Ostali sportovi

Norvežanin Ruud do zlata u premijeri Big Aira na ZOI, organizatori pojasnili 'distopijsko' okruženje

HINA, Matej Kačan • srijeda, 09.02.2022.
Norvežanin Ruud do zlata u premijeri Big Aira na ZOI, organizatori pojasnili 'distopijsko' okruženje

Održano je finale slobodnog skijanja u disciplini Big Air, a premijerno zlato na posebnoj stazi usred tvornice uzeo je Norvežanin Birk Ruud...

Norvežanin Birk Ruud osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u slobodnom skijanju u disciplini Big Air na ZOI u Pekingu.

Big Air je nova olimpijska disciplina koja ima premijeru u Pekingu. Radi se o varijanti slobodnog skijanja u kojoj se natjecatelji spuštaju rampom i onda u zraku izvode spektakularne trikove. Zanimljivo, Big Air Shougang skijaška rampa je izgrađena u srcu pekinške industrijske pustoši, između dimnjaka, visokih peći i rashladnih tornjeva bivše tvornice čelika.

Pažnju gledatelja privukla je svojim industrijskim okruženjem, a ne snježnim planinskim lancima. Korisnici društvenih mreža odmah su komentirali pozadinu, ocijenivši je 'distopijskom' i 'paklenim krajolikom'.

"Ovo se čini kao da je stvoreno u virtualnom svijetu, u video igrici", rekao je američki slobodni skijaš Nick Goepper.

Shougangova valovita rampa visoka 64 metra i duga 164 metra ostat će na svom mjestu nakon Igara, što će je činiti prvim stalnim mjestom održavanja Big Aira na svijetu.

Prema riječima domaćina, mjesto industrijskog parka Shougang odabrano je jer predstavlja održivost pretvaranjem industrijskog područja u područje za kulturnu i razonodu. Kina je zatvorila tvornicu uoči Ljetnih OI u Pekingu 2008. godine.

Tvornice i strojevi ostaju u kompleksu, ali prostor između njih ispunjavaju travnjaci, staklena jezerca i dobar dio zelenila. U disciplini Big Air boduju se dva najbolja od tri skoka, ali oni moraju biti različiti u rotaciji ili smjeru.

Norvežanin je na koncu slavio sa 187.75 bodova. Srebro je osvojio Amerikanac Colby Stevenson (183), dok je bronca pripala Šveđaninu Henriku Harlautu, jednom od pionira slobodnog skijanja (181). Svjetski prvak iz 2021. Šveđanin Oliwer Magnusson završio je kao četvrti (178.25).

Big, Air, REZULTATI:
1. Birk Ruud (Nor) 187.75 bodova
2. Colby Stevenson (SAD) 183.00
3. Henrik Harlaut (Šve) 181.00
4. Oliwer Magnusson (Šve) 178.25
5. Leonardo Donaggio (Ita) 172.00
6. Javier Lliso (Špa) 171.50
7. Jesper Tjader (Šve) 170.25
8. Alexander Hall (SAD) 160.75
9. Evan Mceachran (Kan) 115.50
10. Christian Nummedal (Nor) 110.50...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!