Nogomet

Predstavljamo Austriju: Na ovom Euru po prvu pobjedu i drugi krug

Branimir Korać • utorak, 08.06.2021.
Predstavljamo Austriju: Na ovom Euru po prvu pobjedu i drugi krug

Austrijanci na ovogodišnjem Euru moraju probiti led i doći do prve pobjede na završnici i drugog kruga. Ova skupina pruža jedinstvenu priliku za to....

Europska prvenstva u nogometu počela su se održavati nakon što je austrijska nogometna reprezentacija prošla svoje razdoblje kada je bila među jačima u Europi. Sve kasnije bilo je mučenje da se uopće plasira na veliko natjecanje, a tamo je onda bila prolaznik.

Niti danas nije reprezentacija koja može doći i reći kako računa na prolazak skupine i uključenje u borbu za najviši plasman. Iskustva joj ne nedostaje, dosta je tu igrača koji su prošli puno toga, koji su već duže vrijeme u reprezentaciji i nastupaju u Ligama petice, Konkretnije Njemačkoj.

Kada se pogleda sam roster i klubove u kojima igrači nastupaju, neupućeni bi lako mogao reći kako se radi o nekoj B reprezentaciji Njemačke jer čak 19 igrača od njih 26 trenutno igra u njemačkim klubovima. Uglavnom igraju, nisu prolaznici i susreću se s onim najkvalitetnijim igračima u europskom nogometu.

Ipak, pitanje je koliko je to dovoljno, Austrija nema onu ekstra klasu koja bi donosila prevagu i za koju se može reći kako predstavlja nešto veliko u europskom nogometu. David Alaba je najbliži tome, ali njegova specifična pozicija ipak ne doprinosi posebno tome da protivnici strahuju od Austrije.

Bez obzira na sve to i dalje je riječ o još jednom u nizu protivnika koji se ne smiju podcijeniti jer mogu stvoriti probleme. Ako se ukaže prilika, kaznit će svakoga i oprez je svakako potreban.

Europska prvenstva

Austrija je samo dva puta bila na završnici Europskog prvenstva i to jednom kao domaćin. Još uvijek čeka na prvu pobjedu, a sada je u skupini u kojoj bi je napokon mogla i dohvatiti. Nizozemska je kvalitetnija, ali Sjeverna Makedonija i Ukrajina su reprezentacije s kojima će se Austrija boriti za prolazak u nokaut fazu.

U debitantskom nastupu na završnici, 2008. godine kao domaćin, prvi nastup imala je protiv Hrvatske. U Beču je poražena 1:0, a jedini pogodak za Hrvatsku zabio je Luka Modrić već u četvrtoj minuti. Jedini bod uhvatila je u drugom kolu u susretu protiv Poljske koja je dugo vodila, sve do 93. minute, ali Ivica Vastić spasio je Austriju od poraza. U zadnjem kolu Austrijanci su za prolaz trebali pobjedu protiv Njemačke, no poraženi su 1:0 golom Ballacka.

Sljedeći nastup na završnici stigao je 2016. godine i to nakon fantastično odrađenih kvalifikacija. U nikad boljim kvalifikacijama Austrija je u deset utakmica upisala čak devet pobjeda i jedan remi, otputovala je za Austriju s vjerom u dobar nastup, ali tamo nije briljirala. U prolaznoj skupini je potpuno podbacila. Krenula je 2:0 porazom od Mađarske, zatim je odigrala 0:0 s Portugalom pa na kraju izgubila od Islanda 2:1 (Schopf) golom Traustasona u 94. minuti što je Island odvelo dalje, a Austriju zakucalo za dno skupine.

Kvalifikacije

Austrijanci su u kvalifikacijama odmah nakon ždrijeba proglašeni uz Poljsku glavnim favoritom za prolazak skupine. Tako je i bilo. Te dvije reprezentacije su se na kraju ipak izdvojile i otišle s prva dva mjesta na Euro dok su iza ostali Sjeverna Makedonija, Slovenija, Izrael i Latvija.

