Zimski sportovi

Samuelsson i Hauser slavili u sprintu u Oestersundu

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 02.12.2021.
Samuelsson i Hauser slavili u sprintu u Oestersundu

Švedski biatlonac Sebastian Samuelsson po drugi put je u tjedan dana bio najbrži u sprinterskoj utrci na 10 kilometara, a do nove pobjede je ponovno došao na domaćem terenu u Oestersundu, gdje je u konkurenciji biatlonki najbolja bila Austrijanka Lisa Theresa Hauser.

U iznimno hladnim uvjetima, na temperaturi nižoj od -14 Celzijevih stupnjeva, Samuelssona na putu prema trećoj pobjedi u Svjetskom kupu nije zaustavio ni jedna promašena meta na prvom od dva gađanja, jer je trkački bio najbolji i na cilj stigao u vremenu od 22:58.7 minuta.

"Nisam siguran kako mi je to uspjelo, pobijediti s jednim promašajem. Ponosan sam na to što sam napravio. Zadnji krug je doista bio nevjerojatan", izjavio je pobjednik i vodeći u redosljedu Svjetskog kupa sa 121 bodom, jednim više od drugoplasiranog Norvežanina Johannesa Thingnesa Boea koji je u današnjoj utrci osvojio deveto mjesto.

Razloga za zadovoljstvo imali su i u francuskom taboru, jer su njihovi biatlonci zauzeli preostala dva mjesta na pobjedničkom postolju. Emilien Jacquelin je za pobjednikom zaostao za 18 sekundi, također uz jedan promašaj. Jednu je metu promašio i Quentin Fillon Maillet koji je zaostao za 21.5 sekundi za Samuelssonom.

Zanimljivo je da je Rus Eduard Latipov završio na četvrtom mjestu (+26.1), iako je bio bez promašaja, a još je veći misterij kako Norvežanin Sturla Holm Laegreid nije završio barem na pobjedničkom postolju, jer ni on nije morao odraditi nijedan kazneni krug. Na kraju je osvojio šesto mjesto s 40.5 sekundi zaostatka.

U konkurenciji biatlonki slavila je Austrijanka Lisa Theresa Hauser koja je bila bez promašaja i vrlo brza u trkačkom dijelu pa je za svladavanje dionice od 7,5 km trebala 19:30.2 minuta, što joj je donijelo prvu sprintersku pobjedu u Svjetskom kupu, a treću ukupno.

"Nisam očekivala pobjedu u sprintu. Perfektno sam gađala i vrlo dobro trčala. To je zadivljujuće i stvarno sam uživala", izjavila je austrijska biatlonka.

Šveđanka Elvira Oeberg je za pobjednicom zaostala 12.5 sekundi, a jedan joj je promašaj odnio pobjedu pa se morala zadovoljiti drugim mjestom. Pobijediti je mogla i Bjeloruskinja Hanna Sola koja je uz jedan promašaj imala 14.4 sekundi zaostatka za Hauser koja će u subotnjoj dohvatnoj utrci nositi žuti startni broj rezerviran za vodeću u Svjetskom kupu.

Hauser ima 134 boda, pet više od drugoplasirane Bjeloruskinje Dzinare Alimbekave, koja je u današnjoj utrci osvojila četvrto mjesto, iako je i ona bila bez promašaja, kao i pobjednica.

U subotu će od 13 sati biatlonke trčati dohvatnu utrku na 10 km, a biatlonce čeka nastup u štafeti 4 x 7,5 km od 15.10 sati. U nedjelju će zamijeniti uloge pa će biatlonke trčati štafetu (4 x 6 km) od 12.35 sati, a biatlonci će se boriti za bodove u dohvatnoj utrci (12,5 km) u koju će startati sa zaostacima iz današnjeg sprinta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!