Nogomet

Dvije tradicije će pasti: Škoti će izgubiti, a Hrvatska dobiti ključnu utakmicu

Branimir Korać • utorak, 22.06.2021.
Dvije tradicije će pasti: Škoti će izgubiti, a Hrvatska dobiti ključnu utakmicu

Za ljubitelje tradicije i statistike, Hrvatska je već ispala s Europskog prvenstva. Zadnje kolo u grupi donosi joj Škotsku koju nikada nije pobijedila, a nikada nije niti došla do pobjede ako je zadnje kolo bilo utakmica za prolaz...

Međutim, tradicije su tu da se ruše, ništa ne traje vječno. Sjećate li se izjave Vitasa Gerulaitisa koji je, uzgred rečeno, ostao najviše zapamćen po toj izjavi iako nije imao loše rezultate: "Neka vam to bude lekcija svima, nitko Vitasa Gerulaitisa ne pobjeđuje 17 puta zaredom."

Čovjek je naime napokon dočekao pobjedu protiv Jimmyja Connorsa, nakon 16 uzastopnih poraza, pa se "zainatio".

Ovdje pričamo o manjim brojevima, ali nebitno, vrijeme je da neke tradicije padnu. Hrvatsku tragediju u mečevima sa Škotskom smo već obradili, a što je s mečevima trećeg kola koji su odlučivali o prolazu? Tu Hrvatska također loše stoji, pet puta je bila u toj situaciji i pet puta je ostala bez željenog rezultata.

Na prvom Europskom prvenstvu 1996. godine prolaz je osigurala prije zadnjeg kola pa je poraz protiv Portugala 3:0 bio bez posljedica, osim što je donio Njemačku koju je navodno baš Ćiro gađao. 1998. godine također je prolaz osiguran ranije pobjedama protiv Jamajke i Japana pa je poraz 1:0 od Argentine bio nebitan.

Prva situacija biti li ne biti stigla je 2002. godine u Koreji i Japanu gdje je Jozićeva Hrvatska morala u zadnjem kolu svladati Ekvador. Na Ekvador se gledalo s podsmijehom, računalo se na sigurnu pobjedu, no osim šanse Bokšića, Hrvatska nije ništa napravila. Upisan je poraz 1:0 i Hrvatska je otišla kući.

2004. godine na Euru u Portugalu ponovno odluka u zadnjem kolu. U prva dva kola upisani su remiji i tražila se pobjeda protiv Engleza. krenulo je čak i dobro, Niko Kovač zabio je za 1:0, ali kasnije je Engleska okrenula rezultat i na kraju zasluženo slavila s 4:2.

Treći put zaredom Hrvatska nije uspjela proći skupinu 2006. godine na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Svi se sjećamo jednog od najkaotičnijih važnih susreta koji je Hrvatska igrala, Tomasove "odbojke", tri žuta kartona Šimuniću, kiksa Kalca, jednostavno džumbus iz kojeg je Australija izvukla remi 2:2 i Hrvatska ostala bez prolaza.

Slijedilo je Europsko prvenstvo 2008. godine gdje Hrvatska u trećem kolu nije trebala bodove za prolaz, ali zato je trebala na Euru 2012. i tu je ponovno poražena. U zadnjem kolu protiv Španjolske izgubila je 1:0, a prije primljenog gola u završnici imala je prilika za vodstvo.

2014. godina donijela je novo razočaranje u ključnom susretu. U Brazilu na Svjetskom prvenstvu trebala je u zadnjem kolu dobar rezultat protiv Meksika, ali izgledala je potpuno iscrpljeno i nespremno te je stigao novi poraz.

2016. i 2018. rezultat u zadnjem kolu ponovno nije bio bitan za prolaz.

Statistika je loša, Hrvatska je posrnula u svim susretima kada je trebala pobjedu u zadnjem kolu. Vrijeme je da se i to promijenimo pa da, eto, srušimo dvije tradicije odjednom. Bila bi to krasna injekcija samopouzdanja za dalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!