Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti upisali veliku pobjedu u Ateni, loša vijest ozljeda Krapića

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 18.01.2022.
Hrvatski vaterpolisti upisali veliku pobjedu u Ateni, loša vijest ozljeda Krapića

Barakude su danas usred Atene upisale pobjedu rezultatom 12:11 u prvoj službenoj utakmici nakon Olimpijskih igara, odnosno novoj sezoni Svjetske lige koju su odigrali protiv olimpijskih viceprvaka odnosno grčke reprezentacije.

Barakude su pobjedom krenule u novu sezonu Svjetske lige. U 1. kolu D skupine u gostima kod osvajača olimpijskog srebra iz Tokija, momčadi Grčke, Hrvatska je pobijedila nakon jako dobre igre, 12:11 uz sjajnu obranu s igračem manje, te još bolji napad s igračem više. Povrh svega, pobjeda je ostvarena u dodatno otežanim okolnostima jer je polovicu utakmice igrala bez kapetana, centra Ivana Krapića. Hrvatski je sidraš doslovno u prvim sekundama treće četvrtine dobio jak udarac zbog kojeg je sudac iskoristio svoje pravo trominutnog prekida radi ukazivanja pomoći ozlijeđenom igraču, ali nakon takvog prekida taj se igrač više ne smije vratiti u igru. Doduše, Krapić nije ni mogao.

Dodamo li ovomu da je Bašić početkom zadnje četvrtine dobio treću osobnu, pa i Žuvela u pretposljednjoj minuti, onda pobjeda u Pireju dobiva još malo više na cijeni i težini. Posebice kada se zna protiv koga je ostvarena. Sučelice jake momčadi Grčke, drugoplasiranih s olimpijskog turnira lanjskog kolovoza u Japanu.

Dva su detalja sigurno bila presudna za pobjedu. Igrač više odnosno manje. Nešto na čemu je izbornik Tucak logično i ponajviše radio na prijašnjim mini-okupljanjima. Brojke su tu doista impresivne. Napad s igračem više 9/14, dok se kada je obrana u pitanju, hrvatska momčad uspjela obraniti čak 8 od 12 puta s igračkom inferiornošću. Ili, ako vam je preglednije, Grčka je imala igrača više 4/12.

Svakako valja pohvaliti i odličnu partiju centra Josipa Vrlića koji je sam zaradio nevjerojatnih 11 izbačaja, postigao dva gola, a igrao prinudno na dva metra značajno duže nego li se i planiralo, zbog Krapićeve ozljede.

Grčka je pokazala zube u otvaranju golovima Kakarisa i Fountoulisa (2:0), a dva razlike su održavali i kasnije tijekom uvodne četvrtine (3:1 i 4:2). Ipak, više od toga im gosti nisu dopuštali. Benić je iz kontre smanjio na 4:3, a početkom druge četvrtine, s igračem više Fatović pogodio za egal, 4:4. Na poluvremenu je još domaćin imao minimalnu prednost i nju održavao (6:5), da bi u 17. minuti, nakon ozljede Krapića, udarcem Fountoulisa iz peterca Grčka povela ponovo s dva razlike (7:5). I tu je bio kraj ili početak kraja Grka. Uzastopni su sada hrvatski pogoci slijedili – Bašić (7:6 – igrač više, na 1. vratnici i na asist Zovića; 7:7 – Vrlić s dva metra i 7:8 – prvo vodstvo Hrvatske, Burić na dva metra s igračem više). Rino Burić se vrlo dobro snašao u ulozi i centra, nakon ozljede Krapića.

Do sredine zadnje četvrtine rezultat je još bio poravnat (9:9) s tim da su sada Grci dostizali Hrvate, a onda opet tri uzastopna hrvatska gola; (9:10 – Vukičević igrač više, s desnog vanjskog; 9:11 – ljevak Zović i 9:12 – Bukić s igračem više, s lijevog krila). Tri razlike, a do kraja niti dvije minute ili točnije 1.58. Pobjeda osigurana, odnosno utakmica lagano i rutinski privedena kraju.

Za igrača utakmice proglašen je Josip Vrlić.

Jedina loša vijest u utorak iz Atene je ozljeda kapetana, centra Ivana Krapića. Njemu je potvrđeno puknuće bubnjića, kao posljedica udarca u prvim sekundama treće četvrtine. Zasad je još rano prognozirati koliko dugo Krapića neće biti u bazenu.

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Zadovoljan sam. Ovo je prva naša službena utakmica nakon Olimpijskih igara, a mi smo potpuno promijenili reprezentaciju. Ovo je vrlo pozitivan rezultat jer smo igrali ipak protiv reprezentacije olimpijskog viceprvaka. Vidjeli ste u startu da su igrači još uvijek neki malo pod tim dojmom i to je ono što uvijek ponavljam. Trebat će malo vremena. Konture igre postoje i to je ono što mene kao trenera veseli. U ovom trenutku je ovo jako dobro, napravili smo značajan korak prema završnom europskom turniru Svjetske lige. Pohvale svim igračima i idemo dalje."

Marko Bijač, vratar Hrvatske: "Naravno da moramo biti zadovoljni na vrlo teškom gostovanju u Grčkoj. Počeli smo malo nesigurno, primili neke lake golove, ali smo u drugom dijelu utakmice pokazali karakter, držali se dogovora, malo po malo i stizali Grke, te na kraju zasluženo pobijedili. Bili smo bolji od njih i ovo je pokazatelj da smo na pravom putu. Ima još dosta stvari za ispraviti, posebno u obrani, ali imamo dovoljno vremena za to, analizirat ćemo ovu utakmicu i idemo dalje."

Sljedeću utakmicu u Svjetskoj ligi, Hrvatska igra 15. veljače kada će doma, u 2. kolu D skupine ugostiti momčad Rusije.

Ostali rezultati 1. kola Svjetske lige
Skupina B: Mađarska – Crna Gora 14:9
Skupina C: Srbija – Italija 12:9
Utakmica A skupine između Njemačke i Francuske je odgođena zbog koronavirusa.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!