Nogomet

Sport petkom: Cibona i Split otvaraju regionalnu priču, počinje Laver Cup

Branimir Korać • petak, 24.09.2021.
Sport petkom: Cibona i Split otvaraju regionalnu priču, počinje Laver Cup
Foto: Pixsell

Zanimljiv sportski petak je pred nama. Nedostaju četiri od pet liga petice, nema HNL-a, ali zato nas očekuje nekoliko vrlo zanimljivih sportskih događaja...

Bundesliga, šesto kolo: Greuther Fürth - Bayern (20:30)

U prvom susretu šestog kola Bundeslige Bayern gostuje kod Greuther Fürtha. Ako maknemo remi 1:1 iz prvog kola u gostima kod Borussije Mönchengladbach, Bayern je u naredna četiri kola upisao četiri pobjede u gol razliku nevjerojatnih 19:3. Samo u zadnja tri kola zabio je čak 16 golova i nije imao milosti prema svojim protivnicima.

Što može Greuther Fürth izvući iz ovog susreta? Vjerojatno vrlo malo. Trenutno se nalazi na zadnjem mjestu na ljestvici, zabio je samo tri gola u prvih šest kola, ali zato je primio 13 pogodaka što je najviše uz Bochum u ligi. Bochum je u prošlom kolu teško stradao kod Bayerna i izgubio s čak 7:0.

Malo razloga za optimizam imaju u Greuther Fürthu, u dosadašnjih pet odigranih utakmica uhvatili su samo jedan bod i to kod kuće protiv još jednog konkurenta u borbi za opstanak Arminije iz Bielefelda. Inače Arminia je uz Eintracht i Greuther Fürth jedina momčad koja nema nijednu pobjedu. Bayernu će ova utakmica ujedno biti i dobra priprema za dvoboj Lige prvaka protiv kijevskog Dynama koji je na rasporedu sljedeći.

Protiv Kijevljana će također tražiti pobjedu, u Bundesligi gura dobro, u Ligi prvaka je krenuo velikom 3:0 pobjedom na Camp Nouu i tražit će kontinuitet dobrih rezultata u ova dva naredna dvoboja.

ABA liga, prvo kolo

Kreće nova sezona ABA lige. Prvi su u akciji Cibona i Split i to na vrlo teškim gostovanjima. Cibona gostuje u Baru kod Mornara, a Split u Beogradu kod Crvene zvezde.

Cibosi su u pripremama izgledali dobro, najupečatljiviji nastup imali su na pripremnom turniru u Opatiji gdje su svladali višestruko skuplji Partizan te Pesaro koji vodi Aco Petrović. Na tom turniru vidio se potencijal momčadi koja je danas godinu dana iskusnija i bolja. Koliko će biti konkurentna u ABA ligi, vrlo brzo će postati poznati. Prvi protivnik je Mornar koji je već odradio prvu službenu utakmicu u novoj sezoni i nije dobro prošao, u kvalifikacijama Fibine Lige prvaka visoko je poražen od Kaleva.

"Prva utakmica ABA lige i gostovanje u Baru protiv jako kvalitetne i iskusne ekipe Mornara, oni ulaži zadnjih godina u ekipu i imaju velike ambicije te dobre rezultate. Nitko nije favorit na njihovom terenu pa tako ni mi, dobro smo trenirali, imali dobre rezultate u pripremnom periodu i na otvaranju prvenstva protiv Alkara te dolazimo odigrati dobru utakmicu i dati svoj maksimum. Nadamo se i nekom rezultatu i ako to ostvarimo bit ćemo jako zadovoljni", poručio je trener Cibone Vladimir Jovanović.

Što se tiče Splita, on ima po svim parametrima još teži posao. Situacija je daleko od idealne, nakon prošle sezone klupu je napustio Mile Karakaš, a zamijenio ga je Srđan Subotić, kasno se krenulo sa sklapanjem momčadi i dovođenjem pojačanja što je utjecalo i na same pripreme. Split je nastupio na kvalifikacijskom turniru Fibine Lige prvaka, slavio je protiv Ciprana pa ispao od Švicaraca. Prije dva dana poražen je od Cedevite junior u hrvatskom prvenstvu, a jučer ga je Grad Split odbio za financijsku injekciju. Sve to je dosta nezgodno uoči dosta teškog gostovanja kod jednog od glavnih favorita za titulu.

"Bit će zanimljiva sezona, čeka nas niz teških i kvalitetnih utakmica, a dvoboj s Crvenom zvezdom spada u red takvih. Domaćini su ekipa iz samog vrha ABA lige, s jakim rosterom, utakmica će biti pravi test za nas. Naravno, dat ćemo sve od sebe, pokušati parirati Zvezdi u svim segmentima igre", kaže trener Splita Srđan Subotić.

