Nogomet

Omonia – ciparski St. Pauli prijeti Dinamu s iskusnim sastavom

Jan Šneler • utorak, 20.07.2021.
Omonia – ciparski St. Pauli prijeti Dinamu s iskusnim sastavom
Foto: Pixsell

Sljedeći protivnik Dinama u kvalifikacijama za Ligu prvaka klub je bogate i zanimljive prošlosti čiji se navijači otvoreno deklariraju kao komunisti i ekstremni ljevičari, a momčad čini legija iskusnih stranih nogometaša te trener koji je kao igrač osvojio engleski Premiership s dvije momčadi…

Povijest Omonije

Kao nogometni klub, Omonia doista ima zanimljivu povijest. Počeci kluba vežu se za Grčku i građanski rat koji je buktao tom zemljom u posljednjim godinama i po završetku Drugog svjetskog rata. Na jednoj strani tog rata bile su rojalističke snage, podržane od SAD-a i Velike Britanije, a na drugoj komunističke snage koje je tradicionalno podržavao SSSR i njegovi sateliti.

Pobjedu u tom ratu, uz velike žrtve i podijeljenost u društvu, odnijele su pro zapadne snage, a veza s Omonijom, odnosno poveznica seže u 1948. godinu. Te godine je naime uprava nogometnog kluba APOEL poslala telegram Amaterskom atletskom savezu Grčke u kojem je stajala politička poruka kojom se zagovara prekid sukoba koji uništava naciju. To je nagnalo dio ljudi u APOEL-u da momentalno napusti klub, a posljedica je osnivanje Omonije.

Premda je od tog nesuglasja između Apolea i Omonije prošlo gotovo 70 godina, rivalitet traje i dalje te su još uvijek ove momčadi mrski rivali, a navijače Omonije često se naziva komunistima što oni i ne poriču i nerijetko krase svoje tribine fotografijama Che Guevare i komunističkim porukama. Navijači su izuzetno ponosni na svoju povijest te čak vrlo pedantno objašnjavaju kako je došlo do imena kluba i njihovih boja.

Na grčkom riječ ?µ????? znači mir, odnosno jedinstvo koje su u tim trenucima bili prijeko potrebni ciparskom društvu. Boje su zelena (nada) i bijela (radost, veselje). Djetelinu, koja nije rijetki simbol u grčkom sportu (Panathinaikos) je odabrana zbog svoje zelene boje, ali i elemenata moći i otpora.

Svoju prvu titulu Omonia je osvojila 1961. godine kada je postala prvak Cipra, a kako navijači često kažu „zlatne godine“ bile su 70-e i 80-e. Od 1972. do 1989. godine, Omonia je čak 14 puta osvajala naslov prvaka Cipra i tome pridodala sedam naslova pobjednika Kupa. U Europi jasno nije postizala neke veće uspjehe te se više diči titulom najuspješnijeg ciparskog sastava, premda je jasno to sve subjektivne naravi.

Omonia danas

U 2021. godini Omonia je aktualni prvak Cipra. Nakon guste borbe u regularnom dijelu, u drugom dijelu prvenstva osvojili su 79 bodova, odnosno pet bodova više od drugoplasiranog Apollon Limassola. Sreći nije mogao doći kraj nakon saznanja kako je Apoel bio u onoj drugom dijelu, u borbi za ostanak koji je ipak bez većih poteškoća osigurao. Kup nisu uspjeli osvojiti. To im je ujedno trofej koji im već jako dugo vremena izmiče iz ruku. U četvrtfinalu poraženi su od Apoela, a naslov je kasnije pripao Anorthosisu.

Aktualna momčad Omonije sastavljena je od velikog broja stranih igrača. Od poznatijih imena tu je Jan Lecjaks, nekadašnji bek Dinama i Lokomotive, a u momčad je na posudbu došao i Iyayi Atiemwen koji nema pravo nastupa protiv Dinama. Navijačima Dinama poznat je i srbijanski napadač Marko Šćepović koji je igrao za Partizan i mađarski Fehervar.

Mađar Adam Lang je bio nezamjenjiv na stoperskoj poziciji prošle sezone, a premda je bio u sastavu, nije upisao nastup na ovogodišnjem Euru za nacionalnu vrstu. Valja spomenuti i seniora Tomaša Hubočana koji je nekoliko sezona proveo u Zenitu i Dinamu iz Moskve, a već tri godine je član Omonije. Najbolji strijelac prošle sezone, iako trenutno ozlijeđen, bio je Ernest Asante iz Gane koji je do dolaska na Cipar dobar dio karijere proveo u Norveškoj i Danskoj.

Konačno, valja istaknuti i kapetana momčadi, Španjolca Jordija Gomeza čije ime vjerojatno nije poznato široj javnosti, ali koji ima veliko iskustvo igranja u Premier Ligi i Championshipu. Nekoliko sezona proveo je u Wiganu, bio dio one sjajne generacije koja je 2013. osvojila FA kup, a igrao je i u Sunderlandu, Swanseaju te Blackburnu.

Kao što se lako može primijetiti, jezgro ekipe čine senatori, odnosno igrači koji su u poznijim igračkim godinama. Gomez ima 35 godina, Hubočan 34, Eric Bautheac koji je igrao u Nici 32 godine kao i prvi vratar Fabiano. Radi se o doista iskusnoj momčadi koja ima pregršt iskustva igranja europskih utakmica i nikako nije momčad koju se samo tako može podcijeniti.

Trener

Trener Omonije već dvije godine je Norvežanin Henning Berg, bivši igrač kojeg mnogi pamte iz godina kada je bio član prve postave Manchester Uniteda. U onoj fenomenalnoj sezoni kada su osvojili naslov Lige prvaka 1999. godine odigrao je većinu utakmica, ali je zbog ozljede morao propustiti finale protiv Bayerna.

Bio je važna karika momčadi Alexa Fergusona, odigrao obje utakmice protiv Dinama u grupnoj fazi Lige prvaka. Proveo je ranije četiri sezone u Blackburnu (osvojili naslov prvaka 1995.) u koji se vratio i nakon Uniteda kao igrač, a kasnije je bio i kratko vrijeme trener tog engleskog sastava. Omonia mu je u trenerskoj karijeri sedmi angažman, četvrti inozemni.

Najveći uspjeh do sada, osim naslova s Omonijom, mu je svakako osvajanje poljske Ekstraklase s Legijom 2014. godine i godinu kasnije osvajanje Kupa Poljske s istom momčadi. Jednu sezonu vodio je mađarski Videoton s kojim je završio na drugom mjestu, a dvije godine prije dolaska na Cipar bio je trener norveškog Stabaeka i to prilično neuspješno.

Za sada mu u Omoniji ide prilično dobro, a sudeći po igri Omonije u domaćem natjecanju, jasno je da gaji jedan čvrsti nogomet. U protekloj sezoni primili su svega 17 pogodaka u 36 utakmica, a jednako tako i u europskim natjecanjima, vrlo teško primaju golove i mnogi su imali velikih problema s ovom momčadi.

Stadion i vremenski uvjeti

Omonia će Dinamo 27. srpnja dočekati na GSP stadionu koji prima nešto malo više od 22 tisuće gledatelja. Radi se o relativnom novijem sportskom zdanju otvorenom 1999. godine koji koriste Apoel i Omonia. Stadion ima jednu natkrivenu tribinu, a pogled s nje koji se pruža na tribinu preko puta sličan je onom na osječkom Gradskom vrtu.

Travnjak na stadionu je od prirodne trave pa Dinamo neće čekati privikavanje kao na Islandu, ali ono na što se Modri moraju pripremiti su klimatski uvjeti. U Nicosiji, prosječna temperatura tijekom srpnja je oko 29 stupnjeva Celzijevih, a tijekom dana vrlo često doseže i brojke blizu 40. Kiše gotovo da i nema tako da Dinamo može očekivati vrlo tešku i zahtjevnu nogometnu utakmicu.

Termin utakmice je jasno domaćinima prihvatljiviji premda niti igračima Omonije nije najugodnije igrati na tim temperaturama. Susret će biti odigran u 18 sati po ciparskom vremenu, odnosno u 17 sati po srednjoeuropskom vremenu.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!