Nogomet

Petković: 'Škotska je utakmica koja će dati sve odgovore'

Matej Kačan • nedjelja, 20.06.2021.
Petković: 'Škotska je utakmica koja će dati sve odgovore'
Foto: Pixsell

Napadač reprezentacije Bruno Petković komentirao je dosadašnje igre reprezentacije te svoj status u ekipi gdje se baš i nije naigrao na prvenstvu...

Nakon što je napokon dobio cijelo jedno poluvrijeme protiv Češke da pokaže što zna, Brunu Petkovića mnogi očekuju u prvih 11 protiv Škotske. Petković na konferenciji za medije nije htio sebe gurati u prvi plan, a prokomentirao je i dosadašnje igre.

"Mislim da smo odigrali ispod očekivanja i ne pričam o bodovnom stanju, već o igri generalno u odnosu na kapacitete i mogućnosti. Nemam se potrebu izdvajati individualno niti sam na nivou koji očekujem od sebe, niti možda još više javnost od mene. No, nikad nije izostala borbenost, trka ni želja, niti jedan od faktora s kojima bi mogli reći da se ne gine za dres."

Mnogi zazivaju Petkovića u prvih 11, a reprezentacija je u drugom poluvremenu s njim u špici i pokazala bolju igru. No, Bruno nikad sam sebe neće gurati u prvi plan.

"Još uvijek u domeni mog posla nije slaganje taktike niti se igram trenera. Tu sam da odrađujem što je zadano. Naravno da će se neke zamisli mijenjati, to je i izbornik najavio. Nas je tu 26 i nitko se ne može staviti u poziciju da kaže da treba igrati. Svi žele igrati, svi smo tu na raspolaganju i momčad je iznad svakog pojedinca. Tako se trebamo ponašati, imati respekt prema svakom kolegi i nikad od mene nećete čuti da kažem da trebam igrati."

Petković je na konferenciji djelovao mirnije nego inače, ali tvrdi da to nije zbog slabije atmosfere u ekipi jer ona je i dalje na visokoj razini.

"Nisam potišten ni tužan ni nesretan. Možda sam sa smirenijim tonom da ne uđem u nepotrebne konflikte. Atmosfera je fantastična, iako zvuči apsurdno s obzirom na prikazano. Nemamo probleme u momčadi, druženje i kolegijalnost te sve unutar same ekipe su na dobroj razini. Ne znam moramo li to prikazivati vani, jedino je mjerilo teren. To je jedino što nam fali, taj rezultat koji bi nam dao dozu većeg samopouzdanja, a Škotska je prava prilika da to pokažemo."

Bruno je protiv Čeha imao sjajnu prigodu za 2:1 kad se okrenuo i pucao, ali u blok. Možda bi drugi put u istoj situaciji napravio drugi potez, ali nema smisla plakati za propuštenim.

"Vjerujte mi, puno ljudi bi se veselilo, ali nitko sretniji od mene da je ušlo. Puno puta bi napravio i lažnjak, ali je sreća uvijek zaslužena i možda nisam zaslužio da odlučim utakmicu. Na meni je da nastavim raditi kako bi dobio što zaslužim. Sav trud bude naplaćen, ali nema smisla plakati za prolivenim mlijekom. Dosta je jedna utakmica da sve to promijeni, ne gledam negativno. Sve što sam napravio na terenu sam izanalizirao i u drugoj ću situaciji biti spremniji."

Par riječi i o Škotima koji još nisu kolektivno analizirani, ali je Petković gledao prve dvije utakmice.

"Jako čvrsta i tvrda ekipa. Činjenica da su odigrali remi s Engleskom dovoljno govori. Neke dublje analize kreću sad, tek ćemo pogledati video analizu. To je jedna homogena ekipa, brane se u čvrstom bloku i trče kontre s par hitrih igrača. Tu smo da se fokusiramo na nas, ali sigurno da razmišljamo o njima, slažemo taktičke zamisli da iskoristimo njihove mane. Ipak, prvenstveno se moramo fokusirati na nas i kvaliteta bi trebala prevladati."

Na kritike ili pohvale javnosti se Petković ne obazire, rezultat je mjerilo svega učinjenog.

"Mislim da će sama utakmica biti najbolji odgovor na sve, nema smisla trošiti riječi. To će biti pravi pokazatelj i svi jedva čekamo jer će dati puno odgovora. Svi oni koji su nam bili kritičari ili podrška će dobiti svoje odgovore protiv Škotske."

Petković ima toplo-hladan status u Dalićevoj reprezentaciji. Prvo je upao baš pod Dalićem i oduševio, ali ga je izbornik nekoliko puta javno prozvao za fizičku spremu i način igre koji traži od njega.

"Gledajući svoj period u reprezentaciji, već sam ranije rekao da nas je 26 tu. Ne poznajem igrača koji bi rekao da ne želi igrati. Kao što se ja nadam, nadaju se i ostali. Nisam nikad izrazio neko nezadovoljstvo niti ću ga izbaciti. Igrač koji nije nezadovoljan kad ne igra nije pravi igrač, nije ambiciozan. No, svi smo u službi ekipe, ja nikad nisam bio tipičan napadač iako bi nekad pomoglo ekipi više da sam sebičniji. Ja sam momčadski igrač i nikad neću narušiti stanje u ekipi i bez obzira što izbornik odlučio, bi li ja drukčije pomogao ekipi. Nema smisla da sebe stavljam ekipu preko medija, stavljam se u ekipu preko treninga i trening je jedino mjerilo."

Pritisak prije susreta sa Škotskom postoji jer ispadanje u grupi bi bilo neuspjeh, ali je ova reprezentacija sastavljena od igrača koji su na pritisak navikli.

"Pogledajte naš roster i vidjet ćete 26 igrača koji su u svojim klubovima pod ogromnim pritiskom. S time se kao javna osoba moraš znati nositi, ali postoje trenuci u kojima ti kritike, pritisci i stresovi dođu do glave, ali smo na Euru i nema vremena da se obaziremo. Pritisak je dobra stvar ako ga pretvorimo u nešto motivirajuće. Ja i suigrači iz Dinama ili Luka Modrić u Realu imamo pritisak da uvijek budemo na najvišoj razini i to je nešto normalno. Navijači očekuju mnogo i dečki su u Rusiji postavili letvicu visoko. Teško je držati taj ritam i ispuniti očekivanja. No, našli smo se puno puta u takvoj situaciji i ponavljam, Škotska će dati mnogo odgovora."

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!