gavranović je postigao u zadnjih godinu dana.

Na posljednjim velikim natjecanjima Švicarci su imali poveći broj igrača koji je dolazio iz njihove lige, posebno iz Basela, no danas su na popisu samo četvorica od čega dvojica iz Basela te po jedan iz Züricha i Young Boysa. Basel više nije tako dominantan, palicu je preuzeo Young Boys, međutim momčad iz Berna ipak u svom sastavu ima poveći broj stranaca te je jedini koji je zaslužio poziv u reprezentaciju Christian Fassnacht.

Većina igrača nastupa u njemačkoj Bundesligi, ali ima ih i u Nizozemskoj, Francuskoj, Italiji, Engleskoj, Portugalu, Hrvatskoj. Reprezentacija je to sa samo trojicom igrača iznad 30 godina, a i oni su tek probili tu granicu i sigurno neće biti prestari za nastupiti na barem još jednom velikom natjecanju. U mladim selekcijama Švicarci imaju dosta onih koji nose potencijal te nemaju straha za budućnost.

Europska prvenstva

Prvi put Švicarci su se pojavili na Europskom prvenstvu 1996. godine. Imali su odličan start, ali nisu ga uspjeli kapitalizirati. Bili su smješteni u skupinu s domaćinom Engleskom i u utakmici otvaranja na Wembleyju su remizirali 1:1. Gol za bod postigao je Kubilay Turkyilmaz iz kaznenog udarca u 83. minuti. Već u sljedećoj utakmici protiv Nizozemske Švicarci su pokleknuli i izgubili 2:0 da bi potpuno podbacili u zadnjem kolu kada im je trebala pobjeda za prolaz. Igrali su protiv Škotske i izgubili 1:0 te tako ostali na zadnjem mjestu u skupini.

Isto su ponovili 2004. godine u Portugalu. Ponovno dobar start i nakon toga ništa više. Ovaj put krenuli su protiv Hrvatske u tvrdoj utakmici s 0:0, taj dvoboj bio je za jedne i druge "must win" ako su željeli ostati u borbi za prolaz. Nakon toga slijedili su teži ispiti i porazi 3:0 od Engleske nakon što su ostali s igračem manje u 60. minuti (isključen Bernt Haas) te 3:1 od Francuske. Jedini pogodak za Švicarsku na ovom Euru postigao je Johan Vonlanthen.

2008. godine Švicarci su bili domaćini zajedno s Austrijom i upisali su novo razočaranje. U prva dva kola poraženi su od Češke 1:0 i Turske 2:1 (Hakan Yakin) te su već prije trećeg kola ostali bez šanse za prolaz. Tamo su barem stigli do svoje prve pobjede na završnicama svladavši s 2:0 Portugal golovima Hakana Yakina.

Prolaz u nokaut fazu napokon je upisan 2016. godine. Skupina je bila prolazna i to je iskorišteno. Krenuli su Švicarci pobjedom 1:0 protiv Albanije golom Fabiana Schära s početka susreta da bi nakon toga odigrali 1:1 s Rumunjima, strijelac je bio Admir Mehmedi. U zadnjem kolu trebali su bod protiv Francuske kako bi bili sigurni i remizirali su 0:0. U osmini finala igrali su protiv Poljske što je bio dobar ždrijeb, ali nije dobro iskorišten. U 90 minuta bilo je 1:1, Shaqiri je donio Švicarcima produžetke golom u 82. minuti. U raspucavanju Poljaci su bili savršeni, a kod Švicaraca nije zabio Granit Xhaka i bio je to kraj puta.

Kvalifikacije

Švicarska je u kvalifikacijama bila u skupini s Danskom, Republikom Irskom, Gruzijom i Gibraltarom. Odmah nakon ždrijeba bilo je jasno da će se borba za prolaz voditi između tri reprezentacije, a Švicarci su na kraju završili na prvom mjestu u grupi.

Upisali su pet pobjeda, dva remija i poraz, a posebno upečatljiv remi bio je onaj iz drugog kola protiv Danske. Švicarska je tu vodila 3:0 do 84. minute, ali nije izdržala i Danska je upisala remi 3:3. U naredna tri kola upisani su po još jedan remi (1:1 u Dublinu) te poraz (1:0 u Kopenhagenu). Ipak u zadnja tri susreta Švicarci su slavili.

Prvo su u Ženevi svladali Irsku 2:0 golovima Harisa Seferovića i Edimilsona Fernandesa, zatim je Gruzija svladana s 1:0 golom Ittena da bi u zadnjem kolu Gibraltar stradao s čak 6:1.

Izbornik

Uz Marija Gavranovića još jedan Hrvat nalazi se u švicarskoj reprezentaciji i to izbornik Vladimir Petković. Petković je Hrvat iz Bosne i Hercegovine, posjeduje uz švicarsku i hrvatsku putovnicu, inače je rođen u Sarajevu, nastupao je i u dresu Sarajeva, ali igračka karijera nije mu bila tako uspješna kao trenerska. Trajala je dugo, od debija u prvoj momčadi Sarajeva 1981. godine protiv Osijeka pa sve do zaključenja igračke karijere u Švicarskoj 1999. godine.

