Ostali sportovi

Norvežani opravdali očekivanja i uzeli treće zlato u 16 godina ekipnog sprinta

HINA, Matej Kačan • srijeda, 16.02.2022.
Norvežani opravdali očekivanja i uzeli treće zlato u 16 godina ekipnog sprinta

Već treće zlato u samo 16 godina, koliko se održava ekipni sprint u skijaškom trčanju na ZOI, uzeli su Norvežani koji su ovaj put u klasičnom stilu obranili zlato iz Pjongčanga slobodnim stilom...

Najbolji sprinter na skijama Johannes Hoesflot Klaebo i Erik Valnes donijeli su Norveškoj novo zlatno odličje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, obranivši naslov pobjednika u momčadskom sprintu osvojen prije četiri godine u Pjongčangu.

Istina, na Korejskom poluotoku se trčalo slobodnim, a u Zhangjiakou klasičnim stilom, ali to nije spriječilo Norvežane da dođu do trećeg zlata u ovoj disciplini koja je prvi put uvrštena u program ZOI 2006. u Torinu.

U prvih pet izmjena razlike među vodećim reprezentacijama bile su minimalne, ispod jedne sekunde. Iivo Niskanen je Fincima donio minimalno vodstvo za zadnjih 1,5 kilometara, ali Norvežani su zaostajali za četiri desetinke sekunde. Aleksander Bolšunov je Rusiju držao na trećem mjestu, osam desetinki iza Finaca.

U troboju s Jonijem Makijem i Aleksanderom Terentjevim, Johannes Hoesflot Klaebo je bio izraziti favorit, a taj je status i opravdao te u cilj ušao s 2.46 sekundi prednosti ispred Finca te 4.29 sekundi ispred ruskog trkača.

Tako je u svom petom startu na ovim Igrama Klaebo osvojio i četvrto odličje, a drugo zlato. Bez medalje je ostao samo u skiatlonu. Ovo mu je ukupno peti naslov olimpijskog pobjednika, nakon što je u Pjongčangu osvojio tri zlata. Za Erika Valnesa ovo je prvo olimpijsko odličje i odmah zlatno.

Finac Iivo Niskanen je kompletirao set odličja na ovim Igrama, jer je zlatu s 15 km klasično i bronci iz skiatlona dodao srebro te sada u kolekciji ukupno pet olimpijskih medalja. Debitant Joni Maki je osvojio svoje prvo.

Aleksander Bolšunov je nastavio nevjerojatan niz osvajanja olimpijskim odličja u svim utrkama u kojima je nastupio. U Pjongčangu je osvojio tri srebra i jednu broncu, a u Zhangjiakouu je zlatima u skiatlonu i štafeti 4x10 km te srebru s 15 km klasično, dodao broncu. Aleksander Terentjev iz Kine odlazi s dvije sprinterske bronce, pojedinačnom i momčadskom.

Pred trkačima je do kraja ovih Igara ostao još skijaški maraton, 50 km slobodnim načinom, utrci u kojoj za jednog od najvećih favorita za zlato slovi Aleksander Bolšunov. Utrka je na rasporedu u subotu, 19. veljače.

ZOI Peking, skijaško trčanje (m) - momčadski sprint:
1. Norveška 19:22.99 minuta
2. Finska 19:25.45 +2.46
3. Rusija 19:27.28 +4.29
4. Švedska 19:38.05 +15.06
5. Kanada 19:45.30 +22.31
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!