Tenis

Sport nedjeljom: Finala za Čilića i Vekić, Hajduk gostuje u Koprivnici

Matej Kačan • nedjelja, 31.10.2021.
Sport nedjeljom: Finala za Čilića i Vekić, Hajduk gostuje u Koprivnici

Bogati sportski program nedjeljom opet donosi mnoštvo nogometa, ali nas posebno raduju nastupi Marina Čilića i Donne Vekić u finalima turnira. Od domaće lige tu je gostovanje Hajduka kod Slaven Belupa...

ATP St. Peterburg, finale: Marin Čilić - Taylor Fritz

Najbolji hrvatski tenisač želi naslovom zaključiti svoja najbolja dva tjedna u sezoni i jako dobru turneju u Rusiji. Nakon što je u finalu Moskve poražen od Aslana Karaceva, Marin Čilić ima novu priliku.

Na drugoj je strani ovaj put Taylor Fritz, 28. igrač na ATP ljestvici i čovjek koji je također u sjajnom nizu jer prije ovog turnira je u Indian Wellsu dogurao do polufinala. To znači da u listopadu Amerikanac broji samo jedan poraz i osam pobjeda.

No, Čilić je u sjajnoj serverskoj formi i kad je takav, nitko se protiv nekadašnjeg Grand Slam prvaka ne može smatrati velikim favoritom. Čiliću je ovo treće finale sezone, osvojio je Stuttgart i poražen je u Moskvi.

Ako pobijedi, Čiliću će ovo biti treći naslov u Moskvi gdje se očito osjeća kao kod kuće. Fritz će tražiti skidanje svojevrsnog prokletstva i jako lošeg 1-4 omjera u finalima u karijeri. Ova su dva tenisača igrala jedan međusobni dvoboj, u Indian Wellsu 2017. kad je slavio Amerikanac.

WTA Courmayeur, finale: Donna Vekić - Clara Tauson

Sjajan tjedan hrvatskog tenisa upotpunila je i Donna Vekić koja je stigla do finala u talijanskom Courmayeuru. Donna je ozljede u ovoj sezoni ostavila iza sebe i napokon je dohvatila pravu formu, ali i finale na WTA touru nakon dvije i pol godine.

Suparnica u finalu također je u naletu, mlada 18-godišnja Clara Tauson tek je prije osam mjeseci došla do prve WTA pobjede, a već je na 46. mjestu ljestvice i s naslovima u Lyonu i Luksemburgu.

Donna je talijanski tjedan odradila suvereno, a sve je kulminiralo u polufinalu kad je pregazila Jasmine Paolini. Vekić će tražiti svoj tek treći naslov u devetom finalu, osim naslova u Kuala Lumpuru 2014. i Nottinghamu 2017. ima šest finalnih poraza.

Naravno, ove dvije igračice nikad nisu međusobno igrale, ali Donna ima pravo nadati se tituli i nastavku rasta forme nakon što je zbog jako loših rezultata nakratko i ispala iz Top 100 igračica na svijetu.

Liga prvakinja: Borussia Dortmund - Podravka Vegeta

U potragu za svojom drugom pobjedom u Ligi prvakinja u ranom će terminu rukometašice Podravke Vegete koje gostuju kod Dortmunda u Njemačkoj. Baš je Dortmund momčad ispred Podravke na tablici, šeste Njemice su na po dvije pobjede i poraza uz remi.

To šesto mjesto vodi u osminu finala pa će Podravki svakako trebati ova pobjeda u direktnom dvoboju ako želi nastaviti svoju europsku priču. Od rujna i pobjede nad Budućnosti hrvatske rukometašice ne znaju za pobjedu i na 1-4 su omjeru.

No, i Dortmund je u slabijem nizu jer nakon sjajnog početka stigla su dva vezana poraza, od Rostova i Bukurešta. Zato je sad pravi trenutak da Podravka popravi svoju, a dodatno pokvari formu suparnica.

