Nogomet

Sport subotom: Dan bogat događanjima, nastavljaju se nogometna prvenstva, kreću vaterpolisti

Branimir Korać • subota, 02.10.2021.
Sport subotom: Dan bogat događanjima, nastavljaju se nogometna prvenstva, kreću vaterpolisti
Foto: Pixsell

Svaka subota je sportski dan pa tako iznimka nije niti ova. Očekuje nas niz velikih događanja, a u akciji će biti i brojni hrvatski sportaši...

HT Prva liga, 11. kolo

Danas su na rasporedu dva susreta u HT Prvoj ligi. U prvom terminu od 17 sati u Kranjčevićevoj se sastaju Lokomotiva i Slaven Belupo. Pobjeda treba i jednima i drugima, nisu u najboljem rezultatskom nizu.

Lokomotiva je u prošlom kolu gostovala na Poljudu i izgubila od Hajduka 1:0 golom Marka Livaje. Nakon tog dvoboja bilo je nezadovoljstva dijeljenjem pravde Ivana Bebeka, a sve je eksplodiralo nakon što je u javnost izašla Bebekova snimka u kojoj vrijeđa Hajduk.

Čak niti u tom dvoboju Lokomotiva nije bila loša igrala je solidnu utakmicu, no nije mogla do bodova. Protiv Slaven Belupa ipak očekuje još bolji nastup i pobjedu, ali svjesna je da to neće biti lako.

"U subotu će i Slaven Belupo tražiti tri boda, kao što i mi očekujemo da ćemo utakmicu odvesti u našu korist. Očekuje nas težak susret, nadam se da će biti otvorena utakmica i da će se i jedna i druga ekipa htjeti nadmetati. Što se tiče kadra, tri žuta akumulirana kartona imaju de Haas i Cipetić. Napravit ćemo potrebne promjene, neki su već igrali, neki će prvi put dobiti priliku u prvenstvu. Siguran sam da će igrači koji će ući odgovoriti potrebama i zadatku", kaže Silvijo Čabraja.

Zoran Zekić tijekom tjedna dobio je još jedno pojačanje, za Slaven Belupo potpisao je Zoran Kvržić koji će imati pravo nastupa već u ovoj utakmici. Kvržić će vjerojatno krenuti s klupe te bi mogao dobiti određenu minutažu u drugom poluvremenu.

"Želimo odigrati dobru utakmicu koja će na kraju biti nagrađena i bodovima. Igramo s ekipom koja je dobra, motorična i bez opterećenja, a usudio bih se reći da i mi i Lokomotiva u zadnjim kolima igramo bolje nego što rezultati to govore. Moramo biti disciplinirani i odgovorni tijekom svih 90 minuta", poručio je Zekić.

U drugom susretu od 19:05 u Puli se sastaju Istra 1961. Dvoboj je to koji uvijek privlači pozornost neovisno o kvaliteti i formi. Istra 1961 je po tim mjerilima autsajder, ali znaju Riječani jako dobro da su u Puli često teško dolazili do pobjeda.

"Pred nama je teška utakmica protiv momčadi koja je jedna od najboljih u ligi. Drugi put se susrećemo s njima ove sezone, na prvoj utakmici smo imali dosta poteškoća, posebno u prvom poluvremenu, zato taj dio ovoga puta moramo popraviti i ravnopravno natjecati se s njima. Zadnje tri utakmice odradili smo dobro i imamo dobar rezultat, sada ćemo pokušati zadržati taj niz", kaže trener Gonzalo Garcia.

Goran Tomić ovaj tjedan se oporavljao od svih šokova iz Velike Gorice, a ono što očekuje od svojih igrača je da zaborave taj susret i odigraju pravu utakmicu u Puli. Riječanima je bitno da ne dopuste takvu dekoncentraciju u fazi obrane kakva im se događala u nekim susretima ove sezone.

"Ozbiljnu utakmicu očekujemo, to su uvijek posebne tenzije. Želimo nastaviti pobjeđivati, ali moramo popraviti neke stvari iz prošle utakmice. Uvijek sam govorio da Rijeka treba igrati atraktivan i napadački nogomet, ali moramo izbjeći ove stresove što priuštimo navijačima i sami sebi. Radili smo ovaj tjedan na tome da zadržimo tu stabilnost i da budemo čvršći i kompaktniji te da ne primamo olako golove. Već neko vrijeme Istrani igraju na isti način, lijepo za oko i vidi se kakav stil njeguju. U odnosu na prošlu našu međusobnu momčad dosta su se pojačali, dobro smo ih proučili i bit ćemo spremni", ističe Tomić.

