Nogomet

Hajduk i Rijeka u HNL kreću reprizama posljednjeg prošlosezonskog kola

Matej Kačan • subota, 17.07.2021.
Hajduk i Rijeka u HNL kreću reprizama posljednjeg prošlosezonskog kola
Foto: Pixsell

Drugi set utakmica prvog kola HT Prve lige donosi početak puta za Rijeku i Hajduk od kojih su očekivanja velika, a na drugoj strani stoje Gorica i Lokomotiva...

Subotnji program prvog kola HT Prve lige donosi dva susreta koji su ujedno i reprize posljednjeg kola prošle sezone kad se vodila ljuta borba za Europu. Tad su kao pobjednici izašli Rijeka i Hajduk koji s novim ekipama moraju u prvom kolu ponuditi dosta odgovora svojim navijačima.

Naime, oboje traže iskorak ako žele parirati Dinamu i Osijeku. Modri su već kiksali i euforija se lagano pali u oba tabora, a za dobar start treba svladati Lokomotivu, odnosno Goricu koje su također doživjele stanovite promjene.

Lokomotiva - Hajduk 18:55

Ljeto puno euforije u Splitu napokon dolazi na svoj prvi pravi ispit. Sve se oko Hajduka zna, ljudi u klubu su od zime okrenuli situaciju naglavačke i od izgubljene Europe stigli do situacije gdje svi potajno, a navijači glasno žele borbu za titulu.

Ostao je Livaja, vratio se i Kalinić, doveden je niz pojačanja s vrlo bogatim životopisima i referencama za Hajduk. Ekipa osim veznog reda izgleda već sad spremno za borbu i izazove, a prvi je Lokomotiva.

Iako su euforiju malo ugasili porazi u pripremnim susretima od Celja i Zrinjskog, kiks Dinama opet je zapalio Split. Novi trener Jens Gustafsson odradio je pripreme na kojima se vidjela ideja novog Hajduka koji bi trebao igrati napadački i s dosta dodavanja.

Šveđanin od pritiska koji čeka ne bježi, iako možda nije do kraja svjestan koliku energiju i očekivanja nosi Hajduk.

" Spreman sam. Nikada ne bih želio drugačiji pritisak, jer mislim da je Hajduk klub koji treba imati takva očekivanja. Borit ćemo se svaki dan da pobijedimo, ali gotovo je nemoguće ostati neporažen i sigurno ćemo gubiti utakmice tijekom sezone. Važno je da se iz svakog poraza izdignemo i nešto iz njega naučimo", kazao je Šveđanin.

Poraz na startu uzdrmao bi atmosferu prije nego što su se stvari zahuktale, a svi znaju da je svaki početak težak. Upravo tu Lokomotiva može tražiti šansu. I na Kajzerici je bilo promjena kao i svake sezone, a dvije najveće vijesti su na klupi i u napadu.

Prodan je Roko Šimić u rekordnom transferu, a na klupu je nakon zahvaljivanja Samiru Toplaku koji je izborio ostanak sjeo Silvijo Čabraja, dugogodišnji djelatnik kluba i šef omladinskog pogona.

Ideja je zato jasna - što više promoviranja mladih jer prošla sezona i eksperimentiranje s veteranima nakon rasprodaje momčadi viceprvaka nisu urodili plodom. Za početak će Lokosi biti bez pritiska, on je potpuno na Hajduku.

"Doveli smo mlade, talentirane i potentne igrače. Većina je do sada pretežito igrali 2.HNL, vratilo nam se i dosta igrača s posudbe. Možemo biti jako zadovoljni s njihovim igrama na pripremama, no ponavljam, ostaje vidjeti na koji način će odgovoriti zahtjevima u 1. HNL. Za Hajduk ne treba dodatno motivirati igrače. Hajduk je uvijek među najjačim hrvatskim ekipama, doveli su nekoliko novih igrača i zadržali dva oslonca Lovru Kalinića i Marka Livaju. Morat ćemo pružiti veliki otpor kako bi im bili konkurentni i kako bi ostvarili pozitivan rezultat", kazao je Čabraja.

Lokomotiva je na pripremama u nekoliko navrata izgledala jako dobro i pružala je sjajan otpor dosta boljim ekipama i sigurno će biti tvrd orah. No, na papiru Hajduk izgleda jače nego na onoj utakmici na Poljudu kad su Livaja i Biuk donijeli Europu, dok izgleda kako je u prijelaznom roku pred Lokomotivom mnogo posla.

Rijeka - Gorica 21:00

Jedina momčad iz kvarteta subote koja je ostala sa svojim trenerom je Rijeka. Goran Tomić preuzeo je kormilo i stabilizirao kurs te zaustavio slobodni pad nakon Simona Rožmana te je u posljednjem kolu izborio treće mjesto i Konferencijsku ligu iskoristivši slobodni pad Siniše Oreščanina i Gorice.

Oreščanin je pad na peto mjesto platio otkazom, a na njegovo je mjesto došao Krunoslav Rendulić. Da je litavski utjecaj iz Gorice nestao vidjelo se po transfer politici, umjesto nepoznatih stranih imena mahom su dovedeni talenti na posudbe ili hrvatski igrači koji su negdje zastali u razvoju.

Rijeka je pak promjene imala u sportskoj politici, dogodila se promjena na mjestu sportskog direktora i dosta je bilo odlazaka, a dolasci su tek krenuli. Vrijedi notirati odlaske Andrijaševića, Lončara uz onaj Ristovskog uz unaprijed dogovorene Nevistića i Štefulja.

Važna vijest je ostanak Drmića kao i "šibenskog dvojca" te Obregona, ali posao nije ni izbliza gotov i Rijeka neće u rujnu izgledati kao u prvoj utakmici sezone.

"Gledali smo nekoliko njihovih utakmica, no jedno su pripremne utakmice drugo prvenstvene. Očekujemo Goricu kao i prošle godine, čvrstu i organiziranu momčad s odličnim izlascima preko Lovrića kao njihovog najboljeg igrača", najavio je Tomić utakmicu, a onda se dotaknuo i ciljeva za sezonu.

" Znate da nisam od nekih velikih najava međutim duboko vjerujem u ovu momčad. Atmosfera je stvarno dobra i osobno jedva čekam da sve to krene. Puni smo želje, volje i elana da već od prvog kola krenemo u pravom smjeru."

Pripreme za Rijeku bile su uspješne, nije bilo potresa, dok Gorica nije završila pripremni period u dobrom tonu i nizala je slabe rezultate. Očito će trebati dok nova ekipa i trener kliknu i krenu pružati partije na kakve su navijači navikli protekle dvije sezone.

"Ne mislimo da smo sad u TOP 4 kluba u Hrvatskoj, ali imamo ambiciju malo to 'ispremiješati'! Ambicija nam je napraviti nešto više u odnosu na prošlu sezonu kad smo bili peti i mi se toplo nadamo kako možemo dohvatiti barem četvrtu poziciju", ambiciozno je sezonu najavio Rendulić.

U drami u posljednjem kolu je na Rujevici Rijeka izvukla pobjedu i Europu, pa i bolju startnu poziciju. No, karte su opet promiješane, ovo su nove ekipe i početak je vrlo važan.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!