Nogomet

Sport utorkom: Mladi Vatreni na novom ispitu, dalmatinski derbi na Višnjiku

Matej Kačan • utorak, 12.10.2021.
Sport utorkom: Mladi Vatreni na novom ispitu, dalmatinski derbi na Višnjiku
Foto: Pixsell

Sportski utorak uglavnom je u znaku košarke, što europske, što domaće, što regionalne, a uz bogat košarkaški dan imamo i nove obveze U-21 hrvatske nogometne reprezentacije...

Kvalifikacije EP U-21: Azerbajdžan - Hrvatska

Mladi Vatreni nastavljaju svoj, zasad vrlo uspješan put prema Europskom prvenstvu. U-21 reprezentacija je u dosadašnje tri utakmice upisala isto toliko pobjeda, a listopadski će ciklus zaključiti protiv Azerbajdžana u gostima.

Sjajna prilika za zaključenje prve četiri utakmice s maksimalnim učinkom jer treba ostati u korak s Austrijom koja uz utakmicu više ima jednako bodova, a dva susreta s Austrijancima tek trebaju doći.

Azerbajdžan nije oduševio, ima tek bod u tri susreta, a taj jedan osvojio je prije četiri dana kod kuće protiv Finske. Hrvatska je, pak, u uzbudljivom susretu protiv Norveške u Varaždinu uzela 3:2 pobjedu.

Prvi susret Hrvatske i Azerbajdžana u Velikoj Gorici obilježio je sjajan početak Vatrenih kad su u prvih pola sata Sučić i Šimić riješili susret i postavili konačnih 2:0. Ovaj put Sučića nema jer je priključen seniorskoj vrsti, ali dovoljno kvalitete ova reprezentacija svejedno ima.

" Svjesni smo da smo bolji, ali neće biti jednostavno nakon dugog puta tamo i potrošnje na ovoj utakmici. Neće to biti lagan posao i mi ćemo napraviti sve da i dečki to shvate i onda bi trebalo biti sve u redu", kazao je Igor Bišćan u najavi susreta.

ABA 2 liga: SPARS - Vrijednosnice Osijek

ABA 2 liga krenula je svojim prvim turnirom koji se održava u Zlatiboru, a jedini hrvatski predstavnik ove se godine promijenio. Gorica je odustala od natjecanja te je otišla u Alpe Adria Kup, a na njeno mjesto stigle su osječke Vrijednosnice.

Prvi suparnik u Zlatiboru nije nimalo lak, momčad Sparsa i prošle je sezone pokazala koliko je opasna. Sarajlije su poražene u finalu ovog natjecanja od Studentskog centra, a onda su u razigravanju za popunu mjesta u ABA ligi pošteno namučile Split u tri utakmice.

BiH je u odnosu na prošlu sezonu slabija za dva ključna igrača. Kenan Kamenjaš otišao je u SC Derby, dok je Amar Gegić nastavio oduševljavati, sad u dresu Cibone. Premijer liga BiH nije krenula pa Sparse u natjecateljskom ritmu još nismo imali prilike vidjeti.

S druge strane, Osijek je promijenio trenera na ljeto te je s klupe otišao Stipe Šarlija, a sjeo je Marko Mandić. Složena je dosta mlada momčad koja će sigurno imati oscilacije i pitanje je koliko dobro može dogovoriti na snagu ovog natjecanja koje je ipak razina više.

Da će promjena i oscilacija u formi biti pokazala je i HT Premijer liga gdje je VROS krenuo s dvije uvjerljive pobjede nad Sonikom i Zabokom, ali je potom upisao dva glatka poraza od Škrljeva i Cedevite Junior. Polovičan omjer protiv ekipa koje bi trebale biti negdje sličnog ranga, očito je da se još treba raditi.

