Nogomet

Dva gola Tomasova u pobjedi Astane, Žilina i Hibernian na korak do prolaza

Branimir Korać • petak, 23.07.2021.
Dva gola Tomasova u pobjedi Astane, Žilina i Hibernian na korak do prolaza
Foto: Pixsell

Uz tri nastupa hrvatskih klubova, još je niz susreta drugog pretkola Konferencijske lige bilo na rasporedu u četvrtak, a od Hrvata se istaknuo Marin Tomasov s dva gola...

Velež je priredio iznenađenje u prvoj utakmici slaveći protiv atenskog AEK-a na Grbavici 2:1. Atenjani su potpuno razočarali i na kraju nisu zaslužili više od poraza. Poveli su golom Karima Ansarifarda u 12. minuti, ali dvije minute kasnije Omar Prses poravnava da bi na početku drugog dijela Dženan Zajmović postavio konačnih 2:1.

Riga je na svom travnjaku napravila korak do prolaza u sljedeću fazu natjecanja. Ugostila je Shkendiju i slavila s 2:0 golovima Wesleyja i Jurija Vakulka. Cijelu utakmicu odradili su Ivan Brkić i Ivan Paurević na jednoj strani te Antonio Pavić na drugoj.

Malo dobrog nogometa viđeno je u Litvi gdje je Suduva ugostila poljski Rakow, a susret je okončan bez pogodaka. Kod Rakowa su cijelu utakmicu odradili Fran Tudor i Zoran Arsenić.

Vojvodina je nekako izvukla pobjedu u Litvi kod Panevezysa koji je igrao otvoreno, stvorio puno prilika, ali i puno promašio. Gosti su došli do jedinog gola, a on je djelo Nemanje Čovića od 20 minuta prije kraja.

Bečka Austria kiksala je kod kuće protiv islandskog Breidablika. Odigrala je samo 1:1 i ne ide mirno na uzvrat. Povela je golom Marka Đuričina u 32. minuti, a Islanđani su izjednačili u 47. preko Alexandera Sigurdarsona.

Vrlo jednostavan posao imao je Soči koji je slavio s 3:0 protiv Keshle i praktički osigurao prolaz dalje. Rodrigo, Christian Noboa i Maksim Barsov vodili su ga do pobjede. Mateo Barać odigrao je cijelu utakmicu, a Marko Dugandžić do 72. minute kada ga je zamijenio upravo Barsov.

Bohemians je u gostima stigao do pobjede protiv Dudelangea s 1:0 i tako stekao prednost uoči uzvrata na svom terenu. Junak gostiju bio je Ross Tierney koji je bio jedini strijelac. Kod Luksemburžana Filip Bojić ušao je u igru u 73. minuti.

Slask je napravio odličan posao u Armeniji gdje je slavio protiv domaćeg Ararata s 4:2. Dvostruki strijelac bio je Robert Pich, a kod gostiju cijelu utakmicu odradio je bivši branič Zagreba Dino Štiglec.

Feyenoord se osramotio na Kosovu gdje u Prištini nije uspio svladao Dritu. Domaćin se složio bunker koji je izdržao i susret je okončan bez pogodaka. Junak Drite bio je vratar Faton Maloku. Andorski Inter Escaldes slavio je u Albaniji protiv Teute 2:0 golovima Genisa Soldevile.

Rumunjski Sepsi bio je bliži pobjedi na gostovanju u Trnavi od domaćeg Spartaka. Susret je završen bez pogodaka što ostavlja sve potpuno otvorenim, a u redovima Sepsija Adnan Aganović odradio je prvo poluvrijeme.

Golovima Marina Tomasova Astana je s 2:0 bila bolja od solunskog Arisa. Tomasov igra u odličnoj formi ove sezone i to pokazuje učinak, a ovdje je odradio jako dobro cijelu utakmicu. Luka Šimunović igrao je do 76. minute kada je zaradio drugi žuti karton. Inače, kod Arisa je debitirao Izet Hajrović nastupivši zadnjih 15 minuta.

Nakon prve utakmice između CSKA iz Sofije i latvijske Liepaje, nema naznaka tko bi mogao biti protivnik Osijeka ukoliko Osječani prođu dalje. Susret u Sofiji okončan je 0:0 uz nešto bolji nastup CSKA.

Podgorička Budućnost se izblamirala na Farskim Otocima gdje ju je tamošnji HB Torshavn, koji je u kvalifikacijama Lige prvaka ispao od Andoraca, pregazio s 4:0. Nakon sramoćenja u Podgorici protiv HJK Helsinkija, uslijedilo je još teže poniženje za prvaka Crne Gore.

Iako je bio u potpuno podređenom položaju, RFS je nekim čudom svladao Puskas Akademiju s čak 3:0. Sve što su domaćini pukli na gol i ušlo je, Darko lemajić zabio je dva gola. Tomislav Šarić odigrao je cijelu utakmicu, a kod gostiju Jakov Puljić ušao je u 54. minuti.

Gostujuću pobjedu upisao je u Gruziji BATE Borisov koji je s 1:0 slavio protiv Dinama Batumija. Pavel Nehajčik bio je strijelac jedinog pogotka, a Jakov Filipović odigrao je cijelu utakmicu za Bjeloruse.

Gent je lakoćom pregazio Valerengu s 4:0, a taj susret sudio je Mario Zebec. Gosti u 90 minuta nisu imali nijedan udarac prema Gentovom golu. Duje Strukan sudio je dvoboj između Moldea i Servettea u kojem je Molde slavio s 3:0.

Korak bliže prolazu je Partizan koji je s 1:0 bio bolji od Dunajske Strede. Pobjedu mu je donio Lazar Marković, a kod Dunajske strede do 74. minute igrali su Marko Divković i Andrija Balić.

Poraz je upisao i Ivan Graf sa Šahter Karagandijem u gostima kod FCSB-a. Rumunji su bili bolji s 1:0mgolom Cordee, a Graf je odigrao cijelu utakmicu.

Maribor je poražen 3:1 kod Hammarbyja u susretu u kojem je briljirao trostruki strijelac Astrit Selmani. Rožmanova momčad neće imati lagan posao u uzvratu, a u dresu Maribora u oom susretu do 88. minute igrao je Marko Alvir.

Kups i Vorskla remizirali su 2:2, domaćin je poveo, Vorskla napravila preokret, ali u 96. minuti Vorskla je golom Dioga Tomasa ostala bez pobjede. Kod Ukrajinaca do 88. minute igrao je David Puclin.

Hajduk se približio prolazu, ali i Žilina koja bi mu mogla biti sljedeći protivnik. Slavila je na Cipru protiv Apollona 3:1 za koji je Bassel Jradi zabio jedini pogodak. Jan Bernat postigao je dva pogotka za Žilinu, a jedan je dodao David Duriš.

Hibernian je potencijalni sljedeći protivnik Rijeke nakon što je s visokih 3:0 slavio protiv Santa Colome.

Konferencijska liga, drugo pretkolo, prve utakmice:
Velež - AEK Atena 2:1
Riga FC - Shkendija 2:0
Elfsborg - Milsami 4:0
Aberdeen - Häcken 5:1
Soligorsk - Fola 1:2
Suduva - Rakow 0:0
Panevezys - Vojvodina 0:1
Austria Beč - Breidablik 1:1
Arda - Hapoel Beer Sheva 0:2
Soči - Keshla 3:0
Dudelange - Bohemians 0:1
Dinamo Tbilisi - Maccabi Haifa 1:2
Ararat - Slask 2:4
Drita - Feyenoord 0:0
Teuta - Inter Escaldes 0:2
Sutjeska - Maccabi Tel Aviv 0:0
Spartak Trnava - Sepsi 0:0
Qarabag - Ashdod 0:0
Astana - Aris Solun 2:0
Larne - Aarhus 2:1
CSKA Sofija - Liepaja 0:0
Valur - Bodo/Glimt 0:3
HB Torshavn - Budućnost 4:0
Ujpest - Vaduz 2:1
RFS - Puskas Akademia 3:0
Olimpija - Birkirkara 1:0
Kopenhagen - Torpedo Žodino 4:1
Laci - Universitatea Craiova 1:0
Gent - Valerenga 4:0
Dinamo Batumi - BATE Borisov 0:1
Petrocub - Sivasspor 0:1
Partizan - Dunajska Streda 1:0
FCSB - Šahter Karagandi 1:0
Hammarby - Maribor 3:1
Lokomotiv Plovdiv - Slovacko 1:0
Basel - Partizani Tirana 3:0
Viktoria Plzen - Dinamo Brest 2:1
KuPS - Vorskla 2:2
AEL Limassol - Vllaznia 1:0
Hafnarfjordur - Rosenborg 0:2
Apollon - Žilina 1:3
Hibernian - Santa Coloma 3:0
Shkupi - Santa Clara 0:3
Molde - Servette 3:0
Linfiled - Borac Banja Luka 4:0
Dundalk - Levadia 2:2

FOTO: V.V./PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!