Austrijanci su s 19 postignutih golova bili najefikasniji, a upisali su šest pobjeda, remi i tri poraza. Ulazak u kvalifikacije bio je dosta loš, u prvom kolu upisan je domaći poraz od Poljske, zatim je u drugom kolu stigao i poraz u Izraelu.

Poslije toga Austrija se stabilizirala, upisan je još remi bez pogodaka u Poljskoj te poraz u zadnjem kolu u susretu koji nije imao nikakvog značaja u gostima kod posljednjeplasirane Latvije. Latvijci nisu dotad imali niti boda, ali poraz kao poraz nije baš ništa promijenio.

Izbornik

Nijemac Franco Foda sjedi na klupi austrijske reprezentacije zadnje tri godine. Foda je ima uspješnu i igračku karijeru, upisao je i dva nastupa za A reprezentaciju Zapadne Njemačke u susretima s Argentinom i Brazilom, a trenersko ime izgradio je u Austriji.

Karijeru je započeo u rodnom Mainzu, ali nakon ulaska u seniorski nogomet često je mijenjao klubove i tek dolaskom u Saarbrücken 1985. godine uspio je spojiti dvije sezone u jednom klubu. Nakon toga preselio je u Kaiserslautern, a zatim je još nastupao i u dresu Bayer Leverkusena, Stuttgarta, Basela te na kraju Sturma.

U Grazu se skrasio, tu je započeo i trenersku karijeru te računajući igračku i trenersku karijeru u Sturmu je bio od 1997. do 2012. godine. Za to vrijeme osvojio je Austrijski kup i titulu prvaka te nakon tih uspjeha preuzeo Kaiserslautern. Tamo se zadržao samo jednu sezonu i vratio se u Sturm kojeg je vodio sve do početka 2018. godine kada dolazi na klupu Austrije umjesto Švicarca Marcela Kollera.

Foda je odveo Austriju na Europsko prvenstvo, imao je to krizno razdoblje na početku kvalifikacija, ali pregrmio ga je i preživio na klupi.

Zvijezda

David Alaba najzvučnije je austrijsko ime, igrač koji je karijeru i ime izgradio nastupajući u dresu Bayerna, a od ovog ljeta bit će član madridskog Reala. Alaba je polivalentan igrač, jako dobro se prilagođava na brojnim pozicijama i stoga je i vrlo cijenjen.

Rođen u Beču, karijeru je započeo u malom Aspernu, ali već s deset godina seli u akademiju bečke Austrije. Već sa 16 godina nastupao je za drugu momčad Austrije u drugoj ligi te se našao nekoliko puta u zapisniku prve momčadi.

Prije nego je uopće dobio priliku u prvoj momčadi Austrije, uočio ga je Bayern i doveo ga u München. Prvu sezonu odradio je u drugoj momčadi, tamo je započeo i drugu sezonu, ali Bavarci su ga ubrzo poslali na posudbu u Hoffenheim. Od ljeta 2011. godine dio je prve momčadi i to se nije promijenilo sve do odlaska iz Bayerna ovog ljeta.

Dugo se pregovaralo oko produženja ugovora, na kraju su razočarani Bayernovi zastupnici povukli ponudu, a Alaba postigao dogovor s Realom.

Prvi nastup za austrijsku reprezentaciju upisao je u listopadu 2009. godine i do danas je skupio 81 nastup uz 14 postignutih pogodaka.

Susreti protiv Hrvatske:

Prijateljska 2000.: Austrija - Hrvatska 1:2 (Ivica Vastić / Alen Bokšić, Mario Stanić)
Prijateljska 2001.: Hrvatska - Austrija 1:0 (Davor Vugrinec)
Prijateljska 2006.: Austrija - Hrvatska 1:4 (Andreas Ivanschitz / Ivan Klasnić 2, Marko Babić, Boško Balaban)
EURO 2008.: Austrija - Hrvatska 0:1 (Luka Modrić)
Prijateljska 2010.: Austrija - Hrvatska 0:1 (Mate Bilić)

Raspored

Austrija - Sjeverna Makedonija (EURO, 13. lipnja, Bukurešt)
Nizozemska - Austrija (EURO, 17. lipnja, Amsterdam)
Ukrajina - Austrija (EURO, 21. lipnja, Bukurešt)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!