ABA liga, prvo kolo:
Mornar - Cibona 18:00
Crvena zvezda - Split 20:00

Laver Cup, prvi dan

Danas počinje ovogodišnje izdanje Laver Cupa. Natjecanje je to u kojem se bore dva tima, jedan predstavlja Europu, a drugi ostatak svijeta. Izbornik Europe Björn Borg odlučio se za Danila Medvjedeva, Stefanosa Tsitsipasa, Alexandera Zvereva, Andreja Rubljova, Mattea Berrettinija i Caspera Ruuda. Sva šestorica igrača su iz Top 10 svjetskog tenisa.

Izbornik ostatka svijeta je John McEnroe i on nema tako kvalitetan izbor igrača kao Borg, no i dalje je tu dosta nagaznih mina. Najbolje rangirani igrač ostatka svijeta je Felix Auger-Aliassime koji je 11. na svijetu, a tu su još i Denis Shapovalov, Diego Sebastian Schwartzman, Reilly Opelka, John Isner i Nick Kyrgios.

Sva tri dana na rasporedu su po četiri susreta u singlu i jedan u konkurenciji parova, prvog dana pobjeda vrijedi jedan bod, drugog dana za pobjedu se dobivaju dva boda, a trećeg dana po tri boda. Prvi koji dođe do 13 bodova je pobjednik.

Današnji program u Bostonu otvaraju Casper Ruud i Reilly Opelka, nakon njih se sastaju Berrettini i Auger-Aliassime, zatim Rubljov i Schwartzman te u konkurenciji parova Berrettini i Zverev protiv Isnera i Shapovalova. Kompletan program počinje u 21 sat po hrvatskom vremenu.

Liga prvaka, kvalifikacije: OSC Budimpešta - Jadran Split (20:30)

Vaterpolisti splitskog Jadrana nastavljaju bitku za sljedeću rundu kvalifikacija Lige prvaka. Na turniru u Podgorici izgledaju jako dobro te su u prva dva nastupa upisali isto toliko pobjeda. Bili su uvjerljivi i protiv Jadrana iz Herceg Novog i Apollona Smirnisa. Inače, u skupini je sedam momčadi, a prve četiri idu dalje. Prolaz Jadrana ne bi smio doći pod znak pitanja.

Danas je na rasporedu najteži susret za Jadran, igrat će protiv mađarskog OSC-a, vrlo jake momčadi koja u svojim redovima ima niz mađarskih reprezentativaca. No i Jadran se itekako pojačao uoči nove sezone i to se vidi na ovom turniru na kojem je bio vrlo uvjerljiv protiv nimalo bezazlenih protivnika.

U prošlom kolu protiv Apollona Jadran je imao sjajnu realizaciju igrača više 9/12 i ako nastavi tako igrati i protiv OSC-a, imat će jako dobre šanse za pobjedu.

Čak i u slučaju poraza u ovom susretu, imat će i dalje jako dobre šanse za prolaz. Čekaju ga još tri susreta protiv Sinteza (omjer 1-2), Enke iz Istanbula (1-2) i litavskog Zaibasa (0-3).

Ostali događaji dana

Prvi dan Zagreb judo Grand Prixa

Četvrtfinala ATP turnira u Nur-Sultanu i Metzu te WTA turnira u Ostravi

Portugalska liga, sedmo kolo:
Sporting - Maritimo 20:00
Gil Vicente - Porto 22:15

Tursko prvenstvo, sedmo kolo:
Altay - Bešiktaš 19:00

Svjetsko prvenstvo u futsalu, osmina finala:
Uzbekistan - Iran 18:30
Portugal - Srbija 19:00
Španjolska - Češka 19:00

Formula 1, VN Rusije, prvi i drugi trening

WTT Contender Doha, četvrtfinale:
Andrej Gaćina - Darko Jorgič 11:00

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3387:23+6487
2Bayern 3392:41+5172
3Stuttgart 3374:39+3570
4RB Leipzig 3375:37+3864
5Borussia D. 3364:43+2160
6Eintracht Frankfurt 3349:48+146
7Hoffenheim 3362:64-243
8Freiburg 3344:56-1242
9Heidenheim 3346:54-839
10Augsburg 3349:58-939
11Werder Bremen 3344:53-939
12Wolfsburg 3340:53-1337
13Borussia M. 3356:63-734
14Bochum 3341:70-2933
15Mainz 05 3336:50-1432
16Union Berlin 3331:57-2630
17Köln 3327:56-2927
18Darmstadt 3330:82-5217

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!