Rukomet

EURO na dlanu: Najbesmislenije prvenstvo ikada

Branimir Korać • četvrtak, 20.01.2022.
EURO na dlanu: Najbesmislenije prvenstvo ikada
Foto: Pixsell

Prevalili smo dio puta s rukometašima koji su došli na europsku smotru. Za prosječnog gledatelja prvenstvo kao prvenstvo, dobre utakmice, malo navijanja i sve prolazi uredno. Međutim za sudionike ovo je uglavnom noćna mora...

Iza nas je prvi dan bez utakmica i malo ćemo i izmijeniti koncept ovog našeg "Eura na dlanu". Pozabavit ćemo se nekim općim dojmom svega što se događa u Mađarskoj i Slovačkoj, a situacija je poprilično kaotična.

Bit će ovo bez dvojbe Prvenstvo s najvećim brojem sudionika ikada i pritom ne mislimo na broj reprezentacija koji je isti kao i na prošlom Europskom prvenstvu kada je i došlo do ekspanzije broja reprezentacija.

Ovdje mislimo na broj igrača koji je već sada debelo nadmašio broj igrača koji su stupili na parket na prošlom Euru. Razlog, naravno, koronavirus koji i dalje diktira pravila igre.

Od početka se stječe dojam kako su organizatori u Slovačkoj i Mađarskoj olako shvatili cijelu priču. S obzirom na širenje omikrona koji je iznimno zarazan, ovo Prvenstvo moralo se održati pod daleko strožim pravilima igre za sudionike nego što je to slučaj danas i s više pažnje usmjerene prema suidonicima.

Prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u Egiptu trebalo je biti neki primjer potpune izolacije sudionika koji tamo nisu imali praktički nikakav kontakt s vanjskim svijetom. Vršila se dezinfekcija praktički svega, igralo se i živjelo u strogo kontroliranim uvjetima.

Ovaj put situacija je drugačija. Francuzi dođu u Szeged i nalete na turiste u hotelu koji se slobodno našetavaju bez maske, u kupaćim kostimima idu na bazen, Srbi čekaju dva sata za testiranje, Poljake izvlače na testiranje van ikakvog reda i plana, dolaze na doručak u restoran s gostima hotela, Crnogorce prebacuju u "rezervni hotel" koji nije niti spreman za njih... Uglavnom, kaos.

Ako si već preuzeo organizaciju, pa onda osiguraj u ovakvoj situaciji da je barem hotel balon u koji ne može ući nitko osim igrača i onih usko vezanih uz reprezentacije.

Isto tako nedopustivo je da se toliko čeka na rezultate testiranja. Najluđa je priča s Poljacima koji su testirani prijepodne i rečeno im je da će do 15:30 dobiti rezultate. Međutim oni nisu dolazili niti do 17 sati i dovedeno je pod upitnik odigravanje utakmice. Kako ne bi došlo do totalne blamaže, kao važeći testovi uzeti su oni od dana ranije, a ovi koji su se čekali, rezultati nisu došli niti 30 sati kasnije.

Tu dolazimo do sve besmislenosti ovog Prvenstva. Oni koji trebaju razmišljati samo o igranju, kako da budu što bolji, razmišljaju na kraju najmanje o tome. Umjesto da imaju mir na dan utakmice, cijelo vrijeme vrti se po glavi hoću li uopće moći igrati, jesam li pozitivan, tko će danas otpasti.

Ništa lakše nije niti trenerima koji ne znaju s kakvom će postavom istrčati praktički do samog početka susreta. Što ti vrijedi slagati taktiku i pripremati igrače kada to sve padne u vodu u sekundi. Sve to apsolutno narušava regularnost Prvenstva, igrače dolaze i odlaze kao na traci, neki više niti ne znaju koga dovesti.

Nijemci su u užasnoj situaciji, a drama je dosegla vrhunac kada su u 24 sata ostali bez oba golmana. Da se nije ekspresno u Slovačkoj pojavio Johannes Bitter, čiji je test ipak stigao do početka utakmice, bili bi bez vratara u rosteru. Alfred Gislason je priznao da je imao voljnog samo jednog igrača koji bi tada stao na gol i to Paula Druxa.

Prva faza natjecanja je nekako pregurana, pojavila se priča o mogućem odustajanju Njemačke jer i klubovi polako gube strpljenje, a broj pozitivnih raste, srećom to se nije dogodilo, igrači su spasili stvar. No još je tu dovoljno reprezentacija koje su dosad imale sreće s izbjegavanjem zaraze i kao što se vidi, dovoljan je jedan pozitivan slučaj da pokrene lavinu i donese probleme.

Puno toga moglo je bolje, neke stvari i nisu i teško ih je spriječiti. No mogla se napraviti kontrola štete. Ovo nije godina Ljetnih olimpijskih igara, siječanj je već drugu godinu katastrofalan kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Europi, mogla se tradicija odigravanja prvenstva u ovo vrijeme malo narušiti i prebaciti ga za nakon sezone, nakon završetka prvenstava. Dva do tri tjedna priprema i odraditi Prvenstvo u uvjetima kada se virus slabije širi i mogućnost zaraze je manja. Ostalo bi i sasvim dovoljno vremena za odmor i pripremu za novu sezonu, pa i za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Ovako se gubi smisao, reprezentacije su došle s jednim rosterom, a Prvenstvo će završiti s nekim sasvim drugim. Da će biti kaosa, moglo se pretpostaviti i sve ovo što se sada događa potpuno narušava smisao i regularnost turnira. Čak od grada do grada i od dvorano do dvorane nisu bili isti uvjeti za sve.

Situacija je sada takva kakva je, povratka nema i treba ovu farsu izgurati do kraja sa što manje štete. Ne govori se bez veze tko ostane što manje okrznut pozitivnim testovima, imat će najveće šanse za osvajanje titule. Sve može ostati otvoreno do kraja jer kako kaže Nikolaj Jacobsen - jedan pozitivan test i ulazite u zonu kada za vas Prvenstvo može biti vrlo brzo gotovo.

Koronavirus ovdje je najteži protivnik. Svaka čast svim sudionicima i svim stožerima koji vode svakodnevnu bitku i pronalaze snagu i koncentraciju za potući se na terenu na kraju dana. Znajući da im je to možda zadnja utakmica na ovom Prvenstvu.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!