Nogomet

EURO 2008: Početak dominacije španjolske Furije, hrvatske suze nakon Turaka

Matej Kačan • ponedjeljak, 07.06.2021.
EURO 2008: Početak dominacije španjolske Furije, hrvatske suze nakon Turaka

Europska smotra 2008. godine održana je u Austriji i Švicarskoj, a ostala je upamćena kao početak španjolske nogometne dominacije. Hrvatska se sjeća dramatičnog četvrtfinala s Turcima...

Nakon što je EURO 2004 donio jedno od najvećih iznenađenja slavljem Grčke, novo natjecanje organizirano je u Austriji i Švicarskoj, a titulu je uzela Španjolska. Ta je titula označila početak dominacije Španjolaca koji će osvojiti i SP 2010 te EURO četiri godine kasnije, a ovo im je bio prvi veliki naslov nakon domaćinstva Eura 1964. i pobjede.

Luis Aragones poveo je "kaznenu ekspediciju" sastavljenu mahom od baze igrača Barcelone koji će samo sezonu kasnije započeti svoju, klupsku dominaciju europski nogometom koji će onda nastaviti i Real Madrid, a sve je to krenulo tom 2008. godinom.

Austrija kao jedan od domaćina i Poljska su na natjecanju nastupili kao debitanti, a ostalih pretjeranih iznenađenja među kvalificiranima nije bilo. Branitelj naslova Grčka, Švicarska i Hrvatska stigli su na turnir s najmanje dotadašnjeg iskustva, s dva nastupa na Eurima.

Španjolska je bila smještena u skupinu s Rusijom, Švedskom i Grčkom i odmah je pokazala silu. U svom prvom susretu ponizila je Ruse s 4:1, a tri gola, od svoja četiri ukupno, postigao je David Villa koji će biti i prvi strijelac turnira.

Villa je zabio za pobjedu nad Šveđanima u drugom kolu i Španjolska je osigurala prolaz pa su protiv Grčke nastupile rezerve, a u 2:1 pobjedi zabili su Ruben de la Red i Daniel Güiza. Grci su s nula bodova ispali već u skupini kao branitelj naslova.

Močad turnira

GOLMANI:Gianluigi Buffon (Italija), Iker Casillas (Španjolska), Edwin van der Sar (Nizozemska)

BRANIČI: Bosingwa (Portugal), Philipp Lahm (Njemačka), Carlos Marchena (Španjolska), Pepe (Portugal), Carles Puyol (Španjolska), Yuri Žirkov (Rusija)

VEZNJACI: Hamit Altintop (Turska), Luka Modrić (Hrvatska), Marcos Senna (Španjolska), Xavi Hernández (Španjolska), Konstantin Zirjanov (Rusija), Michael Ballack (Njemačka), Cesc Fabregas (Španjolska), Andrés Iniesta (Španjolska), Lukas Podolski (Njemačka), Wesley Sneijder (Nizozemska)

NAPADAČI: Andrej Aršavin (Rusija), Roman Pavljučenko (Rusija), Fernando Torres (Španjolska), David Villa (Španjolska)

Drugi finalist turnira bila je Njemačka, iako je u skupini doživjela hladan tuš protiv Hrvatske. Nadahnuta Bilićeva ekipa svladala je domaćina u Beču na otvaranju golo Modrića iz penala, a euforija je dosegla vrhunac kad je u Klagenfurtu na krilima Srne i Olića Hrvatska svladala svoje stare mušterije iz 1998.

No, Nijemci su u prvom kolu golovima Podolskog svladali Poljake, dok je Ballack donio minimalnih 1:0 protiv Austrije i prolaz. Za Hrvatsku je protiv Poljaka u istom, trećem kolu u 53. minuti pogodak postigao Ivan Klasnić, samo 15 mjeseci nakon drame i presađivanja bubrega.

Onoga što se u četvrtfinalu događalo s Hrvatske strane svi se jako dobro sjećamo. Drama s Turcima bez pogodaka u 119 minuta, a onda Klasnić, ali i taj nesretni Semih pa penali i promašaji Modrića, Rakitića i Petrića te slamanje hrvatskih srca i ispadanje.

No, ni finalistima nije bilo lako. Nijemci su imali 2:0 pa 3:1 protiv Portugala, ali su nakon pogotka Heldera Postige u 87. drhtali u završnici, ali ipak slavili. Što se Španjolske tiče, Italija je u Beču držala 0:0 120 minuta, ali u raspucavanju su griješili Daniele De Rossi i Antonio Di Natale, dok je promašaj Güize bio nebitan nakon gola Cesca Fabregasa za polufinale.

Ti nesretni Turci su i Nijemcima u Baselu zadali probleme. Poveli su preko Borala, da bi Schweinsteiger i Miroslav Klose preokrenuli. No, još jednom taj Semih, ovaj put u 87. minuti i čini se da se ide u nove produžetke kad se u 90. ukazao Phillip Lahm za novu 3:2 pobjedu.

Španjolci su dočekali Ruse koji su iznenadili Nizozemsku u produžetku, i kao u prvom susretu u skupini, s 3:0 problema nije bilo golovima Xavija, Davida Silve i sjajnog Güize koji je na EURO došao "na mala vrata" kao napadač Mallorce kraj velikih zvijezda Ville i Fernanda Torresa, ali se izborio za svoje mjesto pod suncem.

Finale u Beču donijelo je susret vjerojatno i dvije najbolje ekipe na turniru, a Španjolci su izdominirali i pokazali da su za klasu bolja ekipa. Ipak, pobjeda je bila tek minimalna, pogotkom Torresa iz 33. minute, a strijelac je nakon slavlja kazao: "Nije rezultat samo dobar za Španjolsku, već i za nogomet. Najbolja ekipa je pobijedila, a to nije uvijek slučaj."

I zaista, Španjolska je dokazala da se i famoznom tiki-takom može dominirati te je pokupila i individualne nagrade. Villa je zbog ozljede propustio finale, ali je s četiri pogotka iz prva dva susreta ostao na vrhu liste. Titulu najboljeg igrača ponio je Xavi, a Hrvatska je ponijela simpatije i ipak je dobila jednog člana u ekipi turnira. Bio je to Luka Modrić.

Finale

Španjolska - Njemačka 1:0

Beč, Ernst-Happel Stadion, 51.428 gledatelja

Sudac: Roberto Rosetti (Italija)

Strijelci: Torres (33)

Španjolska: Casillas (c), Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Senna, Iniesta, Xavi, Fabregas (63. Xabi), Silva (66. Cazorla), Torres (78. Güiza)

Njemačka: Lehmann, Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm (46. Jansen), Frings, Hitzlsperger (58. Kuranyi), Schweinsteiger, Ballack (c), Podolski, Klose (79. Gomez)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!