Ostali sportovi

Fantastičan preokret hrvatskih odbojkaša protiv domaćina Estonije!

Branimir Korać, HINA • utorak, 07.09.2021.
Fantastičan preokret hrvatskih odbojkaša protiv domaćina Estonije!

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nadomak je plasmana u osminu finala Europskog prvenstva nakon 3:2 (20:25, 22:25, 25:18, 26:24, 15:9) pobjede protiv domaćina Estonije u susretu 4. kola skupine D u Tallinnu.

Hrvatski odbojkaši nakon četiri odigrana susreta imaju po dvije pobjede i dva poraza, dok je Estonija pala na omjer 1-3.

Najbolji u reprezentaciji Hrvatske bio je Marko Sedlaček sa 21 poenom, po 15 su dodali Ivan Raič i Filip Šestan, dok je Renee Teppan sa 32 poena bio uvjerljivo prvo ime u sastavu Estonije.

Do pobjede protiv Estonije Hrvatska je stigla velikim preokretom jer je domaća reprezentacija u punoj dvorani svojih navijača u Tallinnu vodila sa 2:0 u setovima.

Početak dvoboja bio dobar za Hrvatsku koja je povela sa 6:3, no to je boli sve pozitivno što su izabranici Emmanuelea Zaninija u prvom setu. Estonci su servisom Aganitsa vrlo brzo anulirali zaostatak, a brzo i poveli sa 12:9. Do kraja tog prvog seta Hrvatska se više nije uspjela vratiti u konkurenciju.

Drugi je set krenuo vrlo loše za Hrvatsku, Estonija je imala vodstvo 10:4, no Hrvatska se vratila već do 11:11, a s tri uzastopna uspješna bloka i povela sa 20:18 te stigla u dobitnu pozciju. Nažalost, ponovno se servis Aganitsa pokazao kao nerješiv problem pa je Estonija preokrenula i stigla do vodstva 23:21 koje su pretvorili u pobjedu u toj dionici sa 25:22.

Hrvatska je odlučno krenula u treći set, stvorila prednost 10:4, Estonija se približila na 11:9 samo da bi Sandro Dukić serijom sjajnih servisa odveo Hrvatsku do 15:9 te domaća selekcija više nije zaprijetila.

Završnica četvrtog seta bila je vrlo napeta, Šestan je odličnim servisom donio Hrvatskoj vodstvo 19:17, zatim je Marko Sedlaček odličnim napadima držao tih dva razlike do 22:20, a onda je Oliver Venno s dva odlična servisa prednost okrenuo na stranu Estonije koja je povela sa 23:22 i stigla na dva poena od pobjede. Srećom, tada je "proradio" hrvatski blok, prvo je Šestan poentirao za 24:23, da bi Dukić zaustavio napad Estonije za 26:24.

Peti je set protekao u donijaciji Hrvatske, razigrao se tehničar Žukovski, Raič je "bombama" na servisu odveo Hrvatsku na 4:1, Estonci su zardali s pogreškama i vrlo je brzo bilo 10:4, pa zatim i 13:6 za Hrvatsku koja je tako mirno privela susret u svoju korist.

Hrvatsku do kraja natjecanja u skupini očekuje još dvoboj protiv Slovačke u srijedu od 16 sati, no već sada je praktički osigurala treće ili četvrto mjesto u skupini jer ima pobjedu više od Estonije i Latvije, koja je ranije u utorak izgubila od Njemačke, a i Estonci i Latvijci do kraja natjecanja u skupini trebaju odigrati još po jedan susret i to protiv velikog favorita Francuske, koja je svolija olimpijsko zlato prije mjesec dana u Tokiju i koja je pobijedila u sva svoja prva tri nastupa u Tallinnu. U slučaju da Estonija ili Latvija ne iznenade Francusku, Hrvatskoj će i ove dosadašnje dvije pobjede, u subotu je sa 3:2 svladala Latviju, biti dovoljne za prolazak u osminu finala.

Vodeća je Francuska s omjerom 3:0, slijedi Njemačka sa 3:1, pa Hrvatska sa 2:2. Latvija i Estonija su na omjeru 1:3, a Slovačka na 1:2.

FOTO: CEV/HOS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!