Lige petice

Englezi igraju susrete sedmog kola, a ističu se dva susreta u kojima su u akciji engleski predstavnici u Ligi prvaka. Manchester United dočekuje na svom travnjaku Everton koji ima velikih problema s izostancima i Ronaldo i društvo trebali bi to iskoristiti, posebno nakon što su golom u zadnjim sekundama svladali Villarreal u Ligi prvaka.

Pobjedu treba pod svaku cijenu Chelsea koji je ušao u mini krizu. U goste mu dolazi Southampton koji se specijalizirao za remije i skupio ih je već četiri. Chelsea ne može računati na Kantea koji je bio pozitivan na koronavirus, a Mateo Kovačić trebao bi ostati u prvih 11.

Francuzi danas nemaju velikih utakmica, ali zato su u Italiji na rasporedu dva zanimljiva dvoboja. Ivan Jurić s Torinom u gradskom derbiju igra protiv Juventusa. Obje momčadi izgledaju sve bolje i mogao bi to biti jako dobar susret. Jurić je već imao s Veronom dobrih iskustava protiv Juventusa i zna kako se treba postaviti.

U kasnijem terminu očekuje se još jedan zanimljiv dvoboj između Sassuola i Intera. Inter je daleko najefikasnija momčad talijanskog prvenstva s 20 golova u šest kola dok je s druge strane Sassuolo postigao tek šest golova. Teško zabija, ali i teško prima golove te će Inter biti na pravom iskušenju.

Nama zanimljiv dvoboj na rasporedu je u Njemačkoj gdje Sosin Stuttgart dočekuje Kramarićev Hoffenheim. Obojica bi trebali krenuti od prve minute, a Hoffenheim s tri boda prednosti ulazi u ovaj susret.

U Španjolskoj je utakmica dana na punom Wanda Metropolitanu gdje Atletico dočekuje Barcelonu. Problemi i jednih i drugih su jako dobro poznati, a ovo je još jedna utakmica za koju se nagađa da bi mogla biti posljednja Koemanova u Barceloni.

1. HRLŽ: Podravka - Lokomotiva (18)

Prvi put ove sezone sastaju se Podravka i Lokomotiva. Njihovi međusobni dvoboji uglavnom odlučuju o prvakinjama države, vrlo rijetko prosipaju bodove u ostalim susretima pa je tako svaki njihov međusobni dvoboj malo finale hrvatskog prvenstva.

I Podravka i Lokomotiva dosad su bile vrlo uvjerljive i imaju stopostotan učinak u prvenstvu. Lokomotiva je trenutno na vrhu zbog bolje gol razlike, a posebno impresivan bio je nastup u prošlom kolu u kojem je Lokomotiva utakmicu završila serijom 18:0 protiv Koke. No gošće iz Varaždina završnicu su odradile s mladim igračicama jer je bilo jasno tko će slaviti.

Podravka uz hrvatsko prvenstvo igra i Ligu prvakinja gdje je krenula odlično i visoko slavila protiv Budućnosti, no onda su krenule teže protivnice i porazi. No Podravka je i dalje ekipa u stvaranju, dosta je tu novih igračica koje se tek trebaju posložiti. Jedna od njih je i Larissa Kalaus koja će biti velika prijetnja svojem bivšem klubu.

"Pripremamo se dobro i znamo što nas očekuje. Znamo koji nam je zadatak, ali poštujemo Lokomotivu i trenera Šoštarića. Znamo da je u posljednjoj utakmici Podravka Vegete i Lokomotive u Kupu ta ekipa dobila sa znatnom gol razlikom i to apsolutno poštujemo. Pripremamo se i želimo pokazati da je ovo druga ekipa u ovom trenutku. Očekujem dobru igru, ali i sigurnu i uvjerljivu pobjedu", poručio je trener Podravke Neven Hrupec.

