Nogomet

Euro 2012: Španjolska prva u povijesti obranila naslov prvaka Europe

Jan Šneler • ponedjeljak, 07.06.2021.
Euro 2012: Španjolska prva u povijesti obranila naslov prvaka Europe
Foto: Kristijan Komarica

Na 14. Europskom prvenstvu u nogometu, koje se održalo u Poljskoj i Ukrajini, naslov prvaka pripao je Španjolskoj koja je tako postala prva reprezentacija koja je uspjela obraniti naslov…

Europsko prvenstvo 2012. godine održalo se u Poljskoj i Ukrajini, iako se samo pet godina ranije u Cardiffu činilo da bi domaćinstvo mogli dobiti Hrvatska i Mađarska. Pitanje je kako bi se povijest nogometa razvila, sigurno je da bi Hrvatska imala barem nekoliko kvalitetnijih i modernih stadiona, ali ostavimo to za neki drugačiji tekst.

Na tom 14. po redu održanom Europskom prvenstvu naslov je pripao Španjolskoj koja je tako obranila titulu osvojenu četiri godina ranije u Austriji i Švicarskoj. Pobjednici tog Eura nalazili su se u skupini C zajedno s Italijom, Hrvatskom i Republikom Irskom. Premda, osim u susretu protiv Irske (4:0), nisu pokazivali neke fenomenalne igre, Španjolci su s dvije pobjede i remijem prošli kao prvoplasirani u nokaut fazu.

Što se tiče zanimljivosti iz grupne faze, dodajmo kako je veliki debakl doživjela Nizozemska koja je ispala u skupini s tri poraza. U četvrtfinalu, ždrijeb je spojio Španjolsku s Francuskom, a Furija je suvereno slavila s 2:0. Oba pogotka postigao je Xabi Alonso. Finalist i španjolski suparnik iz skupine izvukao je Englesku.

Momčad prvenstva


Vratari

Manuel Neuer (Njemačka)

Gianluigi Buffon (Italija)

Iker Casillas (Španjolska)

Braniči

Philipp Lahm (Njemačka)

Fabio Coentrao (Portugal)

Pepe (Portugal)

Jordi Alba (Španjolska)

Gerard Pique (Španjolska)

Sergio Ramos (Španjolska)

Veznjaci

Steven Gerrard (Engleska)

Sami Khedira (Njemačka)

Mesut Özil (Njemačka)

Daniele De Rossi (Italija)

Andra Pirlo (Italija)

Xabi Alonso (Španjolska)

Sergio Busquets (Španjolska)

Andres Iniesta (Španjolska)

Xavi (Španjolska)

Napadači

Mario Balotelli (Italija)

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Cesc Fabregas (Španjolska)

David Silva (Španjolska)

Zlatan Ibrahimović (Švedska)

U tom ogledu, Talijani su prošli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Po tko zna koji put, Englezima su kobna bila raspucavanja. Kod Talijana je promašio Riccardo Montolivo, dok su kod Engleza neprecizni bili imenjaci Ashley Young i Ashley Cole. U ostalim ogledima, Njemačka je uz manje poteškoće svladala Grčku (4:2), dok je Portugal pogotkom Cristiana Ronalda bio bolji od Češke.

U polufinalu smo gledali dva sjajna ogleda. Portugalci i Španjolci odigrali su susret bez pogodaka i ponovno su odlučivali jedanaesterci. Inače vrlo sigurni Alonso je promašio za Španjolsku, no kod Portugala su neprecizni bili Joao Moutinho te Bruno Alves. Ronaldo koji je trebao pucati peti jedanaesterac na kraju nije došao niti na red te su Španjolci nakon teške borbe ušli u novo finale.

U drugom susretu Njemačka je bila favorit protiv Italije. Znalo se da će to biti težak dvoboj, međutim Talijani su bili nošeni fenomenalnim Marijom Balotellijem koji je s dva pogotka utišao Elf i donio prolaz svojoj reprezentaciji. Još uvijek se svi sjećamo fenomenalnog pogotka Balotellija kada je skinuo dres i pokazivao mišiće želeći ukazati na moć koju je tada prezentirao na terenu. Utješni pogodak za Njemačku postigao je Mesut Özil u sudačkoj nadoknadi.

Uslijedila je u finalu repriza ogleda iz grupne faze. Španjolska nije djelovala sigurno kao prije četiri godine i mnogi su mislili kako ih Talijani mogu pobijediti. Nažalost po talijanski sastav, oni u tom susretu definitivno nisu imali sreće. Španjolska je odigrala odlično, vrlo suvereno i povela dosta rano.

Već nakon 14 minuta igre, Furiju je u vodstvo doveo David Silva. Problemi po Talijane krenuli su sedam minuta kasnije kada je njihov stup obrane Giorgio Chiellini morao napustiti igru zbog ozljede. Ušao je Federico Balzaretti, tada 31-godišnji branič Palerma, ali to više nije bila ona granitna talijanska, odnosno bolje rečeno Juventusova obrana.

Taman prije kraja prvog dijela Jordi Alba zatresao je mrežu Italije i donio Španjolskoj lijepu prednost. U nastavku susreta Cesare Prandelli bio je na mukama. U 57. minuti uveo je Thiaga Mottu, iskoristio svoju posljednju zamjenu, a Motta se vrlo brzo ozlijedio i morao napustiti teren. Ne samo što je Italija gubila s 2:0, već je morala posljednjih pola sata igrati s igračem manje.

Momčad koju vodi Vicente del Bosque to nije propustila iskoristiti i mirno je privodila susret kraju. Konačno, u posljednjim minutama, Fernando Torres i Juan Mata zaključili su susret i postavili konačnih 4:0. Italija je od momčadi koja je imala sve predispozicije da osvoji naslov došla do momčadi koja je pretrpjela najteži poraz u finalima Eura.

Bila je to noć za pamćenje za sve španjolske reprezentativce koji su okrunili novim naslovom priču jedne sjajne generacije. Od 2008. do 2012. Španjolska je osvojila naslov svjetskog prvaka i dva puta naslov europskog prvaka. To su bile godine španjolske dominacije i potpuno zasluženo jer se doista radilo o jednoj od najboljih generacija u povijesti nogometa.

Finale


Španjolska – Italija 4:0

Kijev, Olimpijski stadion, 63.000 gledatelja

Sudac: Pedro Proenca (Portugal)

Strijelci: 1:0 (D. Silva 14'), 2:0 (Alba 41'), 3:0 (Torres 84'), 4:0 (Mata 88')

Španjolska: Iker Casillas (c), Alvaro Arbeloa, Gerard Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xabi Alosno, Cesc Fabregas (Fernando Torres, 75'), David Silva (Pedro, 59'), Andres Iniesta (Juan Mata, 87')

Italija: Gianluigi Buffon (c), Ignazio Abate, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini (Federico Balzaretti, 21'), Andrea Pirlo, Claudio Marchisio, Riccardo Montolivo (Thiago Motta, 57'), Daniele De Rossi, Mario Balotelli, Antonio Cassano (Antonio Di Natale, 46')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!