Nogomet

Sport četvrtkom: Vatreni i 'mladi Vatreni' u akciji, igraju i košarkašice

Matej Kačan • četvrtak, 11.11.2021.
Sport četvrtkom: Vatreni i 'mladi Vatreni' u akciji, igraju i košarkašice
Foto: Pixsell

Sportski program u četvrtak u potpunosti je u znaku raznih reprezentativnih obveza, a u središtu su hrvatski nogometni reprezentativci koji igraju ključan susret u borbi za Katar. Osim njih, u akciji su U-21 nogometaši, ali i košarkaške reprezentativke...

Kvalifikacije za SP: Malta - Hrvatska (20:45)

To je to, ključne dvije utakmice. Popravnih ispita više nema i Vatrenima u susretima s Maltom i Rusijom treba šest bodova kako bi bez stresa i čupanja kose došli do svog cilja - plasmana u Katar i prilike za obranu svjetskog srebra.

Akcija u studenom počinje na Malti, mjestu gdje Hrvatska još nikad nije izgubila, ali s kojeg se pamte neke teške i ne baš sjajne utakmice. Ukupno ove dvije reprezentacije u devet utakmica imaju omjer 8-1-0 u korist Hrvatske, Malta nikad nije slavila.

No, neke prošle utakmice na ovom otoku nisu bile lake Svi se sjećamo remija 2005. uz velike nerede, a ništa lakše nije bilo ni u kvalifikacijama za EURO 2016. kad je Hrvatska tek minimalno slavila pogotkom Ivana Perišića.

Čak i zadnji susret na Rujevici nije bio lak, Hrvatska je lomila suparnika sat vremena, ali su u završnici Perišić, Modrić i Brekalo donijeli sigurnu pobjedu. No, ovaj put mora biti sigurnije i lakše jer situacija to zahtijeva.

Rusija je prva na tablici s dva boda više i ranije će dočekati Cipar, a Hrvatska treba ovdje slaviti ako želi ikakve šanse za prvo mjesto u direktnom duelu protiv Rusije u nedjelju.

Zato su, iako svi spominju taj susret s Rusima na Poljudu, fokus i koncentracija trenutno na Malti, a takvog stava je i Zlatko Dalić koji je muku mučio sa sastavljanjem popisa i ekipe za ove utakmice.

"To je protivnik kojeg maksimalno uvažavamo, ali naravno da smo favoriti u toj utakmici jer smo kvalitetniji u svakom segmentu igre. To, međutim, moramo pokazati na terenu i odigrati dobru i ozbiljnu utakmicu. Moramo biti strpljivi, bitna su samo tri boda, kako do njih doći manje je važno. Dakle, najprije Malta i tek onda možemo početi razmišljati o Rusiji", rekao je izbornik.

Kvalifikacije za EP U-21: Hrvatska - Estonija (18:00)

Nešto ranije će na teren i "mladi Vatreni", U-21 reprezentacija koja na Aldo Drosini dočekuje Estoniju u susretu u kojem je Hrvatska ogromni favorit. Plasman na EURO sve je bliže, Hrvatska drži vrh tablice s maksimalnih 12 bodova, ali u ovom ciklusu to treba i potvrditi.

Dvije utakmice čekaju Hrvatsku, ona protiv Estonije i mnogo važnija protiv Austrije, ali u utakmicu protiv Austrijanaca treba ući s dobrim raspoloženjem i s 15 bodova na računu.

Estonci su u dosadašnjem tijeku skupine bez bodova, upisali su svih pet poraza, ali protiv Hrvatske još nisu igrali. Zato Igor Bišćan treba biti oprezan, pogotovo uslijed problema na vratima i ozljede Ivora Pandura.

"Neće to biti kao sa San Marinom, Estonci su tvrdi i pristojno organizirani. Ne predaju se bez obzira na rezultat, nisu još zabili gol jer su limitirani u kreaciji, ali fizički su dosta ozbiljni da takvi moramo biti i mi ako želimo tri boda", kazao je Bišćan.

Kvalifikacije za EP košarkašica: Bugarska - Hrvatska (18:00)

U svoj novi ciklus kvalifikacija za Eurobasket kreću i hrvatske košarkašice koje su posljednji put bile okupljene baš za nastup na Eurobasketu u Francuskoj gdje su ispale u osmini finala uz omjer jedne pobjede i tri poraza.

Nakon poraza od jake BiH, hrvatske su reprezentativke otišle svojim klubovima, a sad se opet okupljaju u kvalifikacijama za novu europsku smotru. Kvalifikacijska grupa nije laka, osim Bugarske koja je nominalno slabija, tu su i srpske košarkašice.

Dobra vijest je da iz skupine od tri reprezentacije dalje ide prva, ali i četiri od deset drugoplasiranih ekipa iz skupina. Prva na meniju je Bugarska u gostima, ekipa koja nije izborila prošli Eurobasket.

Popis reprezentacije već je uvelike standardiziran, a predvodi ga Ivana Dojkić, najbolja hrvatska igračica i zvijezda Virtus Bologne. Kao i obično, na klupi je Stipe Bralić i ovo je ekipa koja se dobro poznaje.

"Sigurno je da skupina nije nimalo jednostavna, posebno je prvi prozor neugodan jer je prva utakmica na rasporedu nakon samo dva dana treninga, i to protiv reprezentacije Bugarske koja je na svom terenu, ekipe koja godinama igra u istom sastavu. Uvijek im malo nedostaje da se plasiraju na Europsko prvenstvo i dio su ozbiljne priče u europskoj košarci", kazao je izbornik.

Ostali važniji događaji

Europske kvalifikacije za SP 18:00 i 20:45

Afričke kvalifikacije za SP 14:00, 17:00 i 20:00

ATP Next Gen Finals

ATP Stockholm

WTA Finals

WTA Linz

Challenger Ortisei
Sačko - Gojo 14:00

Euroliga:
CSKA - Maccabi Tel Aviv 18:00
Crvena zvezda - ASVEL 19:00
Alba - Efes 20:00
Panathinaikos - Unics 20:00
Barcelona - Baskonia 21:00

ABA 2 Liga
Spars - Lovćen 15:00
Rogaška - Široki 18:00
Helios - Sutjeska 21:00

CEV Kup
Mladost - Usti 19:00

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!