Već krajem igračke karijere započeo je onu trenersku. Jedno vrijeme bio je i trener-igrač, a prvi pravi posao nakon niželigaša Malcantonea imao je u Luganu gdje se zadržao u sezoni 20024/2005 nakon čega se vraća u Bellinzonu gdje je dio karijere proveo kao igrač te ujedno tamo i krenuo u trenerske vode.

S Bellinzonom je 2008. godine dogurao do finala Švicarskog kupa te je uveo klub u najviši rang i preselio u Young Boys gdje je proveo tri sezone. Napokon je došlo vrijeme i za odlazak izvan Švicarske pa je 2011. godine preuzeo turski Samsunspor i vrlo brzo se uvjerio koliko je u Turskoj teško raditi. Momčad je vodio u samo 22 utakmice te ih je točno polovicu izgubio i vrlo brzo je podnio ostavku i vratio se u Švicarsku. Tamo je nakratko preuzeo Sion da bi u ljeto 2012. godine stigla neočekivana prilika i preuzeo je Lazio.

S Lazijom je osvojio Talijanski kup 2013. godine nakon čega ga Švicarci predstavljaju kao novog izbornika i nasljednika Ottmara Hitzfelda. To se nikako nije svidjelo Claudiju Lotitu koji mu daje otkaz i Petković odlazi iz Lazija te sve do danas ostaje izbornik Švicarske.

Zvijezda

Jedan od onih igrača za koje se zna da u reprezentaciji ima potpuno drugačiju motivaciju, da svoje najbolje utakmice igra u dresu reprezentacije, je Xherdan Shaqiri. Shaqiri je bio i u Bayernu, milanskom Interu, sada je u Liverpoolu, ali nigdje nije igrao tako dobro kao u dresu Švicarske.

Njegove dobre igre u švicarskom dresu povezane su i s tim što u takvim klubovima nije niti mogao imati takvu slobodu kao u reprezentaciji. Svuda je bio dio sustava, a u reprezentaciji ipak ima i slobodu kretanja, kreacije, završnice pa i u fazi obrane. Takvo što imao je tek u Baselu i Stoke Cityju gdje je bio jedna od glavnih karika.

Shaqiri je rođen 1991, godine u Gnjilanu, a sljedeće godine već je s obitelji preselio u Švicarsku, u mjesto nedaleko Basela. Upravo Baselovi skauti vrlo rano su ga uočili te ga doveli u tamošnju akademiju. Nije trebalo proći dugo vremena da počne pokazivati potencijal, a nastupajući na U-15 Nike Premier kupu proglašen je i za najboljeg igrača.

Već tada je zapeo za oko brojnim velikim klubovima, ali ostao je u Baselu do 2012. godine kada za oko 12 milijuna eura prelazi u Bayern. Tamo je proveo tri sezone i preselio u Inter, no u Milanu se nije naigrao te je već sljedeće sezone napustio klub. Interes su pokazivali Stoke i Everton, a odluka je pala na Stoke koji je i prije odlaska iz Bayerna bio zainteresiran za njegove usluge.

Shaqiri je u Stokeu ponovno pokazivao zašto su ga svi htjeli dok je bio u Baselu i doveo ga je Liverpool gdje je i danas.

U dresu Švicarske debitirao je 3. ožujka 2010. godine u 3:1 porazu u prijateljskom susretu protiv Urugvaja. U 91. nastupu u dresu reprezentacije postigao je 23 gola, pri čemu dva hat-tricka. Prvi u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. godine Bugarskoj u pobjedi 3:1, a drugi na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u 3:0 pobjedi protiv Hondurasa.

Susreti protiv Hrvatske:

Prijateljska 1940.: Hrvatska - Švicarska 4:0 (Florijan Matekalo, Zvonimir Cimermančić 2, August Lešnik)
Prijateljska 1940.: Švicarska - Hrvatska 0:1 (Zvonko Jazbec)
Prijateljska 1943.: Švicarska - Hrvatska 1:0 (Lauro Amado)
EURO 2004.: Švicarska - Hrvatska 0:0
Prijateljska 2012.: Hrvatska - Švicarska 2:4 (Eduardo 2 / Granit Xhaka, Tranquillo Barnetta, Mario Gavranović 2)
Prijateljska 2014.: Švicarska - Hrvatska 2:2 (Josip Drmić 2 / Ivica Olić 2)
Prijateljska 2020.: Švicarska - Hrvatska 1:2 (Mario Gavranović / Josip Brekalo, Mario Pašalić)

Raspored

Švicarska - Wales (EURO, 12. lipnja, Baku)
Italija - Švicarska (EURO, 16. lipnja, Rim)
Švicarska - Turska (EURO, 20. lipnja, Baku)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!