Nogomet

Jorginhov promašeni penal mogao bi biti koban, Švicarci remijem ostali u igri

Branimir Korać • petak, 12.11.2021.
Jorginhov promašeni penal mogao bi biti koban, Švicarci remijem ostali u igri

Još neke stvari su jasnije u ovim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Međutim ne i u skupini gdje Italija i Švicarska u zadnje kolo ulaze poravnate na prvom mjestu...

Engleska je praktički osigurala prvo mjesto u skupini i izravan prolaz na Svjetsko prvenstvo pobjedom 5:0 protiv Albanije. Za matematičku potvrdu prolaza, moralo bi se dogoditi vjerojatno najveće iznenađenje u povijesti kvalifikacija, Engleska bi morala izgubiti od San Marina, a Poljska pritom pregaziti Mađarsku.

Protiv Albanije, Engleska je sve riješila već u prvom poluvremenu kada je postigla svih pet golova. Hat-trick je postigao Harry Kane što će razveseliti i Antonija Contea, a po jedan pogodak dodali su Harry Maguire i Jordan Henderson. Edoardo Reja imao je dosta problema i već u prvih 20 minuta morao je mijenjati dvojicu igraća zbog ozljede. Albi Doka ostao je na klupi svih 90 minuta.

Poljska je ionako u dvoboj protiv Andore ušla u statusu favorita, a to se pojačalo već u prvoj minuti kada je Andora ostala s igračem manje zbog isključenja Ricarda Fernandeza. Fernandez je bio u skoku s Kamilom Glikom i pogodio ga laktom u glavu te je odmah isključen.

Poljska je s igračem više rutinski slavila, dva gola postigao je Robert Lewandowski dok su po jedan dodali Kamil Jozwiak i Arkadiusz Milik. Andora je došla do jednog pogotka i to onog za smanjenje na 1:2 preko Marca Valesa.

Mađari su upisali glatku pobjedu 4:0 protiv San Marina, ali bez nekog velikog značaja. Mađarska je ostala bez šansi za prolaz, a ovdje je slavila golovima Dominika Szoboszlaija (dva), Daniela Gazdaga i Balinta Vecseija.

Danska je i u devetom kolu upisala pobjedu, ostala je stopostotna, a u impresivnoj gol razlici sada stoji 30:1. Prvi gol u kvalifikacijama zabili su joj Farski Otoci usred Kopenhagena.

Pogotke za Dansku u ovom susretu postigli su Skov Olsen, Bruun Larsen i Maehle dok je u 89. minuti Schmeichela svladao Klaemint Olsen, napadač farskog Runavika.

Danci su već osigurali prvo mjesto, a iz te skupine u dodatne kvalifikacije odlazi Škotska. Škoti su s 2:0 slavili u Moldaviji i to im je osiguralo prvo mjesto, a strijelci su bili Nathan Patterson i Che Adams.

Pobjedom Škota uništene su sve nade Izraela da može do drugog mjesta pa je u nebitnom susretu poražen 4:2 od Austrije.

Nastavlja se velika bitka za prvo mjesto u skupini C gdje je Italija trenutno vodeća samo zbog bolje gol razlike od Švicarske. Susret u Rimu između ovih protivnika okončan je 1:1. Švicarska je povela golom Widmera u 11. minuti, a izjednačio je deset minuta prije odmora Di Lorenzo.

Do kraja više nije bilo pogodaka, a Talijani su u 90. minuti imali kazneni udarac, no Jorginho je pucao preko gola.

Zadnje kolo pokazat će hoće li taj promašaj biti koban, Italija gostuje u Sjevernoj Irskoj, a Švicarska dočekuje Bugarsku.

Kvalifikacije:
Engleska - Albanija 5:0
Andora - Poljska 1:4
Mađarska - San Marino 4:0
Danska - Farski Otoci 3:1
Moldavija - Škotska 0:2
Austrija - Izrael 4:2
Italija - Švicarska 1:1
Sjeverna Irska - Litva 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!