"Borussia je dobra, skupili su pet bodova dosad, ali ovom utakmicom koju je odigrala s Brestom je pokazala da je dobra. Fizički su moćna ekipa, dobro trče, vanjske igračice su silno agresivne i mislim da im je igra s linijom, odnosno s pivotmenom jako dobra. Koliko god se mi pripremali to dobro prođe. Ako riješimo tu njihovu tranziciju i u obrani ostanemo dobri, onda ostajemo u utakmici. Moramo i mi zabiti neki gol, ali to nam može osigurati da budemo konkurentni u utakmici", kazao je u najavi Goran Mrđen.

HT Prva liga: Slaven Belupo - Hajduk

Uslijed odgađanja susreta Osijeka i Rijeke, jedini dvoboj HT Prve lige na rasporedu u nedjelju ostao je onaj u Koprivnici gdje se od 15 sati susreću Slaven Belupo i Hajduk, dvije momčadi s potrebom da poprave formu.

Iako je Slavenova forma mnogo lošija, Hajdukova potreba je veća ako u obzir uzmemo ambicije obje ekipe. Hajduk želi borbu za vrh i titulu, a konkurenti ne kiksaju tako lako i zato je za Bijele potreban prekid niza od tri utakmice bez pobjede.

Rijeka, Osijek, Dinamo, svi su slavili u svojim posljednjim susretima i stavili su dodatan pritisak na momčad Jensa Gustafssona, dok je isti pritisak na Slaven stavio Dragovoljac izborenim bodom.

Hajduk na tradicionalno neugodno gostovanje ide nakon pobjede u Kupu protiv Belišća, dok je i Slaven dao pozitivnu notu sezoni pobjedom nakon jedanaesteraca protiv Šibenika i plasmanom u četvrtfinale.

U prvom susretu ove dvije momčadi ove sezone Hajduk je na Poljudu slavio s 2:0 i isto to želi i ponoviti.

"Utakmica će biti teška, po tradiciji je to teško gostovanje. Slaven Belupo je odigrao dvije dobre utakmice u Šibeniku. Igraju bolje nego što to rezultati pokazuju. Mi u utakmicu dolazimo nakon dobre utakmice u Belišću. Igrači su bili profesionalni, igramo dobro i puni samopouzdanja idemo u Koprivnicu", kazao je trener Hajduka.

Ostali važniji događaji

Premier liga
Norwich - Leeds 15:00
Aston Villa - West Ham 17:30

Ligue 1
Angers - Nice 13:00
Bordeaux - Reims 15:00
Montpellier - Nantes 15:00
Strasbourg - Lorient 15:00
Troyes - Rennes 15:00
Brest - Monaco 17:00
Clermont - Marseille 20:45

Bundesliga
Augsburg - Stuttgart 15:30
Borussia M'gladbach - Bochum 17:30

Serie A
Inter - Udinese 12:30
Fiorentina - Spezia 15:00
Genoa - Venezia 15:00
Sassuolo - Empoli 15:00
Salernitana - Napoli 18:00
Roma - Milan 20:45

La Liga
Cadiz - Mallorca 14:00
Atletico - Betis 16:15
Getafe - Espanyol 18:30
Real Sociedad - Athletic 21:00

2. HNL
Bijelo Brdo - Orijent 14:00
Croatia Zmijavci - Sesvete 14:00
Varaždin - Rudeš 19:00

ATP Beč, finale
Tiafoe - Zverev

WTA Cluj, finale
Halep - Kontaveit 16:30

ABA Liga
FMP - Zadar 12:00
Budućnost - Mornar 17:00
Split - Cibona 19:00

Prva liga
Hermes - Kvarner 17:00
Amfora - Dinamo 19:00

1. HKLŽ
KAŽL - FSV 15:45
Plamen - Mursa 17:00

Paket24 Premijer liga
Moslavina - Dubrovnik 18:30
Sesvete - Zamet 19:00

1. HRLŽ
Lokomotiva - Split 16:00

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!