RTL video

[VIDEO] Kukoč: 'Jordan je svaki dan našao razlog zašto doći na trening i naučiti nešto novo'

Branimir Korać • ponedjeljak, 10.01.2022.
[VIDEO] Kukoč: 'Jordan je svaki dan našao razlog zašto doći na trening i naučiti nešto novo'

Toni Kukoč u velikom intervjuu za RTL dotaknuo se brojnih tema, onih vezanih uz svoju karijeru, današnji Chicago, reprezentaciju, općenito hrvatsku košarku...

Toni Kukoč uživa u igračkoj mirovini, ali aktivno prati sve što se događa, uostalom, još uvijek je involviran i u Chicago Bullse koji ove sezone izgledaju jako dobro i bore se za najviše pozicije.

"Rano je, nije još prošlo pola sezone, ali igramo odlično. S obzirom da smo imali COVID slučajeve i utakmice bez najboljih igrača, imali smo i odgode, svejedno igramo odlično. Potpuno smo promijenili izgled ekipe, u obrani veliki doprinos daju Ball i Caruso te daju DeMaru, Zachu i Nikoli taj ofenzivni dio. Svi ostali su super uključeni u timski način igre i to se vidi. Trebalo je malo publici da to osjeti i vidi se da su sada svi zagrijani."

Pojasnio je i svoju ulogu u Bullsima.

"Sve što ja radim je praćenje utakmica i svakih mjesec dana moje viđenje ekipe gdje se može popraviti, koje igrače dovesti, a sad koliko me se sluša, to ne znam. Ne znam druge stvari, ali za košarku sam uvjeren da znam i vrlo mi je lako prepoznati sve što se događa. Mislim da je ove sezone i moj odnos bolji i s menadžmentom i trenerom i igračima nego što je to bilo prošlih godina."

Nedavno je primljen i u NBA Hall of Fame, nešto što je dugo čekao i što je trebao dočekati i ranije.

"To je najveći trenutak u bilo kojem sportu i karijeri. Kada uđeš u Hall of Fame znači da si napravio nešto značajno, a sve ostale stvari po mom mišljenju postanu sekundarne. Jednostavno si priznat, ušao si u košarkašku obitelj koja je u NBA-u stara 75 godina. Fantastično je biti u toj skupini."

Da bi došao tamo, morao je naporno raditi, a mogao je učiti od najboljeg - Michaela Jordana.

"Najviše mi je pomoglo što sam gledao što radi iz dana u dan da bi bio to što je. On je svaki dan našao razlog zašto doći na trening i naučiti nešto novo, da sve nas ostale pogura da iz dana u dan dajemo maksimum. Naši treninzi su bili jači od 60-70 posto utakmica koje smo igrali, a za to je potreban lider koji će to svaki dan gurati."

Postojala je priča kako Scottie Pippen i Toni nisu u dobrim odnosima, blago rečeno. Toni to demantira.

"Scottie i ja nikad nismo imali zategnute odnose i on mi je uvijek bio najdraži. Bili smo slični u poimanju igre, nije bio izraziti šuter, u tri driblinga je mogao preći cijeli teren i njegova vizija i atletske sposobnosti bile su bolje nego kod BJ Armstronga ili Stevea Kerra. On i ja niti u jednom trenutku nismo imali probleme jedan s drugim."

Što se tiče današnjeg NBA-a, Kukoč ga je opisao kao - zanimljiv.

"Svaka generacija misli da je ta njihova generacija igrala najbolju, najjaču i najtraktivniju košarku. Mislim da je trenutno NBA košarka zanimljiva. Mislim da je veći broj ekipa koje mogu u finale, mi igramo super, tu su Milwaukee, Brooklyn... Na Zapadu su Phoenix, Golden State je ponovno super, onda Utah je ekipa koja može iznenaditi, Denver isto tako, Dallas može i ne mora, Lakersi dosta ovise što će biti s Davisom..."

Od Hrvata u NBA ligi već dugo je Bojan Bogdanović taj koji je na višoj razini od ostalih.

"Bojan zna jako dobro što treba i kako treba igrati. Ima super utakmica i kada imaš tu sigurnost i osjećaj pa već sve znaš, onda normalno da se tu super snalaziš, samopouzdanje je na visokoj razini i nema razloga da tako ne nastaviš."

Hrvatska talenata ima, no teško je procijeniti tko će i kad će u NBA ligu pa kasnije nositi reprezentaciju.

"Teško je u ovakvim uvjetima s malim brojem kvalitetnih utakmica stvarati igrače od kojih se očekuje odlazak u NBA. Mi smo imali neki kontinuitet rada zajedno, s Dinom sam odrastao od kadetskih dana pa do 22.-23., sedam-osam godina svakodnevnog rada i mogli smo se uigravati. Igrali smo i protiv Komazeca, Stojka, pokojnog Dražena... Sada se od igrača očekuje da se nađu pet dana prije važne utakmice i preklope se u igru reprezentacije. Mi nemamo problema u kadetima ili juniorima, ali zbog financija ta djeca odlaze negdje drugdje jer ovdje ti ne možeš igrati kao golf do 50. ili 60. godine."

Toni je involviran i upoznat s radom Saveza i tvrdi kako tu nije problem hrvatske košarke.

"Nije stvar Saveza, znam te ljude i znam da znaju što treba napraviti. Naša reprezentacija više nema 15 dobrih igrača nego 4-5 i onda uz njih posložimo sve ostalo da bi se složoila ekipa koja se može boriti. Ali ako oni ne igraju jer su u NBA ili dođu nakon američke sezone, teško je jer su napori preveliki i nakon 90 utakmica u šest mjeseci ne može biti lako. Trebala bi se potrefiti dobra generacija s 4-5 mladih igrača koji su zajedno i dobro se razumiju. Nije tajna da svake godine izbacimo 2-3 dobra igrača, ali oni ne igraju zajedno i teško je tu individualnu kvalitetu u kratko vrijeme prebaciti na teren."

Kukoč je uglavnom tu kada se reprezentacija priprema i ima više prostora za trening, ali s obzirom da živi izvan Hrvatske, teško je biti značajnije uključen.

"Živim tamo pa ne mogu na dnevnoj bazi, ali kada su pripreme reprezentacija ili neke važnije utakmice, normalno da sam dio toga. Mogu prenijeti svoja iskustva i ono što vidim na terenu jer to vidim najbolje. Previše sam toga prošao, to mi je u krvi i ako netko želi čuti moj savjet, tu sam."

Dotaknuo se Kukoč i Hajduka i šansi za titulu prvaka.

"Ne znam je li ova ta sezona za Hajduk, naravno da bih volio da osvoji titulu. Mislim da su i njihova očekivanja porasla, po onoj utakmici s Osijekom, ne želim ulaziti u taktiku, ali mislim ako već treniraš, to su ti najbolje utakmice za igrati. Zato i treniraš, a onda je najgore kad prođe utakmica pa sam sebi govoriš što si još sve mogao napraviti. Najgore je kad kasnije misliš da nisi dao sve od sebe."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!