Rukomet

Analiza Gorana Bogunovića: PPD Zagreb može igrati obranu na razini Lige prvaka, u napadu mora bolje

Sportnet • srijeda, 27.10.2021.
Analiza Gorana Bogunovića: PPD Zagreb može igrati obranu na razini Lige prvaka, u napadu mora bolje
Foto: Pixsell

Pred rukometašima PPD Zagreba je susret šestog kola grupne faze Lige prvaka. Uoči dvoboja s Montpellierom, igru hrvatskog prvaka analizira njegov bivši član Goran Bogunović...

Poslije dugo vremena, u trećem kolu ovosezonskee Lige prvaka, RK PPD Zagreb je kod kuće protiv norveškog Elveruma osvojio bod. Posljednju pobjedu zabilježio je 20 mjeseci ranije, u listopadu 2020., protiv danskog Aalborga. Večerašnji protivnik koji stiže u goste PPD Zagrebu francuski je Montpellier, osvajač ovog najprestižnijeg klupskog natjecanja iz 2018. godine.

Obrana

Samo iz prvih dvadesetak minuta prve utakmice protiv Elveruma jasno je da obrana Zagreba ima nevjerojatan potencijal i da su sposobni prezentirati taj dio rukometne igre na zavidnoj razini. Dubina, agresivnost, zatvaranje i bočno kretanje impresivni su jednako kao i suradnja blok igre u komunikaciji s golmanom. Besprijekorno sinkronizirano funkcionirao je sustav s Gojunom/Musom u sredini, Mandićem/Leimeterom na halfovima i Čupićem/Obranovićem na krilnim pozicijama. Manje besprijekorno pokazalo se održavanje kontinuiteta i kvalitete duže od 20 minuta po utakmici.

Pravovremeni izlasci halfova i pritisak koji su stvarali centralni igrači natjerali su igrače Elveruma da šutiraju s udaljenosti od 11-12 metara. Istovremeno, nisu imali mogućnost spuštanja lopte na crtu.

O autoru

Goran Bogunović bivši je srebrni junior sa Svjetskog prvenstva 2007. godine iz generacije Duvnjaka, Štrleka, Pešića, danas u igračkoj mirovini, preranoj i prisilnoj zbog niza neugodnih ozljeda koje su ga dostigle. Tijekom karijere prošao je puno toga, kao mlad igrač otišao je u Chambery gdje je trenirao s Jacksonom Richardsonom, zatim je igrao za Sisciju, bio prvi strijelac Premijer lige rukometaša pa prešao u PPD Zagreb u društvo Balića, Kopljara, Štrleka, Horvata, Gojuna i ostalih. Nosio je dres i Kopra, Dijona, Grasshoppersa te Flensburga s kojim je osvojio Ligu prvaka. Igrao je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Izraelu, Rumunjskoj, Grčkoj...

U dvadesetoj minuti dolazi do promjene nekolicine igrača u defanzivnoj i ofanzivnoj formaciji. Elverum koristi napadačke pogreške PPD-a te hvata rezultatski priključak s nekoliko brzih pogodaka iz kontre i polukontre. Cijelo vrijeme defanzivna zona PPD Zagreba nije se mijenjala.

RK PPD Zagreb pokazao je da je sposoban igrati odličnu obranu na razini Lige prvaka. Međutim, dobro bi bilo razmisliti o promjeni obrambene formacije pri promjeni određenih igrača, s obzirom da se pokazalo da pričuvni igrači ne mogu uvijek odgovoriti zahtjevima koji su postavljeni pred temeljnu obranu. U protivnom, dolazi do pada rezultata ili gubitka stečene prednosti. Analizom se mora utvrditi i prepoznati koji se igrači najbolje snalaze u kojoj zonskoj formaciji te koji im suigrači najviše odgovaraju.

RK PPD Zagreb u svojoj skupini ne zaostaje s velikom razlikom primljenih golova 31.4 po susretu za konkurentnim timovima. Njemački velikan THW Kiel je na 32.6, lider skupine Aalborg na 28.8, a današnji protivnik Montpellier na 29.2. To nam govori da se RK PPD Zagreb u obrambenom dijelu igre itekako dobro nosi s ostalim izravnim konkurentima i ima realnu mogućnost prolaza dalje.

Prostor za napredak zasigurno postoji. Kako bi do njega stvarno i došlo, važno je prepoznati pogreške koje se ponavljaju u određenim trenucima utakmice. Upravo se to postiže dubinskom analizom, vještinom i razumijevanjem rukometne igre. Jasno je da u 95 posto slučajeva problem nije u trenutku kada padne gol, već nastaje mnogo ranije (loše preuzimanje igrača, nerazumijevanje suradnje, individualna pasivnost, nedostatak proaktivne agresivnosti i sl.).

Tranzicija

Kada osvoji loptu, RK PPD Zagreb nema kvalitetnu i brzu tranziciju prema naprijed. Potrebna mu je polukontra, brži prijenos lopte u protivničku polovicu te nastavak pritiska s određenim elementima ofenzivnih taktičkih zamisli gdje glavnu riječ vodi vanjska linija. Ako u obzir uzmemo tri parametra tranzicijske igre bez čiste kontre (1 na 0) – igru na nepostavljenu zonu, igru na neorganiziranu zonu i brzi centar – možemo zaključiti da tranzicijska igra PPD-a statistički značajno zaostaje u odnosu na večerašnjeg protivnika i ostale ekipe u Ligi prvaka.

Slika 1 od 1.