HT Premijer liga, peto kolo

Već u utorak kreće peto kolo HT Premijer lige, i ono odmah prvog dana donosi dalmatinski derbi i reprizu dva prošlosezonska finala. Zadar i Split su prijateljski klubovi, ali su prošle sezone razvili određeno rivalstvo i ova utakmica sigurno plijeni pažnju.

Na vrhu je gužva i obje ekipe dočekuju susret u istoj formi i omjeru: 3-1 u Premijer ligi i 0-3 u abaligaškom društvu. Splićani su poraženi na gostovanju u Podgorici kod Budućnosti iako su pružili sjajan otpor, dok su Zadrani nakon poraza od Cibone u ABA ligi smogli snage svladati Furnir.

Branitelj naslova i domaćin u susret ulazi znatno oslabljen. Neće biti stranaca Cartera i Lukovića zbog ozljeda, a zbog problema s kožom i osipanjem nema ni mladog centra Tomislava Buljana.

Dok se Ivanu Perinčiću stolica već ozbiljno trese zbog poraza od Škrljeva, SC Derbyja i Cibone, Srđan Subotić i njegova momčad praktički tek ulaze u pravu sezonu. Tri poraza u ABA ligi bili su očekivani i "unaprijed upisani" te su mogli poslužiti kao ispipavanje terena i dodatno uigravanje.

Sad za Žute slijedi set utakmica koje će odrediti smjer sezone, a pobjeda nad Zadrom u gostima bila bi sjajan zamašnjak za ostatak rasporeda. S druge strane, Zadrani si ne smiju dopustiti novi domaći poraz od rivala i kaskanje za ostatkom već sad.

"Igramo kod kuće, odigrat ćemo najbolje što možemo, muški i čvrsto. Obrana će biti ključ utakmice, moramo iskontrolirati Splitov skok u napadu i moramo biti kompaktni, čvrsti i igrati kao momčad. Split igra sve bolje i bolje, oni polako dižu svoju formu i vidi se da je njima trebalo malo vremena da se poslože. Očekujem jednu tešku u tvrdu utakmicu", kazao je Perinčić.

Prije tog dvoboja će na teren Cibona i Zabok. Cibosi su također u teškom ritmu, nakon dvostrukog programa u Zadru i dvije teške završnice imali su samo dva dana odmora do novog ispita. U Draženov dom stiže Zabok osokoljen uvjerljivom pobjedom nad Alkarom.

I Cibona je u društvu klubova s 3-1 u vrhu, dok Zabok zaostaje za jednu pobjedu i u društvu je onih u sredini s polovičnim omjerom. No, primjetan je rast forme kod Zaboka koji je krenuo s dva jako uvjerljiva poraza, ali se podigao i upisao je dvije pobjede u nizu.

Cibona je pak upisala važan trijumf u Zadru u ABA ligi, a onda se u istom gradu u domaćem prvenstvu zamalo spasila blamaže i svladala je Sonik tek tricom Matea Drežnjaka u posljednjim sekundama. Zato Vukovi žele pokazati autoritet i upisati uvjerljivu pobjedu.

"Utakmice nam dolaze kao na traci, nismo imali puno vremena za pripremu i regeneraciju. Svakako da nam je domaće prvenstvo bitno i da ćemo biti maksimalno motivirani da budemo bolji i pametniji nego u nekim prethodnim utakmicama", kazao je trener Cibone Vladimir Jovanović.

Ostali važniji događaji

Kvalifikacije za SP 2022. 20:45

Indian Wells, parovi drugo kolo:
N. Mektić/M. Pavić - M. Arevalo/M. Middlekoop 23:00

Indian Wells singl M, Ž

Euroliga, 3. kolo
UNICS - Bayern 18:00
CSKA - Zenit 19:00
Alba - Fenerbahče 20:00
ASVEL - Efes 20:00
Baskonia - Panathinaikos 20:30
Olimpia Milano - Maccabi 20:30

FIBA Liga prvaka
Tofas - Kalev/Cramo 18:00
PAOK - Nymburk 18:30

FOTO: Ivog Čagalj/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!