HT Prva liga, 20. kolo, 19.12.2021, 17:30 h, Gradski stadion u Poljudu
Suci: Fran Jović, Bojan Zobenica, Luka Pušić
Hajduk
Hajduk
0:0(0:0) Osijek
Osijek

Bohar zapucao ponovljeni penal, Livajina stativa, bez golova na Poljudu za kraj polusezone

Matej Kačan • nedjelja, 19.12.2021.
Bohar zapucao ponovljeni penal, Livajina stativa, bez golova na Poljudu za kraj polusezone
Foto: Pixsell

Posljednji susret jesenskog dijela HT Prve lige i 20. kola odigran je na Poljudu gdje su Hajduk i Osijek odigrali iznimno zanimljiv susret, ali bez pogodaka...

Posljednji susret domaćeg nogometa u 2021. godini imao je pravu kulisu: dvoboj "Velike četvorke" na rasprodanom Poljudu ponudio je dobar nogomet, dobre šanse, tenzije, sudačke odluke za raspravu, ali ne i golove.

Osijek će sigurno zadovoljan s Poljuda s bodom i netaknutom mrežom, ali može žaliti za promašenim penalom, dok je Hajduk sigurno na svom terenu htio više, ali barem nije poražen.

Susret je započeo većim posjedom i inicijativom Hajduka, a Osječani su tražili duel u sredini terena te su odmah po osvojenoj lopti gurali na Damjana Bohara koji je operirao desno i bio je vrlo razigran

Stvorili su dvije opasnije situacije tako Osječani koje je obrana Hajduka čistila, a prvo pravo uzbuđenje dolazi u 11. minuti. Priključio se napadu i Laszlo Kleinheisler, uhvatio je Marca Fossatija na krivoj nozi pa ga Talijan ruši, a Jović pokazuje na bijelu točku.

Loptu je uzeo Bohar i raspalio je po sredini, Lovre Kalinić je imao ruku na lopti, ali je udarac bio prejak i samo je prozujao u mrežu. Bohar je već proslavio gol sa suigračima i Kohortom, a onda se javio Jović.

VAR soba očito je vidjela raniji ulazak jednog od Osječana u kazneni prostor prije izvođenja pa je Jović naredio da se kazneni udarac ponovi. Opet je probao Bohar, ovaj put u stranu visoko, ali Kalinić brani i hvata loptu koja se u međuvremenu odbila i od grede.

Hajduk je preživio, ali u sljedećih nekoliko minuta djelovat će uzdrmano i napravit će nekoliko grešaka. Nakon jedne dubinske lopte Nejašmića za Miereza se dogodio nesporazum Kalinića i Simića kad je vratar išao izbiti, a Simić poslao loptu ispod njega u korner bez veće opasnosti.

U 23. opet se javlja Hajduk preko Biuka, a u 25. Mierez s ruba 16 metara jako gađa preko gola. U međuvremenu bilo je dosta čvrstih duela i startova pa se Jović razmahao kartonima, podijelio ih je tri u prvih pola sata, a nakon nekoliko duela više nije mogao nastaviti Jan Mlakar pa Dambrauskas mora rano reagirati i uvesti Marina Ljubičića u igru.

Osijek je jako dobro stajao na terenu u prvom poluvremenu, mijenjao je sustave u obrani i odlično je u sredini čitao duele i Hajdukove linije dodavanja. Na taj je način dosta lako i uspješno opstruirao Hajdukovu kombinatoriku u zadnjoj trećini te je djelovao kao bolji suparnik usprkos manjem posjedu.

U 34. minuti napokon je Hajduk stvorio nešto konkretno, Livaja je pobjegao obrani i dosta iskosa je probao iznenaditi Malenicu, ali nema pogotka iz mrtvog kuta kao u prvom susretu ovih ekipa na Poljudu.

Umirila se potom igra na desetak minuta, kao i navijanje na krcatom Poljudu, a onda je u 43. minuti Bočkaj iz slobodnjaka s 30 metara probao direktno, ali je tek dodatno zagrijao Kalinića.

To je bilo i posljednje uzbuđenje u prvom dijelu, do kraja je još probao jednim visokim udarcem Žaper, a s druge strane Hajduk nekim napadima po desnoj strani i kornerom, ali bez Marka Livaje u pravoj formi Hajduk nije bio dovoljno opasan i na poluvremenu su mreže mirne.

Drugo poluvrijeme krenulo je bez promjena, ali i s ne odveć uzbudljivom igrom. Nastavila se čvrsta bitka na sredini terena, "šahovska trenerska bitka", a iz prvih desetak minuta bilježimo jedan pokušaj Livaje nakon ubačaja Eleza te pokušaj Lončara glavom nakon kornera, ali bez uspjeha.

U 58. minuti sjajno je Livaja spustio Biuku u kaznenom prostoru, ali mladi igrač Hajduka nije uspio uputiti udarac, već se sapleo i pao.

Točno deset minuta kasnije Hajduk ima prvu pravu, veliku priliku u drugom dijelu. Krovinović šalje dugu loptu lijevo na Livaju koji se otarasio čuvara, povukao i vratio na 13 metara u sredinu, a tamo je već dotrčao Krovinović koji se namješta pa šalje loptu malo pokraj vratnice.

Zakuhalo se uz teren dvije minute kasnije. Lovrencsics je već imao žuti karton i išao je u start uz aut liniju. Jović je na to ostao nijem, Nenad Bjelica je poludio pa Jović isključuje trenera Osijeka, a ne beka Hajduka.

Malo po malo je rastao pritisak Hajduka, probudili su se i navijači pa Bijeli prebacuju težište igre na polovicu gostiju, a Livaja je sve aktivniji. Prvo je u 73. driblao kod peterca i u gužvi nije došao do šut, a minutu kasnije je odapeo s dvadesetak metara pokraj gola.

Javio se u 80. opet malo i Osijek, pokušao je Žaper iz prve iz voleja sa 17 metara, ali visoko preko gola, dok su prije i poslije toga Mierez i Nejašmić pokušali dalekometnim udarcima pokušali iznenaditi Kalinića nakon grešaka Hajduka.

A onda u 81. možda i najbolja prilika iz igre na utakmici. Ljubičić se desno izborio za loptu, gurnuo u prostor Livaji koji je s peterca iskosa raspalio u bliži kut te je silovito zatresao bližu vratnicu.

Tri minute kasnije Mierez se zagradio i izborio za udarac s 18 metara, ali točno u Kalinića. No, iako zgoditaka nije bilo, činilo se da se blokovi i linije u vezi raspadaju i da se kreće u navale s gola na gol.

Tako u 85. Bočkaj dolazi s lijeve strane i tuče u bliži kut, opet je spreman Kalinić. Po isteku 90. minute četvrti sudac pokazuje šest minuta nadoknade, a u prvoj od tih šest trese se mreža Malenice.

Ubačaj u kazneni prostor gdje je Livaja probao atraktivno, ali je na kraju dodao do Davida Čoline koji izbliza trese mrežu, ali to čini iz zaleđa i rezultat se ne mijenja.

Hajduk je do kraja bio taj koji je napadao i tražio pogodak pa u četvrtoj Krovinović puca s 18 metara, lako za Malenicu.

Nije do kraja bilo golova pa su se bodovi podijelili, obje momčadi su nastavile svoje nizove neporaženosti, a tablica je nikad izjednačenija: na polusezoni po 40 bodova imaju Dinamo, Rijeka i Osijek, dok Hajduk ima 35.

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!