1. HVL, prvo kolo

Kreće nova sezona hrvatskog vaterpolskog prvenstva s dosta izmijenjenim ulogama. Jug je i dalje prvi favorit za titulu prvaka, Dubrovčani su ostali bez dijela važnih igrača, ali su jednako tako doveli i kvalitetna pojačanja. I dalje imaju najbolji roster i gledajući na duže staze neće ih biti lako skinuti. Tu su svakako najveće zvijezde Maro Joković, Loren Fatović, trojica vrlo kvalitetnih grčkih reprezentativaca...

Najbliži njima je splitski Jadran koji je napravio veliki posao dovođenjem Nikše Dobuda, Luke Bukića, Konstantina Harkova. Riječ je o momčadi koja je slagana za borbu s Jugom i nipošto se neće zadovoljiti ničim ispod drugog mjesta.

Mladost je aktualni prvak, ali je financijska situacija dosta loša i momčad se raspala. Ove godine Mladost će biti vrlo mlada i vrlo je upitno koliko će moći. Solaris ima solidnu momčad, treba vidjeti koliko može i Primorje...

Prvo kolo Jadranu, Jugu i Mladosti donosi dvoboje u kojima su izraziti favoriti protiv POŠK-a, KPK-a i Medveščaka.

Ostali važniji događaji

Premier liga, sedmo kolo:
Manchester United - Everton 13:30
Burnley - Norwich 16:00
Chelsea - Southampton 16:00
Leeds - Watford 16:00
Wolverhampton - Newcastle 16:00
Brighton - Arsenal 18:30

Ligue 1, deveto kolo:
Montpellier - Strasbourg 17:00
Nice - Brest 21:00

HT Prva liga, 11. kolo:
Lokomotiva - Slaven Belupo 17:00
Istra 1961 - Rijeka 19:05

Druga HNL, osmo kolo:
Dubrava - Inter 15:30
Dugopolje - Kustošija 15:30
Jarun - Dinamo II 15:30
Osijek II - Opatija 15:30
Rudeš - Solin 15:30
Varaždin - Croatia Zmijavci 18:00

Serie A, sedmo kolo:
Salernitana - Genoa 15:00
Torino - Juventus 18:00
Sassuolo - Inter 20:45

Bundesliga, sedmo kolo:
Borussia D - Augsburg 15:30
Hertha - Freiburg 15:30
Stuttgart - Hoffenheim 15:30
Wolfsburg - Borussia M 15:30
RB Leipzig - Bochum 18:30

La Liga, osmo kolo:
Osasuna - Rayo Vallecano 14:00
Mallorca - Levante 16:15
Cadiz - Valencia 18:30
Atletico Madrid - Barcelona 21:00

ABA liga, drugo kolo:
Krka - Mornar 17:00

HT Premijer liga, treće kolo:
Vrijednosnice Osijek - Škrljevo 17:00
Šibenka - Zabok 18:00
Alkar - Sonik Puntamika 19:00

Prva liga, drugo kolo:
Kaštela - Zapruđe 17:00
Hermes Analitica - Bosco 18:00
Samobor - Dinamo Zagreb 18:00
Medveščak - Kvarner 19:00

Premijer liga žene, prvo kolo:
Medveščak - Brod na Savi 16:30
Split - Ragusa 17:45
Pula Moviter - Mursa Osijek 18:00

Polufinale ATP San Diego, ATP Sofija, WTA Chicago, finale WTA Nur-Sultan

Paket24 Premijer liga, četvrto kolo:
Dubrovnik - Bjelovar 14:00
PPD Zagreb - Poreč 17:30
Moslavina - Sesvete 18:30
Rudar - Dubrava 19:00
Trogir - Nexe 19:00
Varaždin - Zamet 19:00
Vinkovci - Gorica 19:00
Umag - Karlovac 20:00

1. HRLŽ, četvrto kolo:
Koka - Osijek 16:30
Umag - Trogir 17:00
Zelina - Bjelovar 17:00
Zrinski - Dugo Selo 17:30
Podravka - Lokomotiva 18:00
Trešnjevka - Sesvete 19:45

CRO Race, peta etapa

1. HMNL, prvo kolo:
Futsal Dinamo - Universitas 19:00
Crnica - Square 20:30

Eurokup, kvalifikacije: Šturm - Solaris 19:45

1. HVL, prvo kolo:
Jadran - POŠK 19:00
KPK - Jug 19:00
Medveščak - Mladost 19:45
Primorje - Mornar 20:00

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!