EP 2020., skupina D, 2. kolo, 18.06.2021, 18:00 h, Glasgow, Hampden Park
Suci: Carlos del Cerro Grande, Juan Carlos Yuste, Roberto Alonso Fernandez (Španjolska)
Hrvatska
Hrvatska
Ivan Perišić 47'
1:1(0:1) Češka
Patrik Schick 37' (11m)
Češka

Perišić donio bod protiv Češke, Hrvatska mora svladati Škote

Jan Šneler • petak, 18.06.2021.
Perišić donio bod protiv Češke, Hrvatska mora svladati Škote
Foto: Pixsell

Iako su se očekivala i najavljivala sva tri boda, Hrvatska je protiv Češke dobrim drugim poluvremenom izborila tek bod nakon pogotka Perišića i mora se "vaditi" protiv Škotske...

Češka
Hrvatska
Češka
8
(do 87')
7
(do 46')
17
(do 46')
Pričuvni igrači
 
Trener
Zlatko Dalić
1
Tomaš Vaclik
5
Vladimir Coufal
3
Ondrej Čelustka
6
Tomaš Kalas
18
Jan Boril
9
Tomaš Holeš
(do 64')
15
Tomaš Souček
12
Lukaš Masopust
(do 64')
8
Vladimír Darida
(do 87')
14
Jakub Jankto
(do 74')
10
Patrik Schick
(do 75')
Pričuvni igrači
19
Adam Hložek
64'
21
Alex Kral
64'
13
Petr Ševčik
74'
11
Michael Krmenčik
75'
7
Antonin Barak
87'
Trener
Jaroslav Šilhavy

Nakon dvije odigrane utakmice na Europskom prvenstvu, Hrvatska ima samo jedan osvojeni bod. Nedovoljno za neku prolaznu ocjenu, nažalost niti protiv Češke, Vatreni nisu djelovali uvjerljivo. Za razliku od susreta protiv Engleske, Hrvatska je uspjela postići pogodak, ali daleko je to od onog što smo očekivali.

Iako se očekivalo da će Česi od prve minute krenuti oprezno i prepustiti Hrvatskoj posjed, češki reprezentativci krenuli su vrlo ofenzivno i odmah nakon par prekida pokazali koliko su opasni. Hrvatska je dobila dobru situaciju u 10. minuti, slobodni udarac na dvadesetak metara od gola.

Iznenađujuće udarac je izveo Dejan Lovren i njegov pokušaj otišao je daleko iznad gola. Česi su većinom pokušavali preko prekida kojima su načeli i Škotsku, a hrvatska obrana bila je na iskušenjima. Ne jednom su uspjeli Česi doći do dobre šanse, ali srećom nisu uspjeli postići pogodak.

U 22. minuti Hrvatska je mogla pukom slučajnošću doći do gola. Ante Rebić pritisnuo je Tomaša Vaclika koji je ispucavajući pogodio napadača Hrvatske, ali lopta je otišla pored gola. Samo minutu kasnije nova dobra prilika za Vatrene, no kombinaciju nakon kornera, Ivan Perišić nije uspio završiti boljim udarcem.

Nakon lošeg starta, Hrvatska je počela igrati bolje, ali onda se dogodio šok u 34. minuti. Po izvedenom korneru, Lovren je u skoku laktom u glavu udario Patrika Schicka, a sudac Carlos del Cerro Grande nakon konzultacije VAR-a pokazao je na bijelu točku. Još uvijek krvav nakon duela, Schick je bio precizan s bijele točke i doveo Češku u vodstvo.

Puno je bilo prigovora hrvatskih nogometaša, ali španjolski sudac bio je nepokolebljiv. Iako su doživjeli težak udarac, Vatreni su umalo izjednačili minutu kasnije. Josip Brekalo uposlio je Rebića koji je izbio sam pred vratara, ali nije uspio uputiti kvalitetni udarac.

U nastavku susreta, Zlatko Dalić bio je primoran na izmjene te je uveo Brunu Petkovića i Luku Ivanušeca koji su donijeli potrebnu svježinu. Izašli su Brekalo i Rebić. Hrvatska je na najbolji mogući način otvorila utakmicu.

Andrej Kramarić brzo je izveo slobodni udarac, pronašao Perišića koji prvo lomi čuvara, da bi kasnije silovitim udarcem matirao Vaclika i donio Hrvatskoj izjednačenje. Hrvatska je nakon uraganskog početka nastavila s pritiskom, ali Česi su se stabilizirali.

Iako su Vatreni igrali bolje nego na početku susreta, nedostajalo je brzine i pokretljivosti da se potpuno preokrene susret i upišu sva tri boda. Ulaskom Nikole Vlašića Hrvatska je dobila na kreativnosti i brzini, a u 72. minuti veznjak moskovskog CSKA uputio je sjajan udarac koji je otišao malo preko gola.

Do kraja susreta, Hrvatska i Češka su potpuno smirile tempo i susret je završen bez pobjednika. Tim rezultatom najviše su mogli biti zadovoljni Česi koji imaju četiri osvojena boda i odlučuju isključivo sami o sebi. Hrvatsku očekuje sraz protiv Škotske 22. lipnja i prilično je izgledno kako bi pobjedom Vatreni bili najmanje treći. Jasno, uz poraz ili remi, Hrvatska bi završila nastup na Europskom prvenstvu.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

EP 2020., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska1:1Češka
Engleska0:0Škotska
1Engleska 32:0+27
2Hrvatska 34:3+14
3Češka 33:2+14
4Škotska 31:5-41

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!