U pet odigranih susreta u svojoj skupini, rukometaši PPD-a imali su 54 pokušaja tranzicijskog napada osvajanjem lopte u obrani. Od navedena 54 pokušaja uspješno su realizirali njih 14, s tim da su u tih 14 jednom izborili sedmerac te su jednom uzrokovali isključenje protivničke momčadi. Kumulativno gledajući, PPD Zagreb pokušava igrati organizirani tranzicijski napad svega pet puta po poluvremenu.

Večerašnji protivnik Montpellier u isto toliko odigranih susreta ima 91 pokušaj s učinkovitošću od 39 uspješno realiziranih pogodaka. Važno je naglasiti potpuno postavljeni sustav tranzicijskog napada francuske momčadi. Kod primljenog pogotka, Montpellier ima izvrsnu transformaciju prema naprijed. U pet susreta izveli su brzi centar 33 puta i to pretvorili u deset pogodaka. S druge strane, PPD Zagreb u tom segmentu tranzicijske igre ima skromnih devet pokušaja od kojih je samo jedan realiziran.

Generalno, sustav tranzicijskog napada kod PPD Zagreba je manjkav, pojavljuje se više intuitivno i improvizacijski nego kao dio sustava igre. Nakon osvajanja lopte, igrača koji igra samo u obrambenim formacijama potrebno je mijenjati u obranu/napad što automatski usporava tranziciju napada. Ako igrač ne odradi izmjenu, prisiljen je trčati na poziciju pivota, a tu već jedan postoji. Osim toga, to nije njegova prirodna ofenzivna pozicija i od njega se ne može očekivati da učinkovito odrađuje ofenzivne zadatke koji otvaraju prilike za gol.

Napad

Pozicijski napad najsloženiji je dio rukometne igre. Umijeće trenerskog posla i jedan od temeljnih kriterija po kojem se vrhunski treneri razlikuju od prosječnih sigurno je sposobnost prepoznavanja postojećeg kadra i kreiranje odgovarajućeg sustava igre u napadu. Glavna zadaća trenera jest prikupiti što više informacija i provesti stručnu analizu igračkog kadra prije samog kreiranja sustava igre. Takvim pristupom identificiraju se dobre i loše strane svakog pojedinog igrača, a trener ima čistu sliku ekipe te može početi slagati taktičke ideje i sustav igre. Kada igru postavlja vrhunski trener, njegove se taktičke zamisli lakoćom provode, a pozitivne karakteristike igrača dolaze do izražaja tijekom cijele utakmice. Drugim riječima, vrhunski postavljen sustav igre veoma rijetko ili skoro nikada ne dovodi igrače u situaciju u kojoj su prisiljeni raditi značajan broj pogrešaka.

Ako se promijeni jedan, dva ili više igrača, automatski se mijenja i koncept ofenzivnih zamisli, prvenstveno zbog kvalitativnih razlika igrača druge postave. Razlikuju se svojom fizionomijom, načinom shvaćanja rukometne igre, a trener je taj koji ih svojim uputama i već unaprijed pripremljenom taktikom vodi s klupe. Upravo to nedostaje napadačkoj igri RK PPD Zagreb. Najviše zabrinjava to što je RK PPD Zagreb je statistički najneučinkovitija ekipa u Ligi prvaka po prosječnom broju postignutih golova (25) po susretu. Uzrok tome je vjerojatno nedostatak kvalitetnog šuta s vanjskih pozicija. Empirijski je i praktično dokazano kako je šut izvan devet metara najvažniji kriterij učinkovitosti neke ekipe i kako utječe na konačni rezultat više od svih varijabli pozicijskog napada. Njegov izostanak, neupitno dovodi do pada u kvaliteti pozicijskog napada u vrhunskom rukometu.

Ofenzivna igra PPD Zagreba postavljena na obranu 6-0 temelji se na određenim takozvanim "polazima" koje ima gotovo svaka ekipa u rukometu, te križanjima na širokim pozicijama. Svi ti "polazi" u velikoj većini slučajeva se nažalost odrađuju daleko od i paralelno sa zonom gdje igrači nisu opasni po gol. Samim time teže se stvaraju situacije za gol tako da ni ti "polazi" nemaju neki značajniji utjecaj na učinkovitost pozicijskog napada.

Rezime

Moderni rukomet zahtjeva stručnu i empirijsku analizu postojećeg igračkog kadra kako bi ekipa imala moć transformacije više puta tijekom utakmice. Kod pripreme putem video analize, valja imati na umu da stanje nikada nije isto kao u video analizi, čak ni s istom postavom na terenu. Tu nastupa stručni stožer koji prepoznaje sitnice i prilikom time outa prenosi daljnje upute ekipi. Ipak, često se događalo upravo suprotno. Previše se vremena na time outu trošilo na prepričavanja prošlih događaja, a jako malo na buduće zadatke iako vremena za analizu prošlih događaja ima na pretek – poluvrijeme, analiza u svlačionici ili idućeg radnog dana.

Definitivno postoji mogućnost napretka u smislu učinkovitosti tranzicijske igre i samog postavljenog napada na protivničku obranu kod PPD-a. RK PPD Zagreb raspolaže igračima čija brzina kognitivne reakcije može pratiti motoričku izvedbu. Drugim riječima, roster je ispunjen igračima koji imaju funkcionalne sposobnosti, motoričke sposobnosti i morfološke karakteristike za brzi rukomet. Detektiranje i ispravak svih ovih indikatora bit će ključno za nastavak sezone, poboljšanje igre i prolaz dalje u skupini Lige prvaka.

Za kraj, večeras bih osobno volio vidjeti veći fokus i napredak u odnosu na prijašnje utakmice na ofanzivi, više brzih pogodaka, brži protok lopte bez tehničkih pogrešaka, taktičko nadmudrivanje protiv jednog od najboljih svjetskih trenera, uzbudljivu utakmicu te naravno pobjedu i dva boda.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!