Automoto

Mercedes odustao od žalbe, Verstappen i konačno ostaje prvak

Matej Kačan • četvrtak, 16.12.2021.
Mercedes odustao od žalbe, Verstappen i konačno ostaje prvak

Saga oko posljednje utrke sezone Formule 1 i imena novog svjetskog prvaka napokon je gotova nakon što je Mercedes odustao od žalbe i tako je Max Verstappen i konačno prvak...

Po vjerojatno treći put u pet dana, Max Verstappen postao je i potvrđen je kao novi svjetski prvak u Formuli 1. Mercedes je ovaj put odustao od novih žalbi na višim instancama.

Podsjetimo, u posljednjem krugu VN Abu Dhabija kontrolori utrke donijeli su kontroverznu odluku da se bolidi zaostali za krug između Verstappena i tad vodećeg Lewisa Hamiltona maknu, preteknu sigurnosni automobil i da se utrka završi bez automobila.

No, Mercedes se žalio na to jer je pretjecanje sigurnosnog automobila omogućeno samo bolidima ispred Verstappena, a ostalima ne jer bi to potrajalo još jedan krug i utrka bi završila "vlakićem" iza safety cara i pobjedom Hamiltona.

Hamilton bi u tom slučaju uzeo naslov jer dvojac je u utrku ušao izjednačen po bodovima. Prva žalba Mercedesa je odbijena, kao i ona gdje su se Nijemci žalili na ponašanje Verstappena u zavojima prije odlaska sigurnosnog automobila sa staze.

Mercedes je na prvu odbijenu žalbu najavio daljnje postupke, čak sve do sportskog arbitražnog suda, ali je sad njemačka momčad od toga odustala i posvetila se pripremama za novu sezonu.

FIA je uz odbijanje žalbe osnovala i posebnu komisiju za analizu Abu Dhabija koja bi trebala osigurati napredovanje pravila i razumijevanja svih momčadi, a Mercedes je to pozdravio i najavio je sudjelovanje.

Ipak, iz neslužbenih izvora doznaje se da je pravi razlog odustajanja Mercedesa Hamiltonovo urgiranje jer sedmerostruki prvak je tražio od momčadi da ne nastavi s pravnom borbom i tenzijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!