Ostali sportovi

Titmus uzela Ledecky i olimpijsku titulu, Peaty nedodirljiv na 100 prsno

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.07.2021.
Titmus uzela Ledecky i olimpijsku titulu, Peaty nedodirljiv na 100 prsno

Četiri seta odličja podijeljena su na plivačkom natjecanju gdje uzbuđenja nije nedostajalo. Po jedno zlato otišlo je u Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i SAD...

Kanađanka Margaret Macneil tituli svjetske prvakinje na 100 leptir pridružila je i titulu olimpijske pobjednice. U pravo vrijeme isplivala je svoju najbolju utrku u karijeri i s novim američkim rekordom 55.59 osvojila je zlatno odličje.

Macneil je na okretu bila tek sedma, ali u drugih 50 metara isplivala je fantastično i odnijela pobjedu ispred Kineskinje Yufei Zang i Australke Emme McKeon. Australka je u foto finišu uzela odličje s novim rekordom Oceanije.

Adam Peaty i dalje je nedodirljiv na 100 prsno. Obranio je zlato iz Rija dominantnom utrkom čime već šestu godinu zaredom ne zna za poraz u finalima velikih natjecanja. Tri naslova svjetskog prvaka, dva europskog prvaka i dva olimpijskog pobjednika za sjajnog Britanca.

Peaty je vodio od početka, skoro pola sekunde prednosti imao je već na okretu i bilo je jasno da će ga Arno Kamminga kao glavni konkurent jako teško dostići. Nizozemac se na kraju zadovoljio srebrom.

Rivalstvo između Ariarne Titmus i Katie Ledecky dobilo je novo poglavlje. Nakon što je Australka prekinula niz nepobjedivosti Ledecky na prošlom Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu, sada joj je uzela i olimpijsko zlato.

Ledecky je bila u vodstvu sve do zadnjih 100 metara kada je Titmus podigla ritam, Ledecky to nije mogla pratiti i Australka je otišla do zlata na 400 slobodno. Svjetski rekord Katie Ledecky postavljen prije pet godina u Riju ipak je ostao stajati, Titmus je bila svega 23 stotinke sporija od njega.

Muška američka štafeta na 4×100 slobodno očekivano je uzela zlato ispred vrlo dobrih Talijana i Australaca. Štafeta u sastavu Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker, Zach Apple opravdala je status favorita, od početka je bila u prednosti i nije dopustila iznenađenje.

100 leptir žene:
1. Margaret Macneil (Kanada) 55.59
2. Yufei Zhang (Kina) +0.05
3. Emma McKeon (Australija) +0.13

100 prsno muški:
1. Adam Peaty (Velika Britanija) 57.37
2. Arno Kamminga (Nizozemska) +0.63
3. Nicolo Martinenghi (Italija) +0.96

400 slobodno žene:
1. Ariarne Titmus (Australija) 3:56.69
2. Kathleen Ledecky (SAD) +0.67
3. Bingjie Li (Kina) +4.39

4×100 slobodno muški:
1. SAD 3:08.97
2. Italija +1.14
3. Australija +1.25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!