Nogomet

Pregled polusezone: Četiri u borbi za prvaka, neizvjesnost velika

Jan Šneler • četvrtak, 23.12.2021.
Pregled polusezone: Četiri u borbi za prvaka, neizvjesnost velika
Foto: Pixsell

Polusezona HT Prve lige je završila, a većina s nestrpljenjem čeka nastavak što je dokaz kako se posljednih godina značajno podigla kvaliteta hrvatskog klupskog nogometa...

Kraj polusezone HT Prve lige donio je završetak jesenskih uzbuđenja u prvoligaškom natjecanju hrvatskog nogometa. Preteško bi bilo reći da su svi akteri zadovoljni, ali ako pogledamo onaj sami vrh, ne možemo reći da ima previše nezadovoljnih.

Nakon odigrane polusezone četiri kluba su još u aktivnoj borbi za naslov prvaka, što je nešto što nikada nismo imali. Nećemo reći ništa novo kada kažemo da gledamo dobar nogomet, da je gledanost HT Prve lige sve veća (što na ekranima, što na stadionima) i to je sigurno aspekt koji može veseliti sve koji su direktno ili indirektno vezani uz nogomet.

1. Dinamo 40 bodova


Aktualni prvak nije najbolje stajao, ali na kraju polusezonu je ipak završio na prvom mjestu s utakmicom manje. Dinamo je prošao kroz jedno vrlo teško razdoblje nakon promjene trenera i dojam je da su svi sretni što je kraj sezone kako bi novi stari trener Željko Kopić dobio šansu na pripremama posložiti ekipu za nastavak sezone.

Dinamo je u ovoj sezoni ostao bez Joška Gvardiola, Lovre Majera, Lirima Kastratija,Kristijana Jakića, Marija Gavranovića i Petra Stojanovića koji su svi bili ili standardni prvotimci ili prve zamjene. Takav igrački gubitak nije lako nadoknaditi, a čini se kako to Dinamo nije do kraja uspio.

Dovođenje Denija Jurića te uključenje u prvu momčad Marka Bulata i Daniela Štefulja mnogi će označiti dobrim potezima, ali upitna je isplativost dovođenja Amera Gojaka koji ne igra kao pod Nenadom Bjelicom i Duje Čopa koji je ozlijeđen. Ipak, prave zamjene za Arijana Ademija Dinamo nema što se jasno osjeća u igri, a upravo je vezna linija ona koja je teško pogođena odlascima Jakića i Majera.

Zasad Dinamo drži prvo mjesto na ljestvici, u Europskoj ligi osigurao je proljeće i oglede sa Sevillom, ali Modri ne izgledaju kao momčad koja će uz sve probleme, ipak glatko uzeti novi naslov. Zapravo, posljednji put kad je Dinamo ovako "visio" bilo je u sezoni kada je upravo Kopić vodio Hajduk i kada je praktički jedan derbi odlučivao o borbi za naslov.

Dinamo je još uvijek po imenima najjača momčad, ali Kopić će trebati puno umijeća da to sve posloži u finu ekipu. Jasno, očekuje se da bi se Dinamo mogao pojačati na zimu, što bi svakako bilo dobro prije početka završnice sezone. Gubitak naslova i nemogućnost igranja u Ligi prvaka ili Europskoj ligi bio bi financijski udar za momčad što bi vrlo vjerojatno dovelo do novih transfera i slabljenja ekipe.

2. Rijeka 40 bodova


Malo preteško bilo bi reći da se Rijeka ušuljala potiho u ovo društvo, ali nekako se prije početka sezone izdvajao dvojac Dinamo i Osijek kao kandidati za naslov, Hajduk kao potencijalno iznenađenje i Rijeka kao četvrta u kvartetu. Ipak, Riječani izgledaju jako dobro.

Ne bismo htjeli uvrijediti ostatak trenera u HT Prvoj ligi, ali po našem skromnom mišljenju, najbolji trener u aktualnoj sezoni je Goran Tomić. Trener Rijeke radi sjajan posao premda su Riječani u ovoj sezoni najmanje trgovali ili bolje rečeno njihovi transferi prošli su najviše ispod radara.

Bez obzira na to, Tomić je imao dovoljno vremena da posloži ekipu po svojim željama i što je iznimno važno profilira Josipa Drmića kao apsolutno dominantnog napadača u HT Prvoj ligi. U 17 odigranih susreta, Drmić je postigao 14 golova čime je najbolji strijelac natjecanja. S druge strane, majstorski igra i Robert Murić koji se već par sezona zaredom potvrđuje kao jedan od najvažnijih igrača u redovima Rijeke. Sa sedam pogodaka i šest asistencija, njegov značaj je iznimno velik.

Riječani su odradili odličnu polusezonu, ali su najviše zakazali u tzv. derbi susretima. Od šest susreta s preostalom trojkom, upisali su samo jednu pobjedu, čak tri remija i dva poraza. Previše prosutih bodova, naročito u susretima protiv Hajduka (2:3) gdje su "pali" u zadnjim minutama i Dinama (3:3, 12. kolo) kada su na odmor otišli s vodstvom 3:0.

Ipak, dokaz da su bodovno izjednačeni s Dinamom znači da su svjesni kako se prvenstvo dobiva i gubi na "malim" utakmicama. Uz malo više koncentracije u tim ključnim susretima, Riječani bi stajali još i bolje. To je upravo ono što Tomiću treba davati nadu jer lako sigurno neće biti, ali napadački vrlo potentna Rijeka ima sve predispozicije za lov na novi naslov.

3. Osijek 40 bodova


Osječani su s velikim ambicijama krenuli u novu sezonu. To nimalo nije čudno jer Osijek već godinama gradi projekt kojim želi doći do prvog naslova prvaka u povijesti kluba. Dovođenjem Nenada Bjelice koji je preporodio Dinamo, Osječani su vjerovali kako im je samo jako trenersko ime nedostajalo za veliki iskorak.

U ovoj polusezoni potvrđuje se kako je Osijek vrlo neugodna i opasna momčad te ne možemo reći kako su slučajno na trećem mjestu s jednakim brojem bodova kao Dinamo i Rijeka. Doduše, ono što podosta odvaja Osječane od preostala dva vodeća kluba je realizacija.

Naime, Osijek je u 20 odigranih kola postigao svega 29 golova, što je tek malo više od jednog po utakmici. Osječani imaju najbolju obranu HT Prve lige (14 primljenih golova), ali za ambicije kakve imaju, efikasnost mora biti značajno bolja. To je i jedna od velikih kritika koje se često upućuju na račun Bjelice.

Osijek je znao igrati velike utakmice, derbije (koliko god ta riječ postala izlizana) i u 90 minuta uputiti svega nekoliko udaraca, od kojih većina i nisu bili opasni. Takvim načinom igre moguće je pobijediti u jednoj ili nekoliko utakmica, ali jednako tako teško je očekivati da Osijek na duge staze može tražiti put do naslova ako će na jedvite jade pobjeđivati čak i puno slabije protivnike.

Ramon Mierez koji je bio udarna snaga Osijeka prošle sezone, ove godine imao je problema s ozljedom, ali i s realizacijom. Njegovi golovi nedostaju Osijeku i na tome Bjelica mora raditi u pauzi. S Mierezom koji je u formi, Osijek je zasigurno daleko opasnija momčad. Također, nimalo manje važno, trener Osijeka mora smanjiti svoj često burni temperament.

Nije dobro kada trener preuzme glavnu ulogu i postane predmet razgovora danima nakon susreta. Jasna je želja Bjelice da s klubom u kojem je ponikao osvoji naslov prvaka, ali jednako tako radi se o iskusnom treneru koji zna da ponekad ta reakcija i agresivnost mogu dovesti i do kontra efekta.

4. Hajduk 35 bodova


Premda se nalazi na četvrtom mjestu, Hajduk izgleda dobro ove sezone. Razlika od pet bodova, uz činjenicu kako imaju utakmicu manje, ne izgleda veliko i bez problema je nadoknadiva. Upravo to se nada litavski dvojac koji trenutno vodi sportsku politiku Hajduka.

Pobjedom u derbiju na Maksimiru koja je bila i više od puka tri boda zbog dominacije Splićana, navijači Hajduka dobili su dodatnu vjeru kako njihova momčad može doći do naslova nakon dugog niza godina bez trofeja i pravog europskog nastupa. Hajduk je lutao godinama, tražio pravi put, prave ljude, a čini se kako je uspio naći dobar balans.

S jedne strane, pojačanja kakve je doveo Hajduk ove sezone spadaju u red onih najvećih. Posebno se tu ističe alfa i omega momčadi Marko Livaja, ali ne smiju se zaboraviti niti Filip Krovinović, Nikola Katić, Gergo Lovrencsics i Jan Mlakar. Sve su to igrači koji donose Hajduku dimenziju više premda neki još uvijek duguju prave predstave.

Hajduk definitivno nije štedio na momčadi i ova ekipa spada među najskuplje posljednjih godina, ako nije i najskuplja od zlatnih godina Hajduka iz ranih 90-ih godina. To je veliki rizik jer bi posrtaj u prvenstvu značio vjerojatno velike financijske probleme za klub. No, to je druga tema i trenutno Hajduk izgleda dobro.

Trener Valdas Dambrauskas uspješno je preuzeo momčad nakon lošeg početka s Jensom Anderssonom i za sada euforija koja trese Split ne jenjava. Naravno, Hajduk još uvijek mora početi povezivati pobjede i potvrđivati uzimanje bodova. Prosipanje bodova protiv Lokomotive nakon pobjede na Maksimiru upravo je primjer grešaka kakve Splićani više ne smiju raditi.

Već duže vrijeme se piše o novim pojačanjima, a kao najizglednije spominje se ime Nikole Kalinića. Upitno je koliko bi Kalinić donio trenutno momčadi, ali u slučaju da se radi o ne pretjeranoj financijskoj obvezi, zasigurno bi donio širinu u kadru. Spominjala su se još neka imena, daleko zvučnija poput Ivana Perišića, no uz svu čaroliju i sposobnost Mindaugasa Nikoličiusa, teško je vjerovati da u tome ima trunke istine.

Ipak, Hajduk i bez spomenutog dvojca ima dobar kadar. Pojačanja su potrebna, to se definitivno vidi na nekolicini igrača koji su jednodimenzionalni i ne mogu jednako dati u situaciji kada Hajduk dominira i u situacijama kada je potrebno pojačati obrambene redove. Dojam je da bi pokoje pojačanje u zadnjoj liniji bilo poželjno. Hajduk mora nastaviti s dobrim igrama, Livaji koji je nedavno proglašen igračem lige mora se priključiti još netko kako bi napadački arsenal bio još bogatiji i u tom slučaju Splićani s pravom mogu gledati na prvo mjesto i sanjati o Ligi prvaka.

5. Gorica 29 bodova


Ono što je nekad bio Slaven Belupo, zadnjih godina postala je Gorica. Radi se dakle o momčadi koja će u većini slučajeva dobiti utakmice koje mora dobiti, a s vremena na vrijeme otkinuti koji bod favoriziranim protivnicima.

Goričani drže čvrsto peto mjesto, rade dobar posao s Krunoslavom Rendulićem i drže se svoje igre. Radi se o dobro organiziranoj momčadi koja ove sezone ima nešto više problema s obranom, ali koja jednako tako pobjeđuje utakmice koje mora pobijediti.

Od Gorice ne treba očekivati čuda, teško će moći završiti u prve četiri ekipe jer već sada zaostaju šest bodova za Hajdukom, ali njih i ova sigurna peta pozicija zadovoljava. Također, igraju polufinalni susret Kupa u ožujku s Hajdukom tako da postoji mogućnost da i kroz to natjecanje dođu do europskih nastupa. Gorica će biti vrlo neugodan protivnik za najjače momčadi, a ipak realno je za očekivati da će završiti iza prve četiri momčadi. 6. Lokomotiva 24 boda

Za razliku od Gorice koja više manje drži ustaljeni tempo, Lokomotiva igra dosta toplo-hladno ove sezone. S jedne strane, dva puta su uzeli bodove Hajduku na Kranjčevićevoj, svladali Dinamo u 15. kolu, ali onda s druge strane izgubili su u posljednjem kolu od Slaven Belupa ili nešto ranije remizirali s Hrvatskim dragovoljcem.

Silvio Čabraja ne radi loš posao na klupi Lokosa, oni nikako ne izgledaju kao momčad kojoj bi prijetilo ispadanje iz lige ili borba za ostanak, ali ipak nešto nedostaje momčadi. Lokomotiva ima nekoliko dobrih i iskusnih imena poput Josipa Pivarića, Mate Maleša i Sandra Kulenovića, ali niz je tu i mlađih imena od kojih jedan dio očigledno nema potrebnu kvalitetu za korak više.

U trenutnoj situaciji to nije neki preveliki problem jer bi Lokomotiva i s puno jačom momčadi teško mogla konkurirati za sam vrh. Očigledno smještanjem u sredini tablice osnovni ciljevi su ispunjeni, a kao što smo naglasili Lokomotiva uvijek može uzeti vrijedne bodove nekoj od favoriziranih ekipa.

7. Šibenik 22 boda


Slična situacija je sa Šibenikom koji je igrao jedan vrlo dopadljiv i napadački zanimljiv nogomet. U nekolicini susreta mogla se vidjeti jasna i razrađena ideja kontranapada protiv jačih momčadi što je funkcioniralo sjajno.

Šibenik nije igrao nimalo dosadan ili loš nogomet, ali u svoj toj želji da pruži atraktivnu i zanimljivu igru, dogodilo se i prosipanje bodova te sedmo mjesto vjerojatno i nije realno obzirom na igru momčadi. Objektivno, Šibenčani su pokazali više od Lokomotive ove sezone i ako se stvari ne pogoršaju u klubu, uvjereni smo da će to završna tablica pokazati.

Nažalost, Šibeniku se dogodilo nešto što nije rijetkost u hrvatskom nogometu, ali je u najmanju ruku sramota. Premda su iz kluba izašli s priopćenjem kako su plaćeni zaostaci za rujan i listopad, a uskoro će biti i za studeni, takav način rada ne budi nadu. Od velikih priča i ambicija došlo je do toga da djelatnicima i igračima plaća kasni po tri mjeseca.

U današnje vrijeme sramotno je jedan mjesec ne isplatiti plaću zaposlenicima kojima je to zajamčeno potpisanim ugovorima, ali u hrvatskom nogometu ovakvi prizori, čast iznimkama, nažalost su česti. Nadajmo se kako će se klub oporaviti, kako će u novu godinu ući s čistom pričom oko dugova prema vlastitim ljudima te kako će nastaviti s dobrim igrama koje će ipak na kraju donijeti više bodova.

8. Slaven Belupo 19 bodova


Ako izuzmemo vodeću četvorku, u drugu skupinu spada Gorica kao ipak najorganiziranija momčad, u trećoj skupini su Lokomotiva i Šibenik, a potom Slaven Belupo i Istra o kojoj ćemo pisati u sljedećem poglavlju. Farmaceuti drže osmo mjesto, sigurno od direktnog ispadanja, ali i dalje prilično nezadovoljavajuću obzirom na to da imaju svega bod više od pretposljednje Istre.

Slaven Belupo, uz Hrvatski dragovoljac, momčad je s najmanje postignutih pogodaka i to je veliki problem momčadi iz Koprivnice. Kada postižete manje od jednog gola po utakmici, teško se možete nadati većem stanju na bodovnom kontu.

Od tih 19 pogodaka, čak šest djelo je Ivana Krstanovića što jasno dokazuje koliko momčad ovisi o jednom igraču. Zoran Zekić koji je nedavno postao trener momčadi imat će dosta posla tijekom zime, morat će posložiti momčad koja neće morati do kraja strepiti za eventualni baraž kao pretposljednja momčad.

9. Istra 1961 18 bodova


S tek bodom manje od Slaven Belupa, pretposljednje mjesto drži jedini predstavnik iz Istre. Još uvijek je u pulskoj momčadi pravi kreativni nered jer je teško očekivati neku standardnu priču kada se svake sezone gotovo cijela momčad izmijeni.

Ponovno se Istra mahom oslanja na posudbe igrača, što iz domaćih momčadi poput Dinama, što na strane nogometaše koji igraju u klubovima čiji su vlasnici ujedno i vlasnici Istre. Puno je tu nacija, kultura, pristupa i nogometnih škola, a jedna godina ili polusezona sigurno nisu dovoljni za to sve posložiti.

Istra žive od sjajnih partija Hassanea Bandea i talentiranog Diona Drena Belje koji su zabili zajedno 12 pogodaka, odnosno točno pola onoga što je Istra zabila u 20 odigranih kola. Istrani neće ispasti iz lige, čak i u slučaju baraža, jasni su favoriti protiv bilo kojeg protivnika, ali jednako tako ovim načinom rada teško će znatno napredovati na tablici.

10. Hrvatski dragovoljac 7 bodova


Početkom sezone iz Hrvatskog dragovoljca najavljivali su velike planove, projekte i obećavali da se neće odmah vratiti u Drugu HNL. Nažalost, s velikom sigurnošću možemo reći kako se sve te lijepe najave neće ostvariti i da ćemo Hrvatski dragovoljac ipak gledati na drugoligaškim terenima sljedeće sezone.

Svega sedam osvojenih bodova, samo 15 postignutih i čak 49 primljenih pogodaka te velika razlika u bodovima znači da posljednja momčad lige nema puno manevarskog prostora. Već sada zaostaju 11 bodova za Istrom, odnosno gotovo četiri pobjede. Kada bi to ostvarili, radilo bi se o najvećem iznenađenju što i samo govori koliko je malo vjerojatno.

Davor Mladina nema nimalo lagan posao i izvjesno je kako će prošlosezonski prvak Druge HNL ispasti ove sezone. Ujedno to govori dosta o ogromnoj razlici između prvoligaškog i drugoligaškog nogometa. U današnjoj konkurenciji, Hrvatski dragovoljac ipak nije dovoljno kvalitetan.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!