Nogomet

Badelj: 'Ivanušec i Gvardiol imaju tu ekstra kvalitetu, prilagodili su se nakon svega par treninga'

Matej Kačan • utorak, 08.06.2021.
Badelj: 'Ivanušec i Gvardiol imaju tu ekstra kvalitetu, prilagodili su se nakon svega par treninga'

Vezni igrač reprezentacije Milan Badelj pričao je o reprezentaciji koja je u smjeni generacija, a pohvalio je i mlade igrače koji su tu po prvi put...

Veznjak Milan Badelj već je dugo dio jezgre reprezentacije i tu je godinama pa na ovom Euru definitivno spada u red najiskusnijih, popularno zvanih "senatora". Na konferenciji za medije Badelj je najavio EURO, a progovorio je o novom licu reprezentacije koja se nalazi na smjeni generacija i u prijelaznom razdoblju.

"Ekipa se konstruirala u Ligi nacija i kroz kvalifikacije, a od novijih igrača su Luka i Joško tu. Znamo se, oni nas znaju. Luka i Joško imaju strašnu kvalitetu i dovoljno im je par treninga da se naviknu. Dobar spoj mladosti i iskustva, mislim da je budućnost reprezentacije svijetla", ocijenio je.

Mnogo se polemika vodi posljednjih dana, kao i obično, oko početnih 11 jer mnogo je kvalitetnih igrača koji pucaju na pojedine pozicije i izbornik nema lak zadatak.

"Izbornik je taj koji mora prelomiti u jednom trenutku i odlučiti se za ono što vjeruje da će donijeti rezultat. Svatko od igrača želi igrati na velikom natjecanju i to je normalno, ali se moramo staviti u službu reprezentacije i igrati 5-10-15 minuta ako se to od nas traži, koliko god treba."

Iza Badelja i Genoe teška je sezona koja je krenula loše, ali je ipak završila na pravi način.

"U načelu sam zadovoljan, početak nije bio idealan zbog korone i zato što je momčad sklepana u zadnji čas. U početku smo se patili, kulminiralo je promjenom trenera kad smo shvatili da riskiramo ispadanje. Drugi dio sezone smo odradili sjajno, završili 11. što je u Genoi najbolji rezultat od ere Gasperinija. I ja sam isto tako, individualno krenuo sporije i završio dobro."

Hrvatska nije prikazala bajnu igru u pripremnim susretima, ali panike nema. Sličnih je rezultata bilo i prije u generalnim probama, ali je Hrvatska na velikom natjecanju uvijek na razini zadatka.

"Pozitivniji rezultati bo donijeli bolju atmosferu, bez obzira na to što smo svjesni vrijednosti, što se znamo i imamo iskustvo tih pripremnih utakmica koje su uvijek bile slične, pa i prije Rusije i Brazila i Poljske. To su sve slične utakmice gdje nisi briljantan u završnici iz fizičkog razloga jer se trenira dobro i jako pa ti fali malo konkretnog u završnici. Pozitivniji rezultati bi donijeli veći zamah, ali slična situacija je bila i prije Rusije. Vjerujem u reprezentaciju, vjerujem da ćemo prvu utakmicu odigrati dobro i da će nakon toga krenuti."

Izbornik Dalić odredio je ciljeve i način na koji reprezentacija mora igrati, a Badelj je otkrio na čemu se najviše radi na treninzima.

"Traži se kompaktnost, reakcija po izgubljenoj lopti. Radimo na nekim varijantama kod otvaranja igre, ali tu imamo najmanje problema zbog kvaliteta igrača vezne linije koji znaju improvizirati i osloboditi se igrača. To je manje-više ono što svi rade, taj visoki pritisak da se ne bi morao dugo vraćati i postavljati u blok. No, radimo i na tome jer će biti takvih situacija i protiv Engleske gdje ćemo morati biti čvrsti u bloku i čekati otvaranje za polukontru i kontru."

Na pitanje koga bi iz Rusije poveo u ovu reprezentaciju, a da sad nije ovdje, Badelj je izdvojio dva osobna prijatelja.

"Iz srca bih rekao Piva jer je moj dobar prijatelj. Ako ne on, onda Pjaca, isto iz srca. Ali obojica imaju kvalitetu da budu ovdje."

Badelj se već osvrnuo na dvojicu novih igrača u ekipi, ali je i malo detaljnije progovorio o Gvardiolu i Ivanušecu.

"Luka može odmah ući u vatru, ima kvalitetu i glavu i treba mu malo vremena da se prilagodi jer ima ekstra kvalitetu. Ne sumnjam da će biti pravi. Bit će mu lakše i iz razloga jer tu poziciju desnog krila igra u Dinamu. Joško ne djeluje kao da ima 19 godina, djeluje kao da ima 27 godina i da je najzreliji i najspremniji. On je predodređen za velike stvari, želim mu sve najbolje, da ga zaobiđu ozljede i onda pričamo o karijeri najviše razine."

Hrvatska je umjesto Škotske odabrala ostati u Rovinju gdje bi ljetni mjeseci trebali donijeti visoke temperature. U Škotskoj je ovih dana maksimalno 17 stupnjeva, što bi bilo mnogo ugodnije za trening.

"Zasad još nema problema, ali vidjet ćemo kako će ići. Za dva tjedna u 3 popodne može biti i preko 30, bit će teže. No, prilagodit ćemo se, nije da možemo birati", zaključio je Badelj.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!