Nogomet

Hajduku prvi bod na Poljudu, domaćini ostali na jednoj pobjedi u sudarima najboljih

Ante Jukić • srijeda, 22.12.2021.
Hajduku prvi bod na Poljudu, domaćini ostali na jednoj pobjedi u sudarima najboljih
Foto: Milan Šabić/HINA

Nedjeljni dvoboj u Splitu bio je još jedan sudar momčadi 'velike četvorke' u nizu u kojem domaćini nisu pobijedili. U dosadašnjem dijelu sezone, odigrano je 12 takvih utakmica, u kojima smo vidjeli samo jednu pobjedu domaćina, onu Osijeka protiv Rijeke još u kolovozu.

Hajduku je ovo bio prvi osvojeni bod u velikim utakmicama kod kuće, nakon poraza od Osijeka i Rijeke u prethodne dvije. U tri gostujuće, pak, Hajduk je osvojio sedam od mogućih devet bodova, što je svakako zanimljiv podatak. Naravno, ima tu spleta raznih okolnosti (recimo, po prikazanoj igri, Hajduk je vrlo lako mogao dobiti prvi poljudski sraz protiv Osijeka, dok je u Gradskom vrtu i na Rujevici plesao na rubu poraza), činjenica je i kako je prije gostovanja u Rijeci stigao novi trener, no sigurno nije slučajno što Splićani više uspjeha ove sezone kad su sudari vodećih u pitanju imaju u gostima. Drugačiji je pristup velikim utakmicama kad si domaćin, i kad zbog tog nekakvog pritiska ti moraš biti taj koji će tražiti igru i pobjedu, u odnosu na onaj kad si gost i kad možeš čekati protivnika. Očito su profil Hajdukove momčadi i koncepcija igre ove sezone takvi da im protiv najvećih suparnika puno više prostora i šansi za uspjeh daju u gostima.

I u Gradski vrt i na Rujevicu i na Maksimir, Hajduk je stigao s mišlju kako je i bod dobar, čime je i psihološki i nogometno gledajući sebi bitno olakšao i pojednostavio pripremu utakmice. U Osijeku i Rijeci taktika Splićana bila je vrlo pragmatična. U obrani čvrsto, odgovorno i bez rizika, a u napadu pokušati što direktnije i što brže pronaći svoje najbolje igrale, koji će onda svojom individualnom kvalitetom pokušati nešto iskreirati. Uz određenu dozu sreće, Hajduk je takvim pristupom s Gradskog vrta i Rujevice kombinirano odnio četiri boda, a odličan učinak u gostima zaokružio je velikom pobjedom u Maksimiru. Ta utakmica bila je ponešto drugačija od prethodne dvije. Iako ni ovom prilikom nije od prve minute krenuo kao da mu je pobjeda jedina opcija, što je više utakmica odmicala, Hajduk se sve više nametao igrom, te je na kraju upisao jednu od najautoritativnijih pobjeda na Maksimiru uopće. Koliko je to bilo do kvalitete Splićana, a koliko do jalovog Dinama, teško je reći, no činjenica je kako je Hajduk u Zagrebu imao sve, i igru i dominaciju i rezultat. Za razliku od gostovanja kod Osijeka i Rijeke, gdje je uzeo bod(ove), a dominaciju uglavnom prepustio domaćinima.

Bilo je stoga posebno zanimljivo vidjeti hoće li Hajduk nakon slavlja na Maksimiru moći takvu prezentaciju ponoviti i protiv Osijeka na domaćem terenu. Ispostavilo se da nije mogao. Ovog puta Splićani su bili ti od kojih se tražila pobjeda, što zbog zaostatka na ljestvici, što zbog atmosfere i euforije koja je vladala uoči utakmice, a to je potpuno drugačiji zadatak od onog kojeg su imali uoči gostovanja u Osijeku, Rijeci ili Zagrebu. S druge strane, Osijek je bio u poziciji koju najviše voli. Fizički moćna i taktički disciplinirana momčad Nenada Bjelice neutralizirala je svog domaćina i svela ga na samo nekoliko bljeskova, dok je u napadu jednostavnim i uigranim mehanizmima konstantno Kalinića držala budnim. Osijek je u Splitu bio u svom prepoznatljivom izdanju, ponovno je pokazao da ga je vrlo, vrlo teško pobijediti, pogotovo ako imaš imperativ. Potvrdila je ta utakmica kako Hajduk, iako je u ovoj polusezoni napravio veliki iskorak, i dalje nema igru kojom se može nametnuti i izdominirati utakmicu protiv najvećih suparnika u situaciji kad se od njega očekuje pobjeda, još uvijek se Splićani puno bolje snalaze u obrnutoj ulozi.

Dojam je kako sličan problem ima i njihov posljednji suparnik. I Osijek se nekako ugodnije osjeća kad ne mora napasti, pa nije slučajno da je ostao neporažen u tri vezana gostovanja protiv najvećih suparnika. Nastavak sezone Osječanima donosi tri uzastopne velike utakmice na domaćem terenu. Bjeličina će momčad najprije u razmaku od samo dva tjedna dočekati Rijeku i Dinamo, nešto kasnije Gradski vrt pohodit će Hajduk, i te bi utakmice mogle do kraja rasplamsati šampionske ambicije u gradu na Dravi. No, za razliku od spomenute gostujuće trilogije, Osječanima ovog puta neće biti dovoljni (samo) remiji, vidjet ćemo kako će reagirati u takvoj situaciji.

Slično vrijedi i za Hajduk, s razlikom što Splićani imaju bodovni zaostatak na ljestvici, pa je i njihov prostor za gubitak bodova manji. I Hajduk će nakon što se lopta u 2022. godini ponovno zakotrlja dočekati Rijeku i Dinamo na svom stadionu, a ako se slučajno tu negdje ugura i ona odgođena utakmica protiv Zagrepčana, bit će to niz domaćih okršaja s konkurentima koji će bitno odrediti Hajdukovu sezonu. Splićani su još uvijek u igri, ne zaostaju puno, ali moraju konačno početi pobjeđivati u velikim utakmicama na svom terenu. Ne uspiju li pronaći recept za to, do naslova prvaka jako teško će stići.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!