Konferencijska liga, kvalifikacije, 2. pretkolo, 29.07.2021, 17:00 h, Tsentralniy, Kostanay
Suci: Vladimir Moskaljev, Dmitri Mosjakin, Roman Usačjev (Rusija)
Tobol
Dušan Jovančić 56'
Igor Sergeev 61', 67'
Ashat Tagybergen 118'
4:1(0:0, 3:1) Hajduk
Emir Sahiti 90'+4'
Hajduk

Nova sramota: Hajduk u Kazahstanu primio četiri gola i doživio potop

Matej Kačan • četvrtak, 29.07.2021.
Nova sramota: Hajduk u Kazahstanu primio četiri gola i doživio potop
Foto: Pixsell

Nogometaši Hajduka opet su na nevjerojatan način ispali iz Europe. Iako su imali 2:0, a onda i izborili produžetak, Bijeli su izgubili s 4:1 od Tobola i završili svoj europski put...

Tobol
Tobol
Hajduk
35
Aleksandr Mokin
25
Serhiy Maliy
22
Aleksandr Maročkin
45
Aleksa Amanović
24
Bagdat Kairov
10
Serikžan Mužikov
(do 87')
29
Dušan Jovančić
(do 108')
17
Ruslan Valiulin
87
Zoran Tošić
(do 75')
77
Igor Sergeev
(do 78')
17
Ruben Brigido
(do 87')
Pričuvni igrači
15
Toni Silva
75'
99
Elguja Lobžanidze
78'
13
Azat Nurgalijev
87'
8
Ashat Tagybergen
87'
14
Samat Žarinbetov
108'
 
Trener
Aleksander Moskalenko
44
(do 83')
3
(do 83')
23
(do 112')
29
(do 83')
90
(do 61')
Pričuvni igrači
Trener
Jens Gustafsson

Teško je više naći riječi za načine na koje Hajduk može ispasti iz Europe. Dvije godine nakon Gzire kad se mislilo da gore ne može, novi Hajduk od kojeg se očekivalo mnogo je u Kazahstanu prvo prosuo 2:0 protiv Tobola iz prve utakmice, da bi izborio produžetak te tamo primio i četvrti gol.

135 minuta Hajduk je bio bolji u ovom dvomeču i imo je sigurnu situaciju, 2:0 i kontrolu, ali se onda raspao u samo 15 minuta i kompromitirao sve planove i nade u sezonu. Marko Livaja je nedostajao, ali to nije opravdanje za novu sramotu i blamažu epskih razmjera.

Tobol je očekivano krenuo dosta aktivnije i ofenzivnije, a Hajduk je za razliku od prethodna tri susreta u sezoni ipak stao nešto opreznije na svoju polovicu. Dosta su se Sahiti i Jairo vraćali pomagati bokovima kako bi se ukrotilo najjače oružje domaćina.

Ipak, prvu bolju šansu složili su Bijeli, danas u crveno-plavoj kombinaciji. Lovrencsics je još jednom pokazao sjajan ubačaj, ovaj put je tražio Mlakara na drugoj stativi, ali Slovenac iskosa glavom nije reagirao dobro i loptu šalje pokraj vrata.

Svoju prvu i najbolju prijetnju u prvom dijelu Tobol je složio u 22. kad je Sergejev s lijeve strane iskosa tukao malo pokraj gola nakon izgubljene lopte Hajduka na sredini terena. Osim toga je Tobol pokušavao, ali je Hajduk stajao vrlo disciplinirano i kontrolirao je stanje na terenu.

Kako je početni pritisak Tobola kopnio, tako je i Hajduk polako uzimao loptu u noge, ali nije bezglavo jurišao. Najbolju priliku za Hajduk u prvom dijelu složio je opet Lovrencsics u 38. minuti kad je njegov ubačaj odbijancem stigao na lijevu stranu.

Tamo je bio Sahiti koji se s nekih 12 metara namjestio na desnu nogu, ali je u gađanju suprotnog kuta promašio vrata. Već za dvije minute moglo je biti opasno na drugoj strani kad je Mužikov u prostor proigrao Tošića, ali ovaj nije do kraja iskontrolirao loptu u duelu s Vuškovićem.

Probao je Sahiti za Hajduk još jednom u 43. minuti kad je povukao, driblao i opalio s dvadesetak metara, ali vrlo aktivnog krilnog igrača još nije nagradio gol za jako dobre igre na početku sezone. Ipak, sve je u prvom poluvremenu osim pokoje greške u predaji lopte ukazivalo na to da Hajduk kontrolira susret i mirno ide prema plasmanu. Ništa nije ukazivalo na ono što će se dogoditi u drugom poluvremenu.

Nezgodno je bilo na otvaranju drugog dijela, iz očito Hajdukove najveće boljke - prekida. Odbijala se lopta i prebacivala glavom nakon slobodnog udarca, a u posljednji trenutak je reagirao Mlakar ispred Sergejeva te je spasio Hajduk drame već početkom drugog poluvremena.

A drama se pojavila u 56. minuti, jako nespretno i nesretno za Hajduk. Gosti su se malo previše povukli i dali inicijativu domaćinu, a Dušan Jovančić je u jednom trenutku bez drugog rješenja potegnuo s 25 metara. Nije trebalo biti opasno, ali se lopta odbila od Hajdukovog bloka te je uhvatila Lovru Kalinića na krivoj nozi i ušetala u mrežu.

Hajduk je nakon gola potpuno pao, a pao je već i početkom drugog dijela i u 61. je sve opet na početku. Igor Sergejev napokon je dočekao šansu, pobjegao je iza leđa obrani i primio Tošićevu loptu u prostor. Bio je nemilosrdan i s 13 metara je zakucao loptu iza Kalinića iz zicera u bliži kut pod rašlje.

Ostalo je pola sata da se Hajduk pokuša izvaditi ili preživjeti bez trećeg primljenog gola jer gosti su potpuno potonuli, govor tijela bio je porazan i momentum je bio potpuno na strani Tobola. To se naplatilo u 67. minuti kad je Sergeev pobjegao stoperima i pogodio glavom.

Činilo se da je zaleđe, signalizirao je to i Kalinić, ali suci su ostali nijemi i Hajduk je pred potopom. U 69. pojavio se tračak nade, Sahiti je u borbi za jednu loptu u 16 metara pao, a sudac je pokazao na bijelu točku.

Loptu je uzeo Krovinović, ali je sve danas protiv Hajduka jer mu udarac brani Mokin, a onda skida i odbijanac koji je pucao Biuk. Hajduk nije imao druge nego napasti i posljednjih 20 minuta gledamo očajničke pokušaje da se dođe barem do produžetaka.

Pokušao je Gustafsson i mijenjani, uveo je Diamantakosa, pa čak i Dimitrova u napad kao metu za visoke lopte, ali vrijeme je nemilosrdno curilo dok je kazahstanska obrana čistila redom sve opasnosti.

U regularnom vremenu Hajduk nije stigao do pogotka koji bi ga odveo u produžetak te je ostalo tek pet minuta sudačke nadoknade i nade za Hajduk da se spasi od sramote. I uspio je, barem za 90 minuta jer je nakon gužve u kaznenom prostoru u 94. minuti Sahiti došao do lopte na 11 metara, potegnuo i zatresao mrežu.

Pravila prednosti gola u gostima nema pa je to označilo još 30 minuta igre, drhtanja, živciranja i nade za navijače Hajduka. No, značilo je to i da Gustafsson mora opet malo promiješati karte i naći balans u ekipi nakon pet promjena koje su napravljene u cilju očajničkog hvatanja produžetka i bacanja sve u napad.

Vratio se Dimitrov na stopera i Hajduk je zaigrao s tri stopera u liniji. Tobol se u produžetku opet povukao i čekao, dok je Hajduk morao dominirati posjedom i tražiti priliku kroz blok, ali bez previše rizika jer je pokazao koliko je ranjiv na kontru.

Prvu ozbiljniju šansu imao je Stipe Biuk koji se na lijevoj strani ruba kaznenog prostora namjestio na desnu nogu, ali je slično kao i Sahiti u prvom dijelu za malo promašio vrata gađajući suprotni kut. To je ostala i jedina šansa u prvom produžetku na obje strane.

Najaktivniji je Hajduk bio po lijevoj strani gdje je Biuk pokrenuo momčad, a bio je tu i svježi Ivan Dolček pa s te strane dolazi prvi ozbiljniji prodor u drugom produžetku, preko Dolčeka koji je poslao oštru loptu na peterac koju ipak Mokin kroti uz manje nesigurnosti.

Moglo je biti opasno za Hajduk u 114. minuti nakon nekoliko desetaka minuta mira, ali je Lobjanidze nakon ukradene lopte na 30 metara pucao "nebu pod oblake".

A onda se dogodila 118. minuta i nova kazna za Hajdukov inertan pristup u produžetku. Tagybergen je u Splitu počeo u prvih 11, ovaj put je ušao s klupe u 87. minuti te se našao sam na 25 metara od gola, potegnuo je jer mu nitko nije ušao u blok i lopta je odsjela u mreži nakon nove mlake reakcije Kalinića.

Ostale su samo dvije minute i nadoknada da Hajduk pokuša napraviti isto što i u regularnom dijelu, pogotkom spasiti živu glavu. Probao je u 120. Diamantakos glavom nakon ubačaja Dolčeka, ali pokraj gola, a ostala je samo minuta nadoknade.

Nije to bilo dovoljno i Hajduk na kraju balade ispada iz Europe i nesumnjivo nas čeka burnih nekoliko dana u Splitu.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

Konferencijska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Gzira United0:2Rijeka
Hajduk2:0Tobol
Pogon0:0Osijek
Tobol4:1 *Hajduk
Rijeka1:0Gzira United
Osijek1:0Pogon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!