Nogomet

Sport utorkom: Troboj Nizozemske, Norveške i Turske za Katar, mladi Vatreni žele nastavak niza

Matej Kačan • utorak, 16.11.2021.
Sport utorkom: Troboj Nizozemske, Norveške i Turske za Katar, mladi Vatreni žele nastavak niza

Utorak u sportskom svijetu donosi rasplet europskih kvalifikacija za SP, nastavak borbe mladih Vatrenih za EURO, ali i teniska uzbuđenja u Torinu...

Europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Utorak donosi posljednje kolo europskih kvalifikacija za SP u Kataru gdje će se riješiti situacije u posljednje tri grupe, a za podijeliti su ostala četiri mjesta - jedno direktno u Kataru i dva u kvalifikacijama jer Belgija i Francuska riješile su svoje situacije.

U skupini D vodi se borba za drugo mjesto iza Francuske. Finska je trenutno na 11 bodova i drugom mjestu, ali dočekuje upravo Francuze i to je velika šansa za Ukrajinu koja gostuje kod BiH i pobjedom uz pomoć Francuza može do drugog mjesta.

Za obje ekipe u borbi za dodatne kvalifikacije važno je da protivnici igraju samo za prestiž. Francuzi sigurno žele završiti kvalifikacije bez poraza, dok BiH želi zaključiti ciklus pobjedom nakon razočaranja u Zenici protiv Finske, čime je ispala iz igre prije posljednjeg kola.

Drugo mjesto treba se podijeliti i u skupini E, a ni tamo situacija nije onakva kakva se čini letimičnim pogledom na ljestvicu. Wales ima tri boda ispred Češke, ali dočekuje Belgiju koja je riješila sve sa šest pobjeda i remijem.

Velšanima za rješavanje situacije treba samo bod, ali ga treba izboriti. U slučaju poraza, treba paziti na gol-razliku jer ona odlučuje u slučaju istog broja bodova koji će se dogoditi ako slavi Belgija, a Češka dobije Estoniju. Česi imaju mnogo lakši posao, a morat će "ganjati" pobjedu sa što više golova jer ne ovise sami o sebi.

Ipak, najveća borba vodit će se u skupini G gdje tri ekipe mogu završiti na prvom mjestu i direktno u Kataru, ali i na trećem i bez ičega. Prva je Nizozemska s 20 bodova, ali mora svoje mjesto potvrditi u direktnom dvoboju protiv Norveške.

Nizozemcima će dosta biti i bod jer imaju uvjerljivo najbolju gol-razliku od čak +23, ali porazom mogu ostati bez ičega jer 18 bodova ima Norveška, kao i Turska koja gostuje kod Crne Gore i svakako si pobjedom osigurava bar drugo mjesto.

Nizozemce iz priče izbacuje samo kombinacija pobjede Turske i poraza od Norveške, dok Turci definitivno ovise sami o sebi i bilo kakvom pobjedom će biti najmanje drugi. Norvežani su ti koji također ovise sami o sebi, ali su remijem protiv Latvije dosta otežali svoju situaciju te im čak i remi kod Nizozemaca ne bi mogao biti dovoljan.

Kvalifikacije za EP U-21: Austrija - Hrvatska (20:30)

Kvalifikacije se nastavljaju i u U-21 konkurenciji gdje mladi Vatreni traže EURO i na najboljem su putu da ga izbore. Igor Bišćan i njegovi izabranici gaze sve redom i na samom su vrhu s maksimalnih pet pobjeda, ali slijedi jedan od najtežih ispita.

Austrija je uz Norvešku najveći konkurent za prvo mjesto, a protiv Hrvatske još nije igrala u ovoj skupini pa postoji doza nepoznanice. No, Austrijanci su već gubili od Norveške i Finske, ekipa koje je Hrvatska svladala pa se sigurno Vatreni mogu smatrati favoritima.

Sigurno velike snage bit će Luka Sučić, koji se vratio iz A vrste, te Roko Šimić, dvojac iz Salzburga koji sigurno dobro poznaje suparnika, a žari i pali u svojim kategorijama u austrijskom klubu, kao i u reprezentaciji gdje su ova dvojica mladića s punim pravom nositelji.

Šimić je i pri vrhu liste strijelaca kvalifikacija sa šest golova, dok iz Austrije prijete Adamu i Schmid s pet i četiri pogodaka. Sučić je također tu, zabio je već tri gola u ovom ciklusu.

"Analizirali smo ih. Oni su, za razliku od nas, kiksali u ovim kvalifikacijama. Imamo potpuni fokus na njima i na aktualnim kvalifikacijama, a tek kada izborimo Europsko prvenstvo možemo pričati o tome što možemo na tom natjecanju", kazao je u najavi susreta David Čolina, lijevi bočni reprezentacije.

ATP Finals

Velik dan u Torinu na ATP Finalsu za sudionike Crvene grupe, ali i hrvatske tenisače. U pojedinačnoj konkurenciji Alexander Zverev i Daniil Medvjedev igraju "derbi skupine" i u međusobnom dvoboju traže prvog sudionika polufinala.

Zverev se u prvom kolu manje umorio, odigrao je tek set i pol protiv Mattea Berrettinija koji mu je predao. Rus je, pak, imao nešto muke i posla protiv Poljaka Huberta Hurkacza kojeg je svladao u tri seta.

Pobjednik će direktno u polufinale i opušteno u treće kolo, dok će poraženi u trećem kolu tražiti drugu pobjedu i prolazak dalje, a konkurent će (možda ne direktno) biti pobjednik dvoboja Berrettinija i Hurkacza.

U tom je dvoboju ulog još veći jer poraženi definitivno završava svoj nastup, dok poraženi kod Zvereva i Medvjedeva ima priliku za popravak u trećem kolu.

U Torinu će u akciji biti i parovi, gdje Hrvatska ima tri igrača. Nikola Mektić i Mate Pavić prvi idu na teren i protiv kombinacije Granollers/Zeballos žele drugu pobjedu i polufinale.

U prvom kolu Hrvati su opravdali status prvih nositelja i favorita protiv Krawietza i Tecaua, dok su Granollers i Zeballos u prvom kolu svladali Ivana Dodiga i Filipa Polašeka.

Dodig je sigurno Paviću i Mektiću udijelio koji savjet i iskustvo, ali se sam mora fokusirati na dvoboj drugog kola u kojem on i Polašek moraju pobijediti ako žele zadržati nade za polufinale živima.

EHF Europska liga: Gorenje Velenje - Nexe (18:45)

Rukometaši Nexea usred tjedna imaju svoj novi europski ispit i u skupini C Europske lige nadaju se trećoj pobjedi i ostanku na vrhu ljestvice. Suparnik neće biti lak, Našičani gostuju u Velenju kod Gorenja.

Slovenci nisu dobro krenuli u Europsku ligu te bilježe dva poraza, ali su oba došla s prihvatljivih četiri i pet poena razlike od Magdeburga i La Rioje, dvije ekipe s kojima Nexe nije igrao pa stvarni odnos snaga ne znamo.

Ono što Nexe definitivno može ohrabriti jest činjenica da je nakon završnog turnira SEHA lige momčad upisala samo jedan poraz, onaj kod Bjerringbro/Silkeborga koji je nadoknađen u uzvratu i praktički se "ne broji".

Gorenje ni u slovenskoj ligi ne dominira, na četvrtom je mjestu uz dva poraza i remi koji je stigao prije dva tjedna protiv Jeruzalem Ormoža, 12. ekipe lige i svakako se može nazvati kiksom.

Slovence sigurno jako dobro poznaje Branko Tamše, rođeni Velenjac koji je kao trener Gorenja osvojio tri naslova prvaka Slovenije, a sad je na suprotnoj strani i sigurno će htjeti svladati "svoj" klub.

"Znam dobro da su u Gorenju mnogi poželjeli NEXE kao suparnika u skupini. Njihova glavna snaga je momčad. Dugo su skupa zajedno s trenerom i jako su uigrani. Kaznit će svaku pogrešku. Magdeburg je primjerice vodio sedam razlike, za par minuta su oni stigli na “minus dva”. Moramo biti oprezni, koncentrirani svih 60 minuta. Po meni izgledi su u ovom susretu podjednaki, ali ako odigramo kako znamo, vjerujemo kako možemo na kraju ponovno slaviti", oprezan i pun respekta je Tamše.

Ostali važniji događaji

Afričke kvalifikacije za SP 14:00, 17:00, 20:00

Azijske kvalifikacije za SP 13:00, 16:00, 17:00

U-19 Kvalifikacije za EURO: Škotska - Hrvatska 12:00

Sjeverna i centralna Amerika, kval. za SP: Jamajka - SAD 23:00

Južnoameričke kvalifikacije za SP:
Bolivija - Urugvaj 21:00
Venecuela - Peru 22:00
Kolumbija - Paragvaj 00:00 (17.11.)
Argentina - Brazil 00:30 (17.11.)
Čile - Ekvador 01:15 (17.11.)

WTA Finals: Badosa - Muguruza 21:00

Euroliga, 10. kolo:
Žalgiris - Panathinaikos 19:00
Asvel - Real Madrid 20:00
Baskonia - Crvena zvezda 20:30
Bayern - Fenerbahče 20:30

Eurokup:
Turk Telekom - Lokomotiv Kuban 18:00
Hamburg - Levallois 19:30
Virtus - Venezia 20:30
Joventut - Andorra 21:00

FIBA Liga prvaka
Brindisi - Darussafaka 20:30
Dijon - Unicaja 20:30

CEV Kup
Mladost - Banja Luka 19:30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!