Nogomet

Dinamo nema što izgubiti, ali u slučaju prolaska vrijeme je da se probudi i Uprava

Jan Šneler • srijeda, 25.08.2021.
Dinamo nema što izgubiti, ali u slučaju prolaska vrijeme je da se probudi i Uprava
Foto: Pixsell

Nakon teškog poraza u Tiraspolu, šanse Dinama za prolaz protiv Šerifa doista su svedene na minimum, no Dinamovi igrači imaju barem još 90 minuta da pokažu kako mogu puno bolje odigrati nego u Moldaviji…

U prvom susretu play-offa kvalifikacija za Ligu prvaka, u momčadi Dinama gotovo da ništa nije funkcioniralo. Prolaznu ocjenu mogli bi dobiti tek Luka Ivanušec i Dominik Livaković što je dokaz kako je Dinamo odigrao jednu od najlošijih europskih utakmica u svojoj novijoj povijesti.

Sve ono na što se upozoravalo prije susreta pokazalo se kobnim. Nemoguće je da Dinamova skautska služba nije prepoznala brzinu Adame Traorea ili način na koji će Šerif istrčati tako da je doista teško reći što se točno dogodilo. Nažalost, nakon tog poraza, za vikend su Modri jedva pobijedili Lokomotivu koja je u dobrom dijelu utakmice imala odlične prilike i mogla potpuno dotući Dinamo.

Trener Damir Krznar sigurno ne spava mirno proteklih dana jer je jasno da je i njegova pozicija postala upitna. Nakon tri sjajne europske sezone, nitko ne očekuje od Dinama prolaznost u europskim natjecanjima. Kad se ljestvica postavi visoko, oni koji ispod nje završe, na kraju očigledno ne zadovoljavaju te iste visoke kriterije.

Krznar ima još jedan veliki problem. Dinamo doista nema sreće s ozljedama ove sezone tako da će protiv Šerifa morati zaigrati bez Rasmusa Lauritsena i Dine Perića, a manjih problema imao je i Kristijan Jakić. Za očekivati je da će morati startati s trojicom u obrani, što je svakako rijetkost za Dinamo, a nosi sa sobom i dodatne probleme.

Francois Moubandje koji se ponovno vratio u Dinamo igra u jako lošoj formi i upitno je može li „pokriti“ tu poziciju trećeg stopera s Kevin Theophile-Catherinom i Bartolom Franjićem. Za Franjića znamo da je iznimno polivalentan igrač, no nedoumica ima i oko Theophile-Catherina koji je u prvom susretu na trenutke izgledao kao spori vlak pored Šerifovih brzanaca.

Puno je tu upitnika, ali sigurno je da će Dinamo izaći iznimno ofenzivno jer doista nema što čekati. Krznar se može voditi i onom vječnom egidom da „ne može obrana toliko golova primiti koliko napad može zabiti“, ali to je isto za neka druga vremena jer Dinamo ove sezone ne zabija previše pogodaka, barem ne onoliko koliko se očekivalo.

Objektivno govoreći, za uspjeh u uzvratu, Dinamu trebaju tri stvari. Prvo, odlična igra svih, ali apsolutno svih pojedinaca jer je nužno da Dinamo odigra na visokoj razini, daleko višoj nego u Tiraspolu za prolaz dalje. Drugo, klinička preciznost u napadu. Ne smiju se dozvoliti promašaji čistih šansi, svaka, pa i polu prilika mora se zabiti jer se ipak nadoknađuje nemali zaostatak od tri pogodaka. Konačno, Livaković mora biti na svojoj prepoznatljivoj razini i sačuvati praznu mrežu. Premda nema više pravila o golu u gostima, svaki pogodak Šerifa bio bi koban jer bi u slučaju jednog Dinamo morao postići četiri za produžetke ili pet za prolaz. Nemoguća misija.

Konačno, premda su mnogima nade ugasle, najvjerniji Dinamovi navijači objavili su na internetskim stranicama da pozivaju sve da u velikom broju podrže Modre. Možemo očekivati dobru atmosferu koja će gurati Dinamo do pobjede i nadamo se svi prolaza. Prolaza koji donosi silne milijune eura, šest utakmica u Ligi prvaka i veliki upitnik, odnosno priliku da se probudi i Uprava kluba.

Dinamo nakon susreta ostaje bez Lovre Majera, a obzirom na to da još nije kraj prijelaznog roka, moguće i bez još pokojeg igrača. Premda su dovedena neka imena iz HNL-a, svima bi trebalo biti jasno da s ovim rosterom i problemima koje ima u momčadi što se tiče ozljeda, Dinamo ne može biti konkurentan u Ligi prvaka. U slučaju prolaska, Uprava Dinama zajedno s trenerom i sportskim direktorom Krznarom mora pronaći načina da dovede adekvatna pojačanja. To nisu puste želje već nužnost jer Dinamo više nije klub od prije desetak godina kada su se nastupi u Ligi prvaka gledali s podsmijehom.

Uzvratnu utakicu play-offa Konferencijske lige između Rijeke i PAOK-a pogledajte u četvrtak u 19:45 na RTL-u.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!