Nogomet

Tobol na Poljudu: Utakmica koja određuje ambicije novog Hajduka

Matej Kačan • četvrtak, 22.07.2021.
Tobol na Poljudu: Utakmica koja određuje ambicije novog Hajduka
Foto: Pixsell

Prvi europski ispit stiže i za nogometaše Hajduka koji na domaćem terenu dočekuju kazahstanski Tobol. Bijeli u tom susretu udaraju kurs za ambicije u svojoj sezoni...

Nogometaši Hajduka večeras će krenuti u svoj europski put, a prvi je ispit na domaćem terenu protiv izvjesnog kazahstanskog Tobola. Po svim pisanjima i kladionicama je Hajduk favorit, ali to tek treba opravdati na terenu.

Novi Hajduk slagan od strane Mindaugasa Nikoličiusa i Lukše Jakobušića prepun je klasa i individualne kvalitete, što mlade, što iskusne. Jens Gustafsson dobio je u ruke zaista sjajnu skupinu igrača za naše prilike i na njemu je da stvori rezultat.

I dok se svi nadaju tituli i sramežljivo najavljuju borbu za istu, mnogo realnija i bliža je borba za Europu. Nikoličius je više puta komunicirao da je cilj ove uprave dolazak skupina Konferencijske lige na Poljud.

Tobol će zato dati odgovore na mnoga pitanja po pitanju ambicija i uigranosti ovog Hajduka. Protiv Lokomotive nitko nije bio zadovoljan bodom, ali se pokazalo da tu "ima mesa", da su Bijeli napadački strašno moćni, ali i neuigrani i da zasad lakoćom primaju golove.

S druge strane stoji jako iskusna i dobro organizirana ekipa. Tobol je bez poraza još od travnja, a vodeća je ekipa kazahstanske Premier lige. Nije ta zemlja nogometno za podcijeniti, svi znamo za Astanu i koliko je opasna, a Almaty je poslao dovoljno upozorenje pobjedom protiv Crvene zvezde.

Ako se prvi ispit shvati neozbiljno, moglo bi za Hajduk biti problema. Najave iz oba tabora nekako su oprečne. I dok je iskusni Zoran Tošić na prvu najavio oprezniji Tobol i kazao kako je šansa u uzvratu na domaćem terenu, izjave gostiju s vremenom su postale sve samopouzdanije.

Tako je novi trener Tobola Moskalenko kazao kako ni ne zna imena igrača Hajduka, dok je Tošić kazao kako još nisu ni analizirali Bijele i da će to stići jutro prije utakmice. Također, priznao je kako je Hajduk favorit, ali je i naglasio da u Tobolu ne razmišljaju o tome da bi nešto moglo poći po krivom te najavljuju prolaz.

Hajduk u ovom susretu jednostavno ima imperativ pobjede, i što je još važnije, dobre utakmice. Otići na gostovanje s nepovoljnim rezultatom i poljuljanim samopouzdanjem značilo bi da Hajduk više nije u kontroli dvomeča, već se mora "čupati" u gostima.

Tobol nije bezazlen, ali ovaj Hajduk po imenima jednostavno pršti klasom. Još je jednom Split izgorio od euforije predstavljanjem Filipa Krovinovića, sad je napokon vrijeme da se za promjenu sva ta energija i euforija iskoriste u pozitivnom smjeru, a ne kao prijašnjih sezona, za destrukciju.

Što se same igre tiče, svi nekako najavljuju nešto defenzivniji i organizirano postavljen Tobol koji ima taj luksuz da čeka i nosi kući 0:0. Opasni su Kazahstanci iz prekida, a Lokomotiva je uz pripremne utakmice pokazala da je Hajduk tu ranjiv.

Iskusan je Tobol, letimičan pogled na prvu ekipu daje jasnu sliku - to su igrači mahom od 28 godina i stariji. Dosta je tu igrača iz regije, tri srpska (Tošić, Nemanja Nikolić i Dušan Jovančić), ima tu Makedonaca, Francuza i Gruzijaca uz svu silu iskusnih domaćih igrača i sigurno je to momčad koja se zna postaviti i igrati na rezultat.

No, Hajduk će napasti. Stil je to Jensa Gustafssona, a na Poljud se nakon deset mjeseci na natjecateljsku utakmicu vraća publika i sve skupa će svakako biti nabrijano. Zabiju li Bijeli pogodak u prvih 10-15 minuta onog ludog pritiska na krilima Torcide, svašta je moguće.

Iako je najavio napadački Hajduk na krilima publike, drugi dio konferencije za medije Jensa Gustafssona bio je ključan: "Moramo napraviti sve što je moguće da prođemo dalje. Nema veze jesmo li favoriti ili ne."

Zaista je tako, zbog nogometnih razloga uspjeha i navikavanja ekipe na očekivanja i uspjehe, ali i financijskih. Iako su pojačanja i nova uprava postigli da se oko Hajduka napokon više priča o terenu nego o financijama i modelu, novčana injekcija ulaska u skupine uvelike bi pomogla da se ova dobra i vjerojatno nešto skuplja momčad zadrži na okupu bez većih prodaja.

Nisu zasad prodani ni Vušković, Čolina, a kamoli Ljubičić ili Biuk, a u Hajduku moraju napraviti sve da svoje dragulje drže na okupu što je duže moguće. Zato su europske ambicije koje kreću s Tobolom ključne kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Hajduk jednostavno na Poljudu nema mnogo manevra za kiks i krivi korak.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!