Automoto

Verstappen tek blago kažnjen zbog diranja Hamiltonovog bolida

Matej Kačan • subota, 13.11.2021.
Verstappen tek blago kažnjen zbog diranja Hamiltonovog bolida

Dodatni začin završnici F1 sezone i borbi za naslov prvaka je i situacija na kvalifikacijama za VN Brazila kad je Max Verstappen dodirivao bolid Lewisa Hamiltona...

Kontroverza nakon kvalifikacija za sprint utrku na VN Brazila napokon je riješena, i to tek blagom kaznom za Nizozemca Maxa Verstappena koji je snimljen kako nakon kvalifikacija "petlja" po stražnjem krilu bolida Lewisa Hamiltona.

Stražnje krilo Mercedesa bilo je tema velikih polemika posljednjih tjedana, a Verstappen je snimljen kako dodiruje dio bolida nakon što su tri prvoplasirana vozača parkirala svoje bolide.

No, suci su pregledom snimke i saslušanjem Verstappena došli do zaključka da u dodiru ruke i krila nije bilo velike sile niti je išta na bolidu pomaknuto ili promijenjeno pa je Nizozemac kažnjen samo zbog kršenja pravila u području parkiranja, poznato parc fremeu.

Kazna je na kraju samo novčana, i to neznatnih 50 tisuća eura, premda su neki očekivali mnogo veću kaznu. No, ususret izricanju presude je šef momčadi Red Bulla Christian Horner kazao kako bi bio "vrlo iznenađen" u slučaju da Nizozemac dobije kaznu.

"Sucima je jasno da je postala navika vozača da se diraju bolidi nakon kvalifikacija. To je bilo i Verstappenovo objašnjenje, jednostavno navika diranja dijela bolida koji je bio predmet spekulacija u posljednji utrkama. Ta tendencija je uglavnom bezazlena, ali je kršenje pravila parc fremea i ima potencijal štete na bolidu", stoji u objašnjenju odluke.

U kvalifikacijama za sprint utrku je Hamilton završio ispred Verstappena, a sprint utrka u subotu poslijepodne odlučit će i startna mjesta za VN Brazila koja je na rasporedu u nedjelju.

No, Hamiltonova zadnja krilca i DRS sustav nisu bili u skladu s mjerama u pravilniku pa se očekuje rigorozna kazna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!