Rukomet

Sada je svaka utakmica s imperativom pobjede, Japan mora pasti

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 06.12.2021.
Sada je svaka utakmica s imperativom pobjede, Japan mora pasti

Pred hrvatskim rukometašicama je nastup u trećem kolu grupne faze Svjetskog prvenstva. Novi protivnik je Japan, a Hrvatska mora do pobjede...

Nakon što su odigrane utakmice drugog kola u skupinama, situacija za Hrvatsku je posve jasna. Prolaz u sljedeću fazu natjecanja nije upitan, ali da bi Hrvatska zadržala šanse za prolaz kasnije u četvrtfinale, mora prenijeti bodove što znači da mora slaviti protiv Japana.

U drugom kolu pao je Paragvaj, vrlo uvjerljivo s 38:16 što je i posve očekivano s obzirom da je riječ o jednoj od najslabijih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu. Istovremeno Brazil je nakon Hrvatske svladao i Japan te će današnjom pobjedom protiv Paragvaja završiti sa stopostotnim učinkom.

Japan i Hrvatska bore se za dva boda za drugi krug, a ako se mogu prva dva kola uzeti kao neka referenca, može se očekivati tijesan i neizvjestan dvoboj.

Naime Japan je slavio protiv Paragvaja 40:17, a Hrvatska 38:16. Brazil je bio bolji od Hrvatske s 30:25, a od Japana 29:25. Ovi susreti sugeriraju kako su Hrvatska i Japan trenutno tu negdje, no treba uzeti u obzir koliko će jednima odgovarati i kako će reagirati na drugačiji stil igre onih drugih.

U svakom slučaju ne treba očekivati lagan posao. Hrvatska još uvijek nije igrom tamo gdje je Nenad Šoštarić želi vidjeti, ali protiv Paragvaja, bez obzira na (ne)kvalitetu protivnika, moglo se vidjeti nekih kvalitetnijih pomaka u odnosu na startni dvoboj protiv Brazila.

Prošli put Hrvatska i Japan su se susreli 2005. godine, a Hrvatska je tu tijesno slavila s 31:30. Japan je u međuvremenu napredovao i svakako je upozorenje ogromna pobjeda protiv Rumunjske od prije dvije godine s čak 37:20.

I u prošlom kolu protiv Brazilki Japan je pokazao da može biti vrlo neugodan. Na poluvremenu je vodio s 15:12, ali nije izdržao i na kraju je poražen. Suprotno tome, Hrvatska je protiv Brazila konstantno bila u minusu.

U svakom slučaju pred Hrvatskom je vrlo važan dvoboj, izbora nema, igra joj samo pobjeda i svaki drugi ishod gotovo sigurno bi značio oproštaj od nadanja za hvatanje četvrtfinala.

Posljedice dvoboja s Paragvajem ipak nisu teške kako se u prvi tren mislilo, Dora Krsnik i njeni problemi s leđima ipak nisu takve prirode da bi morala pauzirati dok ozljeda kuka Josipe Mamić također srećom nije teža te i ona ostaje u Španjolskoj.

Susret je na rasporedu od 20:30 sati uz izravan prijenos na RTL 2. Studijska emisija Vrijeme je za rukomet počinje u 20 sati.

FOTO: IHF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!