Nogomet

Slovenija na Poljudu: Utakmica za donošenje suda o 'novoj' Hrvatskoj

Matej Kačan • utorak, 07.09.2021.
Slovenija na Poljudu: Utakmica za donošenje suda o 'novoj' Hrvatskoj

Nakon dvije napadački poprilično blijede partije, ali i sasvim solidna četiri boda s dva gostovanja u Rusiji i Slovačkoj, Vatrene čeka utakmica sa Slovenijom na Poljudu koja bi mogla dati odgovore na mnoga pitanja oko ove nove, dosta promijenjene ekipe...

Nakon ispadanja u osmini finala Eura protiv Španjolske, izbornik Zlatko Dalić najavio je da ostaje na klupi i da ima misiju plasmana na SP 2022., ali je i najavio mnoge promjene. Izlaskom popisa za reprezentativni prozor u rujnu, te je promjene i učinio.

Neki od "senatora" odjednom su ispali, donedavno je bilo zaista nezamislivo vidjeti popis reprezentacije bez imena poput Vrsaljka, Rebića, Petkovića, Kalinića i ostalih, a dodatno prisilno osvježavanje ekipe donijele su i ozljede Luke Modrića i Ante Budimira.

Tako je kvalifikacije nastavila neka nova reprezentacija, uvelike drukčija u odnosu na onu koja ih je započela na proljeće, a na izborniku je ostalo da svu silu novih imena uigra, opravda njihove pozive i stvori neku novu momčad.

Je li u tome uspio? Mišljenja su zasad podijeljena, ali je nekakav konsenzus u javnosti da je rezultat svakako bolji od dojma. Hrvatska u Moskvi i Bratislavi nije stvorila mnogo, Dalić je mijenjao i pokušavao, ali se na kraju pišu četiri boda.

Remi u gostima kod glavnog konkurenta i pobjeda kod Slovačke na papiru su zaista solidni rezultati i žetva bodova, ali razlika od alarma i panike do solidne situacije samo je jedan sjajan udarac Marcela Brozovića u Slovačkoj.

S dva 0:0 rezultata izbornik i igrači bili bi pod mnogo većim pritiskom koji i ovako postoji jer mnogi nisu zadovoljni izgledom reprezentacije i igrama koje svjetski viceprvaci pružaju još od tog finala u Moskvi 2018.

Zato će Slovenija dati odgovore na mnoga pitanja. Jedina domaća utakmica u ovom prozoru, najavljuje se i dvadesetak tisuća navijača, tu je i imperativ osvete za šamar u Ljubljani na samom startu kvalifikacija. Kad se sve zbroji, vrlo lako moguće i ključna utakmica kvalifikacija, uz onu protiv Rusije kod kuće.

"Je li Dalić pravi čovjek za smjenu generacija? Pripada li Hrvatska i dalje gornjem ešalonu svjetskih ekipa ili su egal utakmice protiv srednje europske klase sad realnost? Kako ćemo bez Luke Modrića? Jesmo li popravili obranu, jesmo li našli špicu? Kojim sustavom igrati?"

Sve gore navedeno još su poprilično otvorena pitanja. Dalić je napravio mnoge promjene na popisu, ali na terenu to i dalje izgleda vrlo slično kao u protekle tri godine, ne s mnogo uigranosti i smisla i uz nadu u individualnu kvalitetu.

Zato Hrvatskoj na Poljudu večeras treba prava, uistinu dominantna partija i pobjeda. Nešto slično onoj večeri u Bratislavi u kvalifikacijama za EURO ili Mađarskoj baš u Splitu, 90 minuta u kojima će Vatreni pokazati da su i dalje klasa i da ovakve utakmice mogu riješiti uz autoritet i rutinu.

Slovenija definitivno neće biti orah koji se lako otvara, Matjaž Kek u dušu poznaje hrvatski nogomet, kao i cijela slovenska reprezentacija jer utjecaj hrvatskog nogometa na slovenski je velik. Ima tu nekoliko klasa na vrlo visokoj europskoj, pa i svjetskoj razini i suparnik nije za podcijeniti.

Pokazala je to i pljuska u Ljubljani koja nas je dobrano spustila na zemlju, ali završiti najavljivano najteži set utakmica sa sedam bodova i na diobi vrha ljestvice opet bi barem malo kupilo mira za Dalića.

"Drago mi je da igrači prihvaćaju sve što se dogovorimo na sastanku, a to kako su se danas borili dokaz je koliko im je stalo i potvrda da je atmosfera sad ipak puno bolja. Napravili smo ogroman pomak naprijed i to bez Luke Modrića", kazao je Dalić nakon Slovačke.

Svakako bi svi htjeli vidjeti napredak na terenu, a ne priče o atmosferi, ali baš je atmosfera i kohezija taj faktor koji je Dalića i srebrne Vatrene nosio do uspjeha i statusa heroja. I dalje izbornik ispunjava sve postavljene ciljeve koji se nekako s vremenom smanjuju, ali ni na jednom ispitu još nije pao.

Tako treba nastaviti i protiv Slovenije, ali je napokon vrijeme za pokazati korak više, napredak. Raduju četiri utakmice bez primljenog gola u kvalifikacijama, bolje branjenje prekida i drugih lopti, to je dokaz da su neki nedostaci dobro detektirani.

No, sad slijedi nadogradnja, poboljšanje igre prema naprijed kako bi se navijačima vratio onaj ushit i uzbuđenje gledanja reprezentacije. Vatreni posao odrađuju, ali moraju donijeti i dojam i stil. Za to treba vremena, ali Slovenija je prava stanica za krenuti tim putem.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!