Nogomet

Dalić: 'Nismo bili dobri prema naprijed, neće biti dobro ako to ne riješimo'

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 14.06.2021.
Dalić: 'Nismo bili dobri prema naprijed, neće biti dobro ako to ne riješimo'

Dan nakon poraza od Engkleske Zlatko Dalić dao je svoje viđenje susreta te najavio promjene već za susret protiv Češke i u sastavu i taktički...

Hrvatska je poražena od Engleske 1:0, a Zlatko Dalić dan nakon svjestan je da neke stvari nisu bile dobre, ali ističe i snagu protivnika koji je jedan od favorita za titulu. Vjeruje kako ovaj poraz neće utjecati na atmosferu u reprezentaciji.

"Neće pokvariti atmosferu, izgubili smo od ekipe koja je jedan od favorita za naslov. Bit ćemo u boljem stanju, igrali smo protiv domaćina, mi nismo igrali loše, ali nismo bili dovoljno kvalitetni da dobijemo. Bilo je kako smo i planirali, da izdržimo 15 minuta pritiska pa da uđemo u ravnopravnu utakmicu kako je i bilo. Sve do gola gdje smo vezali četiri greške i kasnili za pola koraka. Nismo bili dovoljno dobri za pobjedu, ali niti puno lošiji. Nismo bili dobri prema naprijed, protiv Engleske i Belgije bili smo ravnopravni u svemu osim u dubini i okomitosti, ulasku u završnicu gdje su oni bolji. To moramo riješiti, ako ne uspijemo neće biti dobro."

U Hrvatskoj se još uvijek sve gleda kroz prizmu srebra u Rusiji pa su i očekivanja vrlo visoka.

"Nismo realni, sve gledamo drugačije nego drugi. Sada se pravi problem što je Hrvatska izgubila na Wembleyju od reprezentacije koja je složena od najboljih igrača na svijetu. Nismo bili loši, Engleze smo sveli na dva udarca, igrali smo s dvije najbolje ekipe na svijetu i nitko nas nije nadigrao. Naša realnost je da prođemo grupu, a onda u nokaut fazi da napravimo sve što možemo. Nismo kalkulirali, probali smo, ali nismo bili dovoljno dobri. Moramo biti realni i shvatiti našu situaciju."

Dalić se ne zamara time što nosi nokaut faza i kalkulacijama je li bolje biti prvi ili drugi.

"Ne razmišljam o tome što donosi drugo ili treće mjesto nego samo kako proći grupu. Ne želim o tome misliti, moramo misliti o sebi i popraviti fazu napada. Ja sam optimist i ne mogu biti pesimist nakon što nismo bili podređeni protiv Belgije i Engleske."

Stručnjaci redom u komentarima ističu krivu ulogu Andreja Kramarića, no Dalić je zadovoljan njegovim izdanjem.

"Volio bih vidjeti trenera koji će doći na Wembley i neće igračima dati posao u obrani. U obrani je trebao zatvoriti Trippiera, a nakon toga u napadu koliko god može napraviti. Jako sam zadovoljan kako je igrao obranu, pomogao je Šimi jako puno, ali nije lako protiv najboljih primati čisto loptu i napraviti nešto više. U fazi napada nitko nije bio dovoljno dobar pa ni on, ali zadovoljan sam njegovom igrom."

Borna Barišić ima problema s ozljedom i upitno je koliko će moći pružiti na ovom Euru

"Borna je preskočio dva treninga, a došao je s ozljedom iz Škotske, nije trenirao pa se uključio opet u rad. Išao je danas na magnetsku rezonanciju, čekamo da vidimo što će biti s njegovom ozljedom. To nam je hendikep, posebno jer igramo kod njega u Škotskoj."

I hrvatsku reprezentaciju potreslo je ono što se dogodilo s Christianom Eriksenom, posebno njegove suigrače iz kluba.

"Svi smo bili šokirani posebno jer igra s Brozovićem i Perišićem, svi su oni bliski, pogodilo ih je. Puno utakmica, naporna sezona, veliki su to zamori za igrače i dok neke reprezentacije sjede kod kuće i čekaju ostale, mi putujemo i gostujemo. Kako nama, tako i drugima, sigurno da su naporna sezona i COVID utjecali na sve to."

Uvjeti u Rovinju su sjajni, ali Dalić bi volio malo više mira.

"Mi smo prezadovoljni uvjetima u Rovinju, ali sigurno da nemamo svoj mir, vi ste dva dana ranije objavili sastav. Svatko može pogledati trening i vidjeti što se radi. Nećemo utakmicu izgubiti ili dobiti zato što je netko vidio što pripremamo. Mislio sam više da možemo u miru raditi, ljudi sve komentiraju i sve to utječe na igrače. Iznenađenja se kao spremaju i onda na naslovnici izbace naš sastav. Nisam znao sastav Engleske do dana utakmice, a oni su naš znali dva dana ranije."

Izbornik najavljuje promjene za Češku i objašnjava gdje je problem u napadu.

"Danas je Lovren isto bio na magnetskoj, morat ćemo mijenjati i sustav i način, bit ćermo otvoreniji, tražit ćemo veću probojnost i bit će promjena. Nismo imali dovoljno okomite kretnje, Sterling je 10 puta ušao u prazan prostor i nije dobio loptu, ušao je 11. put i zabio gol, a mi stalno tražimo loptu u noge. Nismo pravili prostor i dovoljno otvarali. Drugi razlog je što smo igrali protiv Belgije i Engleske koji imaju i ekstra obranu. Moramo imati više samopouzdanja, ići u proboj i raditi višak."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!