Ostali sportovi

Stipanović na povratku iz Tokija: 'Još uvijek je teško stišati emocije'

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 04.08.2021.
Stipanović na povratku iz Tokija: 'Još uvijek je teško stišati emocije'
Foto: Pixsell

Od ranog jutra, zagrebačka zračna luka dr. Franjo Tuđman bila je pod opsadom fotoreportera i novinara. Sasvim razumljivo, jer srijeda je dan u kojem u Hrvatsku dolaze dva olimpijska srebra, jedno jedriličarsko Tončija Stipanovića i drugo gimnastičko Tina Srbića.

Dan velikih dolazaka otvorila je simpatična Ruskinja Elena Vorobjeva koja je u Tokiju nastupala pod hrvatskom zastavom. Ona je stigla prva, ranim jutarnjim letom iz Istanbula, zajedno sa svojim trenerom Tončijem Antunovićem. Vidno umorna, ali zadovoljna svojim prvim nastupom, ostala je iskreno iznenađena dočekom u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora. Svoje oduševljenje nije skrivao ni Tonči Antunović kojem su to bile pete Oimpijske igre.

Elena Vorobjeva je u Laser Radialu osvojila 12. mjesto. Napravila je devet negativnih bodova više koji su je stajali nastupa u plovu za medalje. U dosta teškim uvjetima, gotovo potpune izoliranosti, jer jedriličari su bili smješteni u svom posebnom selu, nije bilo lako izdržati taj ritam natjecanja. Nekoliko pogrešaka u posljednja dva plova kad je bila 18. i 23., odnijeli su san o plovu za medalju. Na svom simpatičnom hrvatsko-ruskom, prenijela nam je svoje dojmove o Tokiju.

“Imam malo razočaranje u sebi, ali još uvijek je 12. mjesto visoko mjesta. Nisam znala što točno očekivati. Bilo je nekoliko dana s teškim vremenom, pogotovo onaj zadnji. Puno sam prošla svojih suparnica koja su dosta jake i koje ulažu puno više u svoju pripremu i zato sam puno ponosna. Svi smo dolazili u dobrom raspoloženju i vidjeli smo se međusobno“, kaže Vorobjeva.

Tri sata kasnije, u VIP sobi dočekali smo srebrnog Tončija Stipanovića. Naravno da je tu bio i njegov trener Jozo Jakelić. Prvog Hrvata koji je uspio osvojiti dvije olimpijske medalje, i to istog sjaja, što je pravi podvig, s obzirom na konkurenciju iznimno moćnih jedriličarskih zemalja. Stipanovića su dočekali izaslanici predsjednika Republike, Hrvatskog sabora, Predsjednika Vlade, Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Tončiju Stipanoviću to su bile treće Olimpijske igre zaredom. U Londonu 2012. bio je četvrti i neutješan zbog toga. Sve je naplatio u Rio de Janeiru kad je stiglo olimpijsko srebro. Tokio je samo potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatski ima sjajnog jedriličara i sportaša iznimnoga kova. Skromnost koja je oduvijek krasila dvostrukog olimpijskog osvajača medalje i njegovog učitelja, jasno se vidjela u drhtavom glasu zahvala koje su ih iskreno ganule. Jer novinarske ekipe gurale su se i tražile izjave kao da je stigao Luka Modrić . A to je najveće moguće priznanje za Tončija i Jozu. Vijest koju su objavili na kraju konferencije za medija razveselila je vjerujemo, sve u Hrvatskoj. Tonči Stipanović je odluči jedriti i u Parizu za tri godine.

“Još uvijek je teško spustiti emocije, iako mislim da će erupcija emocija biti kad sletim u Split i kad vidim svoje. Uđeš u tu regatu i svi žele osvojiti tu medalju. Imao sam taktiku, tako da sam se na startu odlučio na visočiji start. Prva dionica niz vjetar me jako iznenadila i na desnoj strani je bolje. Jako je teško ostati miran i to dolazi s godinama i iskustvom na natjecanjima", kaže Stipanović.

FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!