Nogomet

Rashford: 'Žao mi je zbog penala, ali se neću ispričavati zbog onog što jesam'

Matej Kačan • utorak, 13.07.2021.
Rashford: 'Žao mi je zbog penala, ali se neću ispričavati zbog onog što jesam'

Napadač engleske reprezentacije i Manchester Uniteda Marcus Rashford osvrnuo se na promašeni penal u raspucavanju te na rasističke napade koji su uslijedili nakon finala...

Napadač Manchester Uniteda Marcus Rashford je u raspucavanju s bijele točke u finalu Eura promašio treći udarac koji je otišao u stativu, a nakon toga je postao žrtva gnjusnih napada od strane svojih sunarodnjaka, i to na osnovi boje kože.

Rashford, kao i njegovi suigrači Bukayo Saka i Jadon Sancho postali su mete rasističkih napada zbog svojih neiskorištenih udaraca, a napadač Uniteda javio se na društvenim mrežama povodom svega skupa te se ispričao zbog promašaja, ali je i naglasio da se neće ispričavati zbog svoje boje kože.

"Ne znam ni gdje bih počeo i kako bi u riječi pretočio svoje trenutne osjećaje. Imao sam tešku sezonu, mislim da su to svi mogli jasno vidjeti i vjerojatno sam ušao u to finale s manjkom samopouzdanja. Uvijek sam se nudio za udarac s bijele točke, ali nešto nije bilo u redu. Tijekom dugog zaleta štedio sam vrijeme i, nažalost, rezultat nije bio onakav kakav sam htio."

Rashford je svoju podužu objavu postavio na sve svoje profile na društvenim mrežama.

"Osjećao sam se kao da sam iznevjerio svoje suigrače, kao da sam iznevjerio sve. Jedanaesterac je bio sve što sam morao napraviti za momčad. Penale mogu zabijati u svom snu, pa zašto ne i taj? Vrti se u mojoj glavi iznova i iznova te vjerojatno ne postoji riječ kojom se točno može opisati kakav je to osjećaj. Finale. 55 godina. Jedan jedanaesterac. Povijest. Sve što mogu reći je da mi je žao. Da je bar završilo drukčije."

Nakon toga se osvrnuo i na rasističke napade koji su uzvraćeni protureakcijama. Primjerice, gnjusne poruke koje su išarane na muralu posvećenom njemu u Manchesteru prekrivene su papirima na kojima su ispisane poruke ljubavi i podrške igraču Uniteda.

"Odrastao sam u sportu gdje očekujem da ću pročitati svakakve stvari o sebi. Bilo da se radi o boji moje kože, mjestu gdje sam odrastao ili, nedavno, kako provodim svoje vrijeme van terena. Mogu prihvatiti kritike na svoju igru kad god, moj jedanaesterac nije bio dovoljno dobar, trebao sam ga zabiti, ali nikad se neću ispričati za ono što jesam i odakle dolazim. Nije bilo ponosnijeg trenutka za mene od nošenja tri lava na mojim prsima i gledanja svoje obitelji koja me podržava među desecima tisuća ljudi. Sanjao sam ovakve dane. Poruke koje sam danas primio bile su iznimno pozitivne i, kad vidim reakcije iz Withingtona, na rubu sam suza. Zajednice koje bi me uvijek prigrlile nastavljaju me podržavati. Ja sam Marcus Rashford, 23-godišnji crnac iz Withingtona i Wythenshawea, iz južnog Manchestera. I, ako nemam ništa drugo, imam to. Hvala vam za sve lijepe poruke. Vratit ću se jači. Mi ćemo se vratiti jači", poručio je Rashford.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!