Tenis

Đoković je jednostavno mogao reći - ne dolazim u Australiju

Branimir Korać • utorak, 11.01.2022.
Đoković je jednostavno mogao reći - ne dolazim u Australiju

Svijet je još jednom duboko podijeljen. U ovom teškom vremenu u kojem se ionako sve dijeli na cijepljene i necijepljene, Novak Đoković i njegov nastup na Australian Openu dodatno su izazvali buru u svjetskoj javnosti.

Dojam je kako su se u cijeloj priči najlošije snašli Australci, počevši od Tennis Australije, pa do vlasti na svim razinama. Novak Đoković je najbolji igrač današnjice, možda i svih vremena i čelnici Australian Opena svakako su željeli njegov nastup. Međutim nisu računali na reakciju javnosti koja je pokrenula buru u kojoj je nastao kaos.

Danas se svijet bavi potragom za krivcem, je li kriv Đoković koji je prema nekima išao na autoritet i nije bio siguran da će regularno ući u državu, je li kriv Tennis Australia koji je javio igračima da mogu doći i sredio dokumentaciju koja je bila za neke australske pojmove manjkava ili je kriva australska politika koja je u svemu vidjela dobru priliku za skupiti jeftine političke bodove kod dijela stanovništva uoči izbora.

Sve se činilo kao u dobro nam znanom serijalu Border Security, Đoković nije dobio dozvolu za ulazak u državu, ispitivan je u zasebnim sobama, traženi su razlozi zašto ga pustiti ili ne pustiti te je u konačnici završio u imigracijskom hotelu.

U konačnici sud je presudio kako Đoković ima pravo na ulazak u Australiju te će igrati na Australian Openu. Sa sportske strane to je za sve ljubitelje tenisa odlična vijest, ali vječno će ostati u zraku brojni upitnici oko svega što se događalo. Svatko ima svoje viđenje cijele situacije, tko je u svemu za što bio nadležan, kolika mu je krivica i kakva je Đokovićeva uloga u cijeloj priči.

Đoković već samim svojim imenom i autoritetom stvara pritisak na organizatora da sve napravi kako bi ga doveo na turnir. Ovdje se čini kako je napravio samo ono što mu je rečeno, dobio je papirologiju, pojavio se s njom u Australiji i završilo je kako je završilo.

To nije Đokovićeva krivica i nije trebao biti njegov problem kada je već pozvan i kada mu je javljeno da je "sve riješeno" i da će "sve biti u redu". Na kraju je ispao i njegov problem jer je mogao dobiti zabranu ulasku u državu na duže vrijeme, poremećene su pripreme za Australian Open i stekao je novi kontingent "neprijatelja" u svijetu.

Sve se u konačnici pretvorilo u totalni cirkus, Đokovićev otac patetičnim izjavama i istupima nadmašio je brojne likove koji su godinama "uveseljavali" narod svojim nastupima, cijela priča s pozitivnim testovima i Đokovićevim aktivnostima nakon toga bacili su sjenu na njega kao čovjeka, a sve se jednostavno moglo izbjeći da je Novak rekao - ne dolazim u Australiju, vidimo se sljedeće godine.

Neki će reći kako je to napravio zato što je veliki natjecatelj i silno želi taj rekordni Grand Slam naslov, ali ovdje je Đoković u cijeloj priči više ispao kao netko tko misli - ja sam Novak Đoković i meni se ništa neće dogoditi.

Identično kao što misli i za situaciju koja je prethodila odlasku u Australiju. Prema dokumentaciji koja je predana, Đoković je 16. prosinca bio pozitivan na PCR testiranju na koronavirus, ali iako je znao da je zaražen, to ga nije spriječilo da dan kasnije provede s malim tenisačima iz Srbije, s njima se u bliskom kontaktu fotografira ili 18. prosinca odradi obavezu za L'Equipe, a da naš nikog nije o tome obavijestio.

Ovo više govori o njegovom razmišljanju o koronavirusu i uvjerenjima koja ima. Đoković se ne želi cijepiti i iako je zaražen i zarazan, kreće se nesmetano među ljudima i svjesno širi virus. I zna da mu se neće ništa dogoditi. Da u to nije siguran ili da možda nije dobio i ohrabrenje da sve tako odigra, zar bi se igrao i objavljivao pozitivan PCR test od 16. prosinca znajući što je radio kasnije? Možda i bi, ali dobar dio ljudi radije bi odustao od nastupa na turniru i otišao na odmor nego imao problema sa zakonom.

Teško da će srpska vlast pritisnuti Đokovića i tražiti odgovore od njega kao što bi od nekog random građanina. No to je opet ona druga priča koja je prisutna u cijelom svijetu, priča o jednakosti koja jednostavno ne postoji. U svim sferama društva je tako i to se nikada neće promijeniti.

Na kraju je u cijeloj priči najveći udarac Đoković zadao sam sebi potvrdom kako je bio pozitivan 16. prosinca. Svim postupcima nakon što je saznao da je zaražen ismijao je cijelu pandemiju nimalo ne razmišljajući o tome hoće li prenijeti zarazu na nekoga i kako će na njega to utjecati. Nimalo ne razmišljajući kome taj dalje može prenijeti zarazu. Đoković je samim time pokazao da nije samo protivnik cijepljenja već je i za njega sve ovo samo "karijes" te je samo učvrstio svoj status kod antivaksera, antimjeraša, antimaskera...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • goran02211.01.2022. u 15:57
    Nije jednostavno mogao reći ne dolazim u Australiju. Čovjek ima svoje principe i želi igrati tenis i skidat rekorde, ono što najviše voli. Ko mu to može zabraniti, savršeno je zdrav i u naponou snage i sad bi mu besmisleni zakon to trebao braniti. Zakone treba poštovati ali ima besmislenih zakon... [više na forumu]
    goran022