Nogomet

Predstavljamo Tursku: Günes zna stvoriti rezultat, ali nedostaje više iskustva

Mihaela Bradovski • srijeda, 09.06.2021.
Predstavljamo Tursku: Günes zna stvoriti rezultat, ali nedostaje više iskustva

Turska je vrlo nepredvidljiva reprezentacija koja može stvoriti problema svakome. Na ovo Europsko prvenstvo dolazi s rosterom kojem ne bi škodilo malo više iskustva...

Turci su uvijek bili reprezentacija na koju treba pripaziti jer ako uđe u pozitivan ritam, atmosfera bude dobra, svakom protivniku bit će s njom jako teško igrati. Međutim ima i ono drugo lice Turske, kada stvari krenu krivim smjerom, teško se izvlače iz ponora.

Senol Günes uspio je posložiti Tursku onako kako je i želio i neće s njom biti lako igrati. Razlog više je i sama skupina u kojoj vidi prostor koji se može iskoristiti i Turska definitivno može do drugog kruga. Imat će tu čast da će igrati u utakmici otvaranja protiv Italije na Olimpicu, bit će to za Turke ujedno i najteža utakmica, ali ostali protivnici u skupini definitivno su pobjedivi.

Veliki hendikep svakako je izostanak Cenka Tosuna koji ima problema s ozljedom koljena i neće biti spreman neko vrijeme te je morao otkazati nastup. Tako sve u napadu pada na leđa iskusnog Buraka Yilmaza koji će morati igrati puno i s velikom minutažom.

Zadnji nastupi Turaka daju razlog za optimizam, posebno prema naprijed izgledalo je to dobro dok u fazi obrane ipak i dalje postoje određeni nedostaci i Turci će to morati nadoknaditi dodatnim angažmanom i energijom više.

Nerijetko su Turci znali dolaziti na velika natjecanja s iskusnom momčadi i dosta starijih igrača, ovaj put to i nije slučaj, tek su Yilmaz i vratar Mert Günok stariji od 27 godina, ostalo su redom mlađi igrači kojima, logično, nedostaje iskustva nastupa na ovakvim natjecanjima što je potencijalni problem.

Europska prvenstva

U dosadašnja četiri nastupa na završnicama europskih prvenstava, Turci su dva puta prošli skupinu, a dva puta ipak ostali kratki. Debi na završnici imali su 1996. godine, a čast da im bude prvi protivnik imala ja Hrvatska kojoj je to također bio prvi nastup. Sjećamo se jako dobro gola Vlaovića u završnici susreta koji je donio pobjedu. U drugom kolu Turci su išli na Portugal i ponovno su ostali kratki, Fernando Couto donio je Portugalcima pobjedu 1:0. Već tada je bilo jasno da do prolaza neće moći i u zadnjem kolu visoko su poraženi 3:0 od Danske uz dva gola Briana Laudrupa te jedan Allana Nielsena.

Četiri godine kasnije bolji nastup Turaka. Već u prvom kolu odigrali su vrlo dobru utakmicu protiv Italije, ali su poraženi 2:1. Antonio Conte i Pippo Inzaghi bili su kobni, a jedini pogodak za Turke postigao je Buruk Okan. Zatim je uslijedio remi bez pogodaka protiv Švedska da bi odluka pala u zadnjem kolu kada Turska s dva gola Hakana Sukura slavi s 2:0 protiv Belgije. U četvrtfinalu Turska je išla na Portugal koji je slavio s 2:0 golovima Nuna Gomesa, a tragičar je bio Alpay Özalan koji je isključen nakon pola sata.

Dosad najbolji nastup na Euru Turci su imali 2008. godine. Krenuli su porazom od svoje crne mačke Portugala koji je slavio 2:0 golovima Pepea i Raula Meirelesa. Uz puno sreće Turci su se vratili u igru za prolaz u drugom kolu. Na poluvremenu su gubili od Švicaraca golom Hakana Yakina, ali prvo je Semih Sentürk izjednačio da bi u 92. minuti Arda Turan zabio za pobjedu. U utakmici na sve ili ništa u trećem kolu Česi su do 75. minute vodili 2:0, a onda kreće preokret Turaka. Arda Turan smanjuje, a onda Nihat Kahveci s dva gola odvodi Tursku do 3:2. Na početku sudačke nadoknade Volkan Demirel je isključen, na gol ide Tuncay, ali Česi nisu uspjeli izjednačiti. Oslabljena Turska bez niza igrača u četvrtfinalu je išla na Hrvatsku i još jednom se čudesno izvukla. Ivan Klasnić zabio je u 119. minuti, ali u 122. Semih poravnava. Psihološki to je Hrvatsku ubilo i Turci na penale prolaze dalje. U polufinalu su se sjajno borili protiv Njemačke, ali izgubili su 3:2 golom Philippa Lahma u 90. minuti.

Na prošlom Euru ponovno su Turci igrali s Hrvatskom, ovaj put su izgubili 1:0. Sjajan pogodak Luke Modrića iz 41. minute odlučio je pobjednika. Drugo kolo Turcima je donijelo 3:0 poraz od Španjolske, a u zadnjem kolu upisana je nebitna 3:0 pobjeda protiv Čeke golovima Ozana Tufana i Buraka Yilmaza.

Kvalifikacije

Turska je odlično otvorila kvalifikacije i u prva tri kola upisala je pobjede. Prvo je slavila 2:0 na neugodnom gostovanju u Albaniji, zatim je kod kuće visoko svladala Moldaviju s 4:0 da bi nakon toga stigla ozbiljna 2:0 pobjeda protiv Francuske golovima Ayhana i Ündera.

Vrlo brzo nakon te pobjede Turci su prizemljeni. Na gostovanju kod Islanda poraženi su 2:1 uz dva gola Ragnara Sigurdssona.

U rujnu 2019. Turci su trebali imati dva lagana dvoboja, a prvi se umalo pretvorio u katastrofu nakon što je Andora pošteno namučila Tursku i tek u 89. minuti primila je gol za konačnih 1:0. U zadnjim kolima Turci bilježe ključne remije protiv Francuske i Islanda za drugo mjesto u skupini.

Izbornik

Senolu Günesu ovo je drugi mandat na klupi Turske. Prvi je bio iznimno uspješan, vodeći Tursku od 2000. do 2004. godine, a s njom je ostvario je plasman na treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu. Turska je tamo izgledala sjajno, bila je pravi hit i na kraju je zasluženo zasjela na treće mjesto. I godinu dana kasnije ostvarila je dobar rezultat na Kupu konfederacija gdje je također bila trećeplasirana.

Nije samo u reprezentaciji Günes bio uspješan, odrađivao je sjajan posao i u klubovima, a može se pohvaliti i kako mu je igračka karijera bila jednako tako kvalitetna. Bio je odličan vratar koji je praktički cijelu karijeru proveo u Trabzonsporu za koji je skupio preko 500 nastupa. Ubilježio je i 31 nastup za tursku reprezentaciju, a uz igračku karijeru uspio je i završili fakultet. Dok je bio na vrhuncu karijere te prvi izbor na golu Trabzonspora i Turske, Günes je ujedno i punih pet godina predavao u srednjoj školi u Trabzonu.

Nakon završetka igračke karijere, odmah je započeo trenersku u ulozi pomoćnog trenera u Trabzonsporu. Uslijedili su samostalni poslovi u Bolusporu i Istanbulsporu prije povratka u Trabzonspor 1993. godine. Svom klubu je dvije godine kasnije donio dvostruku krunu uz drugo mjesto u prvenstvu što su mu bili prvi veliki uspjesi u trenerskoj karijeri.

Prije preuzimanja Turske 2000. godine još je radio u Antalyasporu i Sakaryasporu. Na klupi Turske sjedio je četiri godine, vrlo brzo su Turci zaboravili i treće mjesto sa Svjetskog prvenstva i treće mjesto s Kupa konfederacija te su mu uručili otkaz nakon što Turci nisu izborili plasman na Europsko prvenstvo 2004. godine.

Jedini angažman u inozemstvu imao je od 2007. do 2009. godine kada je vodio Seoul odbivši prije toga ponude s Bliskog istoka. Ipak, najbolje se osjećao u Turskoj gdje se vratio u Trabzonspor, zatim nakratko bio u Bursasporu da bi četiri godine prije povratka na klupu Turske, vodio Bešiktaš s kojim je dva puta bio prvak Turske.

Jedna od najvećih osobnih nagrada u karijeri je definitivno titula najboljeg trenera godine u izboru Uefe koju je dobio 2002. godine nakon trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu. Tu je na tronu naslijedio Gerarda Houlliera, a njega će naslijediti Jose Mourinho.

Zvijezda

Hakan Calhanoglu poznat je kao sjajan izvođač slobodnih udaraca, njegovi izravni pokušaji na gol i ubačaji uvijek su opasnost pa tako preuzima prekide na sebe i u turskoj reprezentaciji i u Milanu.

Ovaj veznjak rođen je u Mannheimu prije 27 godina i sve do dolaska u Milan 2017. godine, igrao je isključivo u njemačkim klubovima. Postojao je interes Njemačkog nogometnog saveza za Calhanogluov nastup za Njemačku u mlađim dobnim kategorijama, ali njegova odluka bila je Turska za koju je nastupao od svoje 16. godine.

Nakon što je prošao kroz mlađe dobne skupine Waldhofa u rodnom Mannheimu, Calhanoglu je preselio u Karlsruher u kojem je bio sve do njegovog ispadanja u treću ligu nakon čega potpisuje ugovor s HSV-om. HSV ga je vratio u Karlsruher na posudbu, a Calhanoglu je bio glavni igrač u ekspresnom povratku u drugu ligu.

Nakon isteka posudbe vraća se u HSV gdje vrlo brzo debitira u najvišem rangu i sve više se javlja zainteresiranih za njegovo dovođenje. U konačnici to je uspjelo Bayeru iz Leverkusena koji ga je doveo za oko 15 milijuna eura poslije višetjedne sapunice i nadmudrivanja igrača i HSV-a.

U Bayeru je proveo tri sezone te za oko 25 milijuna eura preselio je u Milan gdje je još uvijek, a trenutno se pregovara oko produženja suradnje.

Seniorski debi u reprezentaciji Turske upisao je 6. rujna 12013. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kada je u završnici zamijenio Gökhana Törea u susretu koji je Turska protiv Andore dobila s 5:0.

Dosad je skupio 56 nastupa za Tursku te postigao 13 pogodaka. Prvi je zabio 2015. godine u prijateljskoj utakmici protiv Luksemburga za konačnih 2:1.

Susreti protiv Hrvatske:

EURO 1996.: Turska - Hrvatska 0:1 (Goran Vlaović)
Prijateljska 1997.: Hrvatska - Turska 1:1 (Tomislav Erceg / Ertugrul Saglam)
Prijateljska 2004.: Hrvatska - Turska 2:2 (Tomislav Šokota, Darijo Srna / Zafer Biryol, Cagdas Atan)
EURO 2008.: Hrvatska - Turska 1:3 (1:1) (Ivan Klasnić / Semih Sentürk)
Kvalifikacije za EP 2012.: Turska - Hrvatska 0:3 (Ivica Olić, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka)
Kvalifikacije za EP 2012.: Hrvatska - Turska 0:0
EURO 2016.: Turska - Hrvatska 0:1 (Luka Modrić)
Kvalifikacije za SP 2018.: Hrvatska - Turska 1:1 (Ivan Rakitić / Hakan Calhanoglu)
Kvalifikacije za SP 2018.: Turska - Hrvatska 1:0 (Cenk Tosun)
Prijateljska 2020.: Turska - Hrvatska 3:3 (Cenk Tosun, Deniz Türüc, Cengiz Ünder / Ante Budimir, Mario Pašalić, Josip Brekalo)

Raspored

Turska - Italija (EURO, 11. lipnja, Rim)
Turska - Wales (EURO, 16. lipnja, Baku)
Švicarska - Turska (EURO, 20. lipnja